1. kolo
08.08.2014 20:30 CET
2 : 2
(2:1)

Reportáž

Stade Reims - Paris Saint-Germain 2:2

Na úvod nového ročníku Ligue 1 obhájce titulu překvapivě uhrál jen remízu.

No, překvapivě. Od roku 2011, kdy klub přebrali bohatí katarští investoři, se hráčům pařížského celku ještě nepodařilo v prvním kole zvítězit. Loni to bylo 1:1 s Montpellierem, rok předtím 2:2 s Lorientem. To je co se mistrovských sezon týče. V té aktuální PSG dokonce o poločase prohrávalo. Jenže pak se ukázalo, jak je důležité míti Zlatana, který opět zcela zastínil uruguayského kolegu Cavaniho.

Kouč Laurent Blanc už před zápasem avizoval, že jelikož se prakticky polovina hráčů základní sestavy účastnila mistovství světa v Brazílii a teprve nedávno se vrátili z dovolené, určitě nějakou chvíli potrvá, než se tým dostane do optimální formy. Oproti tomu z remešských se do Jižní Ameriky nepodíval nikdo, ale stejně to v předsezonní přípravě nebyla žádná sláva. Svou roli jistě sehrál fakt, že přišel nový trenér Jean-Luc Vasseur, zatímco ten starý, Hubert Fournier, putoval do Lyonu, což dobře vědí v Mladé Boleslavi.

Pojďme ale už k samotnému zápasu, který začal kombinací hvězdného dua Ibrahimović-Cavani, ovšem bývalý hráč Neapole mířil těsně vedle vzdálenější tyče. Hostům to však příliš vadit nemuselo, protože už v 7. minutě šli zásluhou Zlatana do vedení. Javier Pastore čistě odzbrojil na polovině Remeše Madse Albaeka a neohroženě si to namířil k velkému vápnu. Švédskému spoluhráči pak poslal ideální přihrávku, díky čemuž se v minulé sezoně šestadvacetigólový střelec ocitl sám před brankářem Placidem a vcelku pohodlně pod ním uklidil míč do branky - 0:1.

Ještě v první dvacetiminutovce chyboval obránce Bourillon, díky čemuž se mohl vydat do vápna Lucas, jenže ve finále volil místo přihrávky zcela nepokrytému Zlatanovi (který měl před sebou už jen prázdnou svatyni) kličku brankáři, což se ukázalo býti nedobrým řešením. Hned v následující minutce Ibrovi adresoval vynikající přihrávku Verratti, avšak míči v cestě do sítě zabránila tyč.

Záhy si ve vlastním pokutovém území velice nešikovně počínal Mickaël Tacalfred, po jehož zákroku se kopala penalta. Pravidlo o tom, že sám faulovaný by se neměl ujímat její exekuce, se znovu potvrdilo. Ibrahimovićovu přízemní střelu gólman Placide lapil relativně s přehledem. A jak se ukázalo, právě to byl ten impuls k tomu, aby domácí konečně začali hrát. A hned z první akce dokonce vyrovnali. Alžířan Aïssa Mandi rozehrál z levé strany přímý kop, který obrana PSG ale totálně nezachytila, díky čemuž měl na hranici malého vápna se pohybující Prince Oniangué snadnou úlohu - 1:1. A po pětatřiceti minutách už to bylo 2:1. Antoine Devaux obral o balon Pastoreho, přihrál napravo nabíhajícímu Charbonnierovi, jenž mu okamžitě poslal přihrávku zpět někam na úroveň penalty, a když už si tedy Devaux celou akci začal, tak si ji taky sám po zemi zakončil.

Na Stade Auguste-Delaune v tu chvíli nebylo slyšet vlastního slova. Příznivci domácího celku jako by už pomalu slavili výhru. Jenže do závěrečného hvizdu zbývala i s nastavením ještě cca hodina hry. Hráči PSG tedy zůstali naprosto klidní a nadále drželi míč. Svou převahu však korunovali vyrovnávacím gólem až po šedesáti minutách hry.

A kdo jiný v něm mohl mít prsty, než Zlatan Ibrahimović - asi největší hvězda z těch, které letos do Brazílie neodcestovaly. Do nové sezony tak vystartoval odpočatý a evidentně i s velkou chutí. Započítáme-li jeho týden staré představení z Trophée des Champions (francouzský superpohár), vstřelil už svou čtvrtou branku. Jak? Inu tak, že si naběhl nalevo do vápna, kam mu chytrým obloučkem přihrál Pastore, a protože už byl hodně z úhlu, pokusil se o centr. No, centr. Ono je také dost dobře možné, že si všiml ne zrovna ideálního postavení brankáře Placida a pokusil se jej zaskočit. Ať už to bylo tak nebo tak, v každém případě se mu to povedlo.

Na první pohled však nebylo zcela jasné, jestli balon skutečně celým objemem přešel brankovou čáru (na Mundialu úspěšně otestovaná technologie GOALControl by jistě bývala rozhodčímu Lannoyovi přišla vhod), takže zmíněný arbirt zapískal až po Cavaniho dorážce, nicméně později byla branka připsána Zlatanovi, což dosvědčily opakované záběry.

I Uruguayský kanonýr se mohl zapsat do listiny střelců, jenže po rohovém kopu Thiaga Motty mířil pouze do boční sítě. A protože v samotném závěru zápasu vykopl Mandi z brankové čáry pokus Chantôma, zrodila se na severu Francie remíza 2:2. Oba celky se tak pochopitelně zatím dělí o první místo.

Autor: Tomáš Kordík / ligue1.com

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
Le Gunner

Bude hrát Aurier?

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě bude debutovat, ale asi né ze základu.

Reagovat
smazaný uživatel

0:3 PSG

Reagovat
smazaný uživatel

doufám ze PSG nezaváhá chci na ně naložit kotel..... co myslíte vy ?

Reagovat
smazaný uživatel

První zápasy sezóny jsou vždycky těžký. Ukopeme to jen tak tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Minulý 3 sezóny se PSG minimálně první 2 zápasy vyhrát nepodařilo, myslím že teď to zvládnou ale bude to těsný

Reagovat
Sotuen

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
bayern987

Ibra je rebel!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele