Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 1. kolo
24.03.2023 20:45 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Ladislav Krejčí II (© AFP)

Česko po úvodním uragánu porazilo Polsko. Reprezentační dres umocnil formu sparťanů

Česko vstoupilo do kvalifikace o mistrovství Evropy nejlepším možným způsobem, zvítězilo totiž nad favoritem skupiny E z Polska 3:1. K výhře domácí celek nakročil zcela senzačním úvodem, zásluhou Ladislava Krejčího a debutanta Tomáše Čvančary vedl už ve třetí minutě o dvě branky. Soupeř se pak sice po odehrané půlhodině herně zvedl, jeho odpor však definitivně zlomil další hráč pražské Sparty Jan Kuchta.

Jaroslav Šilhavý na své poměry překvapil fotbalovou veřejnost, když do nominace zařadil množství mladých hráčů. Jedním z nich byl i ve velké formě hrající útočník Čvančara, který navíc dostal příležitost od prvních minut společně se svým klubovým spoluhráčem Kuchtou. Jejich úkolem bylo trápit defenzivu Poláků, v níž chyběli dva ostřílení veteráni. Kamil Glik totiž scházel vinou zranění a defenzivní záložník Grzegorz Krychowiak se vůbec neobjevil v první nominaci Fernanda Santose.

Domácí tým vstoupil do utkání nejlépe, jak mohl a už v první minutě se dostal do vedení. O snový start se postaral Krejčí, ktery si naběhl na dlouhý aut Vladimíra Coufala a hlavou rozvlnil síť. Ještě lépe bylo o dvě minuty později, kdy šli Češi po spolupráci dvou debutantů už do dvoubrankového vedení. David Jurásek z levé strany nacentroval a Čvančara už neměl před Wojciechem Szczesnym těžkou práci. Poláci se první šance dočkali ve 21. minutě, kdy míč do pokutového území poslal Robert Lewandowski. K zakončení se následně dostal Przemyslaw Frankowski, ale pálil pouze do Jiřího Pavlenky. V nastaveném čase mohl přidat svou druhou branku Čvančara. Útočník Sparty se po kombinaci s Alexem Králem dostal do vápna ale ani nadvakrát gólmana hostů nepřekonal.

První minuty druhého dějství měly k úvodu toho prvního opravdu daleko. Přihrávky do pokutových území sice létaly, ale oba brankáři je bez větších problémů dokázali sbírat. Všechno se změnilo po hodině hry, kdy začalo být před Szczesnym opět rušno. Tlak Šilhavého svěřenců vyvrcholil v 64. minutě, kdy po pěkné kombinaci na levé straně hřiště poslal míč před branku Král. Tam si ho našel Kuchta a zvýšil na rozdíl tří branek. I polský výběr se nakonec dočkal gólu. Tým Fernanda Santose s v 87. minutě dostal po rohu k centru, do kterého se v malém vápně vložil Damian Szymanski a upravil skóre.

Po čtyřech soutěžních porážkách v řadě tak Češi zabrali a jeden z nejdůležitějších duelů celé kvalifikace vyhráli. V příštím kole se 27. března představí v Moldavsku, Polsko tentýž den přivítá Albánii.

Autor: Livesport.cz / Petr Riska

Komentáře (615)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele