Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga C - skupina 1, 2. kolo
07.06.2022 20:45 CET
0 : 6
(0:2)

Reportáž

Halil Dervisoglu (© AFP)

Turecko lehce proplouvá Ligou národů, venku deklasovalo Litvu

Jestliže už první duel Turecka v tomto ročníku Ligy národů naznačil, že céčková liga není ani náhodou kvalitativně na jeho úrovni, pak ten druhý tahle tvrzení snad ještě více potvrdil. Před pár dny o čtyři góly skolilo před vlastními fanoušky Faerské ostrovy a nyní si dokonce o šest poradilo venku s Litvou. Suverénně tak zatím vládne tabulce skupiny s označením číslo jedna.

Nutno ovšem připomenout, že na paty mu šlape Lucembursko, které v souběžně hraném mači na půdě Faerských ostrovů také uzmulo tři body, a po předchozí výhře nad Litvou disponuje stejným počtem šesti bodů po dvou odehraných kolech. Následující vzájemné střetnutí už by každopádně mohlo z části rozseknout otázku, kdo bude ve zbytku soutěže tím pravým lídrem.

Naopak Litevci svoje první dvě vystoupení nemohou hodnotit ani náhodou pozitivně. Dosud se jim nepovedlo ani jednou skórovat, dohromady přitom inkasovali osmkrát a jsou vlivem horšího poměru zaznamenaných a obdržených branek na poslední příčce průběžného pořadí. V dalším utkání mimochodem narazí na taktéž zatím bezgólové a bezbodové Faerské ostrovy.

Turci dostávali tenhle souboj zcela pod vlastní kontrolu již od úvodních okamžiků. A už ve 2. minutě se propracovali k prvnímu přesnému zásahu. Dervisoglu u levé lajny prostrčil míč na Sinika, ten se pustil do odvážného individuálního průniku směrem do šestnáctky, byl ve svém počínání úspěšný, a jakmile se objevil sám před brankářem Šetkusem, bez problémů zacílil.

Ve 14. minutě hosté zaúřadovali gólově podruhé. Dervisoglu si připisoval na své konto svou druhou asistenci, to když kolmicí uvolnil do běhu Sinika, ten se sice vystavil do složitějšího úhlu, na druhou stranu si položil Šetkuse, takže volný prostor, do kterého mohl zamířit, si v pohodě vyhledal. Další změna stavu přišla na řadu až po přestávce, konkrétně v 56. minutě.

Videorozhodčí poradili arbitrovi Simovičovi, aby se podíval, zda nenařídit pokutový kop, a opakované záběry opravdu odhalily, že zakončení Akgüna zastavil bránící Širvys ve vlastním vápně rukou. Penalty se chopil Dursun, který vsadil na razanci, a udělal moc dobře, poněvadž Šetkus jeho dělovku mohl dost stěží zachytit. Litevci se zkrátka i nadále propadali do bahna.

V samotném závěru následně rozvlnilo Turecko síť ještě třikrát. Nejprve v 81. minutě pobídl Müldür k dalšímu uvedení na listinu střelců Dursuna, jenž takovou šancí nepohrdl, přihrávku Aktürkoglua zužitkoval v 89. minutě na zadní tyčce Akgün, přičemž též Dervisoglu nakonec dokonal obecně povedený výkon přesnou trefou právě poté, co na něj adresoval balón Kökcü.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele