Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina I
25.03.2011 22:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Češi ve Španělsku nadějné vedení neudrželi a prohráli 1:2

Český tým ve Španělsku dlouho bojoval o obrovský úspěch, pak se ale dvakrát prosadil David Villa a úřadující mistři světa i Evropy zvítězili 2:1, čímž se notně přiblížili postupu na Euro 2012. Naši předvedli bojovný výkon, vítězství Španělů je však naprosto zasloužené.

Španělé na český tým vlétli ve velkém stylu, prakticky soupeři nepůjčovali míč a z toho pramenily i šance. Hned ve druhé minutě přišla první gólová, když se na pravé straně dostal k Xaviho přihrávce Iniesta (zlatý hrdina z MS 2010), obešel Kadlece, jeho střela levačkou však zamířila přesně do středu branky, kde stál připravený Petr Čech. Hned o minutu později se za českou obranou ocitl Sergio Busquets, který se ještě snažil hlavou vrátit míč do lepší pozice Villovi, skvěle ale zasáhl Tomáš Hubschman. Následný rohový kop rozehrál Xavi na hranici pokutového území Villovi, jeho ránu zablokoval obranný blok.

A hned ve čtvrté minutě se k velmi nebezpečné hlavičce dostal Capdevila, mířil však naštěstí pro hosty těsně mimo tři tyče. Španělé kontrolovali hru, český tým k míči téměř nepouštěli. A když už se to podařilo, končily všechny rychlé protiútoky nepřesností. To hosté museli být po celých devadesát minut na pozoru, ještě v první desetiminutovce hledal Xavi gólovou přihrávkou Villu, skvělý skluz ale předvedl Pospěch a akci zastavil.

Asi nejlepším hráčem první půle byl český brankář Petr Čech, ten byl ve všech obtížných situacích velmi jistý, míče mu nevypadávaly a domácí se tak nedostávali k dorážkám. Ve čtrnácté minutě se tým, přezdívaný La Furia Roja, k nebezpečnému volnému přímému kopu z hranice šestnáctky, Villa však pálil vysoko nad. Další standardní situaci rozehrál Xavi a na zadní tyči hledal Ramose, skvěle ale zasáhl Roman Hubník.

Do jednoho rychlého protiútoku se dostali také domácí, to když se Iniesta uvolnil přes dva protihráče a pelášil s Villou do nadějné pozice, přihrávku na týmového kolegu z Barcelony však vystihl Čech. V šestadvacáté minutě odcentroval z pravé strany Arbeloa, našel přesně nohu Villy, který z voleje vypálil prudce, ovšem proti španělské radosti byl fantastický Čech.

V devětadvacáté minutě se čeští fotbalisté snad poprvé dostali na polovinu soupeře s míčem, Rosický našel chytrou uličkou Plašila, který si postrčil míč na levačku a nádhernou přízemní ranou, s pomocí tyče, otevřel skóre utkání! Jaký šok pro úřadující mistry světa i Evropy! Španělé viditelně znervózněli, za přehnanou reakci mohl být Xabi Alonso rád za žlutou kartu. A to mohlo být pro český výběr ještě lépe, Plašilův přetažený centr vracel před branku Sivok, před Casillasem odkopl Pique.

V samotném závěru prvního dějství se do největší šance dostal znovu aktivní David Villa jeho hlavička mířila přesně k pravé tyči českého brankáře, který však vytasil neuvěřitelný reflexivní zákrok a zachránil poločasové vedení.

Do druhé půle domácí nastoupili již s Torresem v sestavě, útočník Chelsea nahradil nervózního Xabiho Alonsa a jen potvrdil současnou "formu". Hned po dvou minutách se dostal k první střele, tak však byla slabá a bezchybného Čecha nemohla ohrozit. Ještě předtím centroval z levé strany Iniesta, před Ramosem zasáhl český brankář. Po hodině hry domácí posílili ofenzivu, na trávník přišel ofenzivní Cazorla namísto obránce Capdevily a hned o svém nástupu na pažit o sobě dal vědět, dalekonosná rána ale skončila v náručí hlavní hvězdy českého výběru.

Hned po minutě se do obrovské šance dostal Ramos, jenže nedosáhl ideálně na Iniestův prudký centr a zamířil mimo. Okolo Sivoka se obtočil David Villa a levačkou zahrozil české brance, míč si však nakonec svou dráhu rozmyslel a skončil vedle české svatyně. Španělé svého soupeře výrazně zatlačili a šance střídala šanci, tu další měl Iniesta, jeho krásná rána ze třiceti metrů ale skončila těsně vedle pravé šibenice.

Vyrovnat mohl také Jesus Navas, to když se v sedmašedesáté minutě uvolnil okolo Kadlece a pálil na přední tyč, Čech byl připravený a míč zkrotil. Šedesátá minuta byla pro český tým nešťastná se vším všudy. Iniesta našel na hranici šestnáctky Villu, ten si chytrou kličkou položil Hubníka a mezi nohami skluzujícího Sivoka nedal Čechovi šanci. Villa se tímto gólem osamostatnil před Raúlem v čele historické tabulky střelců španělské reprezentace. V tu chvíli nabrali Španělé tolik potřebné sebevědomí a český tým ještě více zmáčkli.

Tlak vyvrcholil tři minuty po vyrovnání, kdy se v pokutovém území uvolnil Iniesta okolo Rezka, který zazmatkoval a skluzem zasáhl obě nohy španělského hrdiny. Penalta, jednoznačně. Nabídnutou šanci vzal za pačesy David Villa, Čech si na jeho střelu sice sáhl, vyrazit míč však nedokázal. Španělé si po otočení skóre hru užívali společně s fanoušky, kteří aplaudovali při každé úspěšné přihrávce, tedy téměř bez přestání.

Villa se dostal do laufu, nádherným lobem uvolnil za obranou Torrese, ten vypálil mimo. Deset minut před koncem se v české šestnáctce uvolnil znovu Villa a připravoval míč před prázdnou branku Torresovi, před ním odkopl Hubník. Ve druhé minutě nastavení ještě mohl vedení Španělů pojistit Torres, jeho prudkou ránu však vyrazil naprosto bezchybný Petr Čech.

Ono to s tím českým fotbalem nebude zase tak špatné...

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1300)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele