13. kolo
10.11.2019 21:00 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Marseille poprvé od roku 2014 skolila v lize Lyon

Když Marseille naposledy vyhrála nad Lyonem v rámci Ligue 1, stalo se tak před deseti vzájemnými kláními v roce 2014, navíc jí Les Gones v uplynulých dvou sezónách hned čtyřikrát porazili. Tentokráte ale tahali za kratší konec. Jihofrancouzský celek zaznamenal dva góly díky Dimitriovi Payetovi, soupeř pak už jen snížil Moussou Dembélém.

Pro hostujícího trenéra Rudiho Garciu byl tenhle duel velmi důležitý. Ještě loni působil na lavičce Les Phocéens, nyní stál na druhé barikádě. Nejenže se chtěl před svým bývalým zaměstnavatelem vytáhnout, zároveň si potřeboval dostat na svou stranu lyonské fanoušky, kteří ne úplně dobře nesli jeho příchod kvůli jeho minulosti spjaté právě s OM.

Domácím každopádně daleko lépe vyšel první poločas a právě ten rozhodl o konečném výsledku. Po delší odmlce se ukázal šikovný Payet, jenž si dosud připsal na své konto pouhé dva přesné zásahy, teď však jeho v pořadí třetí a čtvrtý představovaly klíčový prvek pro zisk tří bodů. Hosté se snažili po obrátce aspoň srovnat, odpověděli ale jen jednou.

Do utkání lépe vstoupilo OL, které si vytvořilo svou první větší příležitost už ve 3. minutě, to když se Cornet procpal do šestnáctky, nicméně sám sebe dostal do poměrně složitého úhlu, a tak z blízkosti na vyběhnuvšího brankáře Mandandu nevyzrál. Tohle neproměnění šance nakonec Garciovy svěřence mrzelo, neboť jejich sok šel v 18. minutě do vedení.

Payet rozehrál rohový kop centrem do pokutového území, kde o pár chvil později zahrál nešťastně rukou Thiago Mendes, a sudí Gautier, leč s malým zpožděním, ukázal svou paží na bílý puntík. Exekuce penalty se chopil Payet, který svou pravačkou uspěl proti gólmanovi Anthonymu Lopesovi a usměrnil balón tvrdě a nekompromisně k jeho tyčce.

Šest minut před obrátkou Marseille svůj náskok ještě navýšila. Lopez dobře zapracoval podél pravé lajny, následně si seběhl blíže do středu a přihrál ve správný moment spoluhráči Payetovi, ten si míč zpracoval znovu na svou silnější nohu a přes oba stopery Andersena a Denayera zamířil přesně po zemi podél marně se natahujícího Anthonyho Lopese.

Mužstvo kouče Andrého Villase-Boase mělo vše ve svých rukou, ve druhém dějství se snažilo především o udržení gólového rozdílu, nebyla to pro něj ovšem v žádném případě jednoduchá pořízená. Ve 47. minutě se snažil o korigování průběžného stavu Traoré, který z přímého kopu dobře zakroutil střelu přes zeď, Mandandu ovšem překonat nedokázal.

Podařilo se to až na sklonku hodiny hry Dembélému, tedy v době, kdy mimochodem Stade Vélodrome pohltila nepříjemná mlha, neboť hlavou zužitkoval centr Traorého. Hosté následně měli k dispozici přesilovku, protože Álvaro González srazil ve vyložené brankové možnosti pronikajícího Dembélého, inkasoval červenou kartu a oslabil svůj tým.

Jenže Lyon v posledních pětadvaceti minutách nenašel cestu za vyrovnáním. Ze standardní situace zahrozil v 65. minutě Cornet, nicméně jeho pokus byl ztečovaný do zámezí, v 90. minutě velkou tutovku zahodil Terrier, jenž z halfvoleje o kousek minul bránu. V nastavení se ještě k hlavičce propracoval Denayer, avšak v pohodě vůči němu zasáhl Mandanda.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pharrell

1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele