Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - play off - o 3. místo
18.06.2023 15:00 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Oranjes nezvládli ani druhou přestřelku a na domácí půdě končí na posledním čtvrtém místě

Nizozemsko ve Final Four letošního ročníku Ligy národů toužilo uspět na domácí půdě, jenomže po středeční semifinálové porážce s Chorvatskem v prodloužení se mu nepovedl ani nedělní duel o 3. místo se silnou Itálií a po porážce 2:3 zůstává bez medaile. Italové se naopak dokázali oklepat z neúspěchu se Španělskem (1:2) a vybojovali alespoň bronz, který získali hlavně díky dvěma vstřeleným brankám v prvním poločase.

Země tulipánů neměla na tomto závěrečném turnaji příliš velké problémy v ofenzívě a čtyři vstřelené branky nejsou k zahození, ovšem tentokráte hořela v defenzíva a celkový počet sedmi inkasovaných branek zhatil jakékoli naděje na lepší umístění. Výběr vedený trenérem Robertem Mancinim měl naprosto vynikající vstup do tohoto zápasu a během úvodních dvaceti minut vedl na stadionu De Grolsch Veste v Enschede již o dvě branky.

Squadra Azzura otevřela gólový účet po necelých šesti odehraných minutách, kdy Federico Dimarco po vlastní akci na levém křídle a následném centru zakončil povedenou souhru tvrdou ranou ze sedmi metrů, jelikož míč po finální patičce Raspadoriho nechytatelně uklidil k protější konstrukci kolem plachtícího gólmana Bijlowa. Zhruba o čtvrthodiny později zvýšil náskok Italů Davide Frattesi.

Teprve třiadvacetiletý záložník Sassuola po zblokované střele Gnonta zůstal zcela zapomenut za obranou Oranjes ve středu pokutového území a přízemním pokusem doprostřed branky chladnokrevně pokořil bezmocného Bijlowa. Asi o sedm minut později mohl být rozdíl ve skóre dokonce tříbrankový, ale rána aktivního Dimarca prosvištěla o decimetry nad břevnem. Nizozemsko se začalo dostávat do hry až ke konci prvního poločasu.

Ve 41. minutě chtěl snížit Gakpo, jenomže po pobídce Simmonse vystřelil placírkou a jeho technický pokus se mezi tři tyče o kousek nevešel. Úřadující mistři Evropy hráli po změně stran chytře a skvěle bránili, svého houževnatého protivníka téměř k ničemu nepouštěli. V polovině druhé půle se však přeci jen postaral o dramatickou zápletku střídající Steven Bergwijn.

Pětadvacetiletý kanonýr Ajaxu se po odvráceném pasu jiného střídajícího hráče Weghorsta zbavil parádní kličkou padajícího Dimarca a ze šesti metrů nekompromisně zavěsil přímo do protějšího spodního růžku - 1:2. Hosty však tato obdržená branka v žádném případě nepoložila a v 72. minutě si vzali zpět svůj ztracený náskok, protože třetí a rozhodující gól Italů zaznamenal záložník Juventusu Federico Chiesa.

Ten po rychlém brejku tři na tři prokázal výtečnou techniku a svůj samostatný únik zakončil s grácií, když přešlapovačkou přelstil bránícího Van Dijka a od levého rohu brankového území obstřelil Bijlowa. Nicméně Svěřenci kouče Ronalda Koemana to nezabalili a stejně jako proti Chorvatsku se nadechli k závěrečnému náporu.

V 82. minutě po přímém volném kopu z hranice pokutového území zblízka rozvlnil síť důrazný Weghorst, avšak ten se nacházel ve velmi těsném ofsajdu a jeho gól tedy nebyl uznán. Minutu před vypršením základní hrací doby ještě vykřesal jiskřičku naděje Georginio Wijnaldum, jenž po přistrčení Joeyho Veermana i v pádu umístil balón do levé šibenice, jenže Nizozemsku na nic dalšího už nezbyl čas. Naopak v nastaveném čase ještě mohl na druhé straně udeřit Pellegrini, jehož dělovka nenašla cíl asi o půl metru.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
eder

Tulipány hrají, ale góly dávají Taliáni. Klasika...

Reagovat
mistr129

Ten Weghorst je snad největší guma ze současných hráčů, hrozný chcípák

Reagovat
gocii

Existuje zbytecnejsi zapas?

Reagovat
Shevchenko

Jo, ten úterní v Černé Hoře.

Reagovat
Shevchenko

Chiesa snad zdraví vydrží.

Reagovat
jenage

VVD forma.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele