Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
06.09.2015 18:00 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Češi vyhráli v Lotyšsku a slaví postup na mistrovství Evropy

Česká fotbalová reprezentace opět nebude chybět na mistrovství Evropy. V Lotyšsku totiž zvítězila zásluhou gólů Davida Limberského a Vladimíra Daridy 2:1 a díky výhře Turecka nad Nizozemskem je postupový cíl splněn.

Čeští fotbalisté začali v Rize mnohem lépe než při posledním vzájemném zápase v Edenu, či než ve čtvrtek s Kazachstánem. Díky aktivnímu napadání Daniela Koláře se do první vážnější střelecké pozice dostal Vladimír Darida, jehož přízemní pokus slabší nohou brankář Vanins bez větších problémů lapil.

Za chvíli už se ale hlouček českých fanoušků na stadionu mohl radovat. Josef Šural si na levé straně výborně pokryl míč, aby ho následně posunul do běhu Davidu Limberskému, jenž z velkého úhlu propálil Andrise Vaninse. Gólman švýcarského Sionu po této brance rozhodně neměl čisté svědomí.

Svěřenci Pavla Vrby byli i nadále lepším týmem a za dvanáct minut šli do dvougólového trháku. David Pavelka přihrál na střed Daridovi, ten znovu dostal spoustu volného prostoru, čehož využil a krásnou ranou z třiadvaceti metrů nedal Vaninsovi nárok. Středopolař Herthy Berlín si tak napravil pošramocenou reputaci, po utkání s Kazachstaném patřil k nejkritizovanějším hráčům.

Domácí lodivod Marians Pahars reagoval na velice nepříznivý stav hned dvojitým střídáním a Lotyši se postupně začali dostávat do hry. Obrovskou příležitost si vytvořili v 36. minutě, kdy se Karašausks prosmýkl kolem Limberského, obelstil Procházku a jen bravurní zákrok Petra Čecha uchránil český tým od inkasované branky.

Jednička Arsenalu se blýskla znovu po změně stran, když zlikvidovala nepříjemnou hlavičku Tarasovse po přímém kopu. Krátce nato pak využil Limberského zaváhání Gabovs , přihrál pod sebe Zjuzinsovi, jenomže ten nezachoval chladnou hlavu a vysoko přestřelil. Arturs Zjuzins se však prosadil o deset minut později, když jeho ránu zpoza vápna dokázal Čech vytlačit pouze na tyč, od které si balón odrazil do sítě - 2:1.

Nutno poznamenat, že ve druhém poločase se Češi hodně zatáhli, hráli pasivně a o obdržený gól si říkali. Ze závěrečného tlaku už ale Lotyšsko naštěstí nic nevytěžilo a francouzský šampionát v příštím roce tak bude i s českou účástí.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1017)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele