Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 7. kolo
12.10.2023 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Oslavy albánských reprezentantů (© AFP)

Výkon Šilhavého party v Albánii pokulhával. Taktický kolaps stál Čechy postupová místa

Čeští reprezentanti prohráli v sedmém kole kvalifikační skupiny E o postup na mistrovství Evropy v Albánii 0:3, a kvůli souhře ostatních výsledků vypadli mimo postupové příčky. Utkání ovlivnil nejprve rychlý úvodní gól Jasira Asaniho, po kterém se domácí stáhli do defenzivy. Při snaze o srovnání však za úmyslnou hru rukou viděl druhou žlutou kartu Mojmír Chytil a hostující celek šel do oslabení. Orli po změně stran využili početní výhodu k pojištění náskoku a klíčový duel dovedli do zdárného konce, čímž se posunuli velmi blízko účasti na evropském šampionátu.

Češi si zkomplikovali situaci a do Tirany odjeli s vědomím, že nutně potřebují zvítězit. Jejich posledním zaváháním byla domácí remíza právě s Albánií, tu navíc pražský úspěch nabudil k triumfu nad Polskem, a do zápasu tak vstupovala z první příčky tabulky. Sesadit ji měl pomoci ve velké formě hrající tandem z West Hamu. Tomáš Souček v sobě opět probudil střelce a Vladimír Coufal si připsal asistenci v posledních čtyřech duelech anglické Premier League.

Otevření skóre však přinesla první střela Albánců z deváté minuty. Češi zjevně zapomněli na již známou zbraň domácích, kterou je levačka Asaniho, a nedostoupili ho za vápnem včas. Taktika zvolená Jaroslavem Šilhavým znamenala nejen náchylnost na protiútoky, jež musel hasit Ladislav Krejčí s Jiřím Pavlenkou, ale i kombinační hru bez konečného produktu.

Když už se Češi dostali k zakončení skrze Chytila po závaru v soupeřově vápně, sudí útočníkovo doklepnutí míče do odkryté brány ramenem posoudil jako hru rukou. Tu navíc potrestal žlutou kartou, která byla pro Chytila druhou v utkání, a slávistický snajpr tak šel předčasně do kabin.

Tým se lvíčkem na prsou trpěl na rychlé přečíslení v obranných řadách nadále a v 51. minutě z toho vzešel další zásah Orlů. Jejím autorem byl Taulant Seferi, který pohotově uklidil zpětnou přihrávku Sokola Cikalleshiho. Navzdory početní převaze se domácí nehnali do útoku a nechali Čechy tvořit, sympatický zájem o hru ale nevyústil v jedinou pořádnou šanci.

Chyba Krejčího v rozehrávce navíc znamenala pojišťující trefu týmu z Balkánu, lehkou práci před prázdnou bránou měl po snaze Mirlinda Dakua znovu Seferi. Pověsti hráče, který zařizuje góly na obou stranách, se snažil v 77. minutě dostát Krejčí, jeho nebezpečnou hlavičku ovšem brankář dokázal zkrotit. Další zásah z protiútoku, tentokrát v podání Arbnora Muji, již neplatil kvůli ofsajdu.

Albánie tak zvládla druhý klíčový domácí duel v řadě a od postupu na Euro ji dělí poslední krůček. Kvalifikace pro ni pokračuje v listopadu v Moldavsku, Češi už 15. října přivítají Faerské ostrovy.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (1755)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele