21. kolo
18.01.2015 14:00 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Paris Saint-Germain - Évian Thonon Gaillard 4:2

PSG konečně zabralo a v divokém utkání přestřílelo v Parku princů neoblíbený Évian 4:2. Svěřenci Laurenta Blanka se tak alespoň dočasně vracejí na "bednu", konkrétně na třetí příčku. O branky vítězů se podělili David Luiz, Marco Verratti, Javier Pastore a Edinson Cavani.

Po šokující prohře v Bastii byli Pařížané v žalostné formě - z posledních tří ligových zápasů získali jediný bod a propadli se až na čtvrté místo. Pohárové intermezzo však přineslo důležitou výhru proti Saint-Étienne a očekávalo se, že favorit slabšího soupeře od začátku zatlačí do defenzivy. Místo toho se stal pravý opak - zatímco podalpský celek přijel do Paříže s elánem a nadšením, domácí jako by zůstali myšlenkami v šatně.

Kouč hostů Pascal Dupraz překvapivě nezvolil obrannou taktiku a rozhodl se PSG zaskočit ofenzivní silou. Zvolit k tomu rozestavení 4-3-3, a zpočátku to fungovalo - Pařížané se na vlastní půdě proti mnohem méně kvalitnímu celku musel bránit. Ve 14. minutě navíc přišel i první gól v Siriguově síti - Maxwellův aut zachytil Adrian Thomasson, který jej hlavičkoval směrem k pařížské bráně. Tam už číhal veterán Barbosa, jehož povedený volej k zadní tyči nedal italskému gólmanovi žádnou šanci.

Blanc vypadal hodně nervózně; pochopitelně, vždyť domácí ztráta proti týmu na sestupových příčkách by znamenala už opravdovou katastrofu. Pařížané však po špatné úvodní čtvrthodině konečně zabrali, jejich hra se zklidnila a poločas zakončili se sedmdesáti procenty držení míče. Netrvalo dlouho a přišly i šance - tu první si připsal ve 25. minutě Luiz, jehož střelu po Lucasově pasu zachránil gólman Benjamin Leroy.

PSG bombardovalo Leroyovu klec a brzy se dočkalo vyrovnání. Nejprve Blaise Matuidi předložil Ibrahimovicovi chytrý míč k jednoduché dorážce, Leroy ale předvedl famózní zákrok a míč vyrazil. Následně Ibra hlavou po rohu sklepl míč k Lucasovi, jehož volej mířil těsně mimo. Ve 30. minutě se ale už mohlo slavit - Maxwellův pas našel Luize, který zblízka hlavou konečně propálil savojského gólmana.

Évianu se proti PSG docela daří; v úvodním zápase v Annecy dokonce urval bod za remízu 0:0, a i dnes dávali Duprazovi svěřenci jasně najevo, že se na úřadujícího mistra umí vyhecovat. Po nezvyklé poziční chybě Thiaga Silvy se k míči dostal opět Barbosa, jehož nedokázal zastavit Luiz; hostující veterán však pálil mimo vzdálenější tyč. Brazilské duo stoperů si hodně ulevilo.

Obrana Les Roses nicméně dlouhodobě nefunguje, inkasují nejvíce branek v celé soutěži a opět se to ukázalo ve 38. minutě, kdy poměrně rutinní přímý kop do vápna propadl až k trestuhodně nehlídanému Ibrovi. Jeho pokus ještě hosté na poslední chvíli zblokovali, dorážející Verratti se však už nemohl mýlit.

PSG tak otočilo skóre ještě do poločasu a po obrátce to vypadalo, že výsledek bude pouze otázkou skóre; domácí favorit pohodlně kontroloval hru a nadále obléhal Leroyovu klec. V 63. minutě však přišel dokonalý šok - Benezetův pas z hloubi pole dokázal na zadní tyči zpracovat všeuměl Daniel Wass, a Gregory van der Wiel ve snaze odklidit jeho střelu z cesty nešťastně tečoval míč za záda vlastního gólmana.

V 65. minutě měl vítěznou trefu na kopačce Ibra, Leroy mu však radost zkazil včasným výběhem. Pařížané si tak museli ještě počkat, konkrétně do 76. minuty - tehdy švédský kanonýr založil celou akci přihrávkou na Lucase, jehož přízemní centr skvěle našel ve vápně připraveného Pastoreho. Argentinec pálil z první do sítě. Konečnou podobu výsledku pak dal střídající Cavani poté, co aktivní Ibra prodloužil Wielův pas na zadní tyč.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2-0

Reagovat
smazaný uživatel

O zápase Bastia-PSG, který skončil v poločase 2:2, prej: "do šaten šel úřadující mistr s pohodlným vedením 2:0"

Preview lvl - overujmesifakta.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Van der Wiel a Sirigu - to byla dvojka

Zápas zajímavý pro oko diváka

Poslední dobou je Sirigu čím dál tím víc děravý.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele