37. kolo
08.05.2010 21:00 CET
3 : 2
(1:2)

Reportáž

Lille porazilo Marseille 3:2 a nejspíš si zahraje Ligu mistrů

Lille si v příští sezoně pravděpodobně zahraje Ligu mistrů. LOSC totiž dnes na svém hřišti porazilo po dramatickém boji Marseille 3:2. Za domácí se prosadil Cabaye, De Melo a Debuchy. Za hosty se prosadil Niang s Hiltonem. V první půli viděl červenou kartu brankář l'OM Steve Mandanda.

Přestože již Marseille neměla oč hrát, nakonec se diváci dočkali zajímavé zápletky. Konečné rozuzlení je ale tu: Lille si v příští sezoně nejspíš zahraje v Lize mistrů. Po páté výhře v řadě se osamostatnilo na druhém místě, třetí Auxerre ztrácí dva body, čtvrtý Lyon již čtyři. Stále má ale zápas s Monakem k dobru.

Již ve druhé minutě se domácí pokoušeli zneklidnit soupeřova gólmana Mandandu, nicméně Balmontův střílený centr nebyl tím nejlepším pokusem. Po pěti minutách se již ale skóre opravdu měnilo. Byla to však Marseille, která se ujala vedení. Příkladnou práci při úvodní brance odvedl Benoit Cheyrou - obešel několik obránců a následně předložil přihrávku do levé strany na Nianga. Kapitán Olympiqueu dal zapomenout na nedávný střelecký půst, když parádní ranou poslal míč do horního růžku branky - 0:1.

V desáté minutě se k přímému kopu postavil Taiwo, z třiceti metrů ale nezamířil příliš přesně. Míč skončil na tribuně. O pár minut později se do šance propracoval Gervinho. Nakonec se odhodlal ke střele - z deseti metrů ale nemířil přesněji než jeho soupeř před několika minutami. Kanonýr domácích mohl s šancí jistě naložit daleko lépe.

Lille se ale i nadále snažilo. V 22. minutě nahrál Hazard šikovně Frauovi, nicméně Mandanda jeho pokus do růžku vyrazil na roh. Ten domácí zužitkovat nedokázali. Domácím navíc do karet přihrála i situace z 25. minuty. Gervinho se nenechal vyvést z míry po první promarněné šanci - až s překvapivou lehkostí prošel soupeřovou obranou a pádil si to sám na Mandandu. Francouzský reprezentant ale unikajícího útočníka srazil rukama k zemi - a sudí Fautrel neměl o čem přemýšlet - penalta a červená karta.

Didier Deschamps zareagoval na vyloučení brankáře pochopitelně okamžitě. Na hřiště přišel Elinton Andrade, jenž nahradil záložníka Hatema Ben Arfu. K pokutovému kopu se postavil Cabaye a si se zkušeným náhradním brankářem pohrál, zamířil doprostřed, Andrade jen těsně minul balon nohou - 1:1.

Po chvíli opět zafungovala dobrá spolupráce mezi Hazardem a Frauem. Mladý Belgičan poslal na hlavu svého staršího kolegy pěkný centr, hlavička Fraua ale skončila jen kousek nad břevnem. Pokud by míč šel o pár centimetrů níž, Andrade by pravděpodobně nemohl zasáhnout. Hosty inkasovaná branka a červená karta pochopitelně zbrzdily, Kaborého centr na Nianga ani napodruhé neprošel.

Osm minut před koncem to za domácí zkoušel Rio Mavuba. Z dvaceti metrů napřáhl z levé strany, ale balon se nakonec vznesl vysoko nad. Již v nastaveném čase sebrala Marseille veškerou svou sílu a vrhla ji do útoku. Niang se pokoušel uniknout svému strážci, Chedjou ale míč dokázal odvrátit na rohový kop. Příliš šťastné řešení to ale nebylo, jak se později ukázalo. Na Luchův centr si nejlépe naskočí Cheyrou, ale Landreau pěkným zákrokem jeho šanci zlikviduje. K míči měl ale nejblíže Hilton, který propasíroval míč mezi nohama obránce Ramiho. Marseille tak v deseti vstřelila gól do šatny - 1:2.

Kouč Lille Rudi Garcia dal svým svěřencům v poločasové pauze jasné instrukce. Ofenziva. V jednapadesáté minutě si chytře narazil Hazard s Gervinhem, obrana Olympiqueu v nouzi zahrála míč na roh. Roh zahrávali domácí ještě dvakrát. Ani jednou ale úspěšně, míč pokaždé skončil v rukavicích Andradeho. Další výhodu rohového kopu získal Debuchy po teči Hiltona. Hazardova následná rána skončila na připraveném Andradovi.

Lille bylo v těchto chvílích jasně lepší, teprve nyní se začala projevovat početní převaha. Obrana Olympiqueu ale pracovala velice jistě a nedovolovala soupeři příliš vyloženějších šancí. V 65. minutě se dokonce Gervinho řítil sám na osamoceného brankáře. Nicméně brazilský gólman ukázal, že není pouze náhradníkem za Mandandu a pěkným zákrokem jeho únik zlikvidoval.

Okolo osmdesáté minuty přišly dvě další šance domácích. Nejprve nevyšla kombinace Gervinha s Cabayem, následně De Melo mohl pouze spílat zatím fantastickému brankáři Andrademu, jenž mu jeho gólovou hlavičku vytáhl nad. Nakonec byl ale i tento náhradní gólman překonán. Jenom o minutku později nacentroval střídající Obraniak, našel volného De Mela a ten již tentokrát svou střelu umístil nechytatelně - 2:2.

Čtyři minuty před koncem muselo všem marseilleským zatrnout. Brankář Andrade totiž podle všeho nemohl pokračovat ve hře. Po minutě ošetřování ale hra mohla pokračovat. Nastavený čas, pravděpodobně poslední rohový kop. A Lille se ujímá vedení! Debuchy si u tyče naskočil nejvýše, Andrade ani tentokrát neměl šanci zasáhnout. 3:2.

Pár sekund a byl konec, Marseille nedokázala v deseti vzdorovat velikému náporu soupeře, který tak má nyní nejlepší výchozí pozici pro boj o Ligu mistrů.

Autor: Anna-Marie Kroupová

Komentáře (3)

Přidat komentář
Tomtaf

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

6 minuta Niang 0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele