Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 1, 2. kolo
07.09.2020 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Nicoló Barella hlavou rozhodl (© AFP)

Italové si poradili s domácím Nizozemskem, rozhodl Barella

Italové vyloupili Amsterdam a až překvapivě snadno si poradili s domácím Nizozemskem. Jedinou brankou se o to postaral mladý záložník Nicoló Barella. Nizozemsko naopak znovu zklamalo.

Italové nezvládli první duel Ligy národů úplně podle svých představ a v Nizozemsku si chtěli spravit reputaci. Nizozemci sice postrádají svého tradičního kouče Ronalda Koemana, který si touto dobou již plní sny angažmá v Barceloně, ale stále se jedná o ofenzivně laděný a sehraný tým, z něhož vyčnívají některé individuální osobnosti. I proto se do hry dostaly opory jako Chiellini, Bonucci, Jorginho nebo Insigne, aby měla Itálie větší šanci uspět.

Nizozemci se od začátku prezentovali spíš rozvážnou kombinací, nikam příliš nespěchali a trpělivě čekali na svůj moment. Hladovější byli spíš svěřenci trenéra Roberta Manciniho, kteří se víc snažili napadat rozehrávku soupeře a podnikat nebezpečné protiútoky. Pozornost domácích fanoušků se upírala na muže, který by již brzy mohl rovněž reprezentovat Barcelonu - útočníka Memphise Depaye. Z velké vzdálenosti zkoušel štěstí právě útočník Lyonu, jehož rána pravou nohou putovala hodně vysoko nad branku.

Na opačné straně se snažil prosadit Ciro Immobile, který chtěl potvrdit pozici nejlepšího kanonýra italské ligy ve skončeném ročníku a vyhrát pomyslnou dualitu s Andreou Belottim. Jenže jeho rána zamířila příliš doprava a mezi tři tyče se nevešla. Velké šance se nekonaly, ale to neznamená, že se na hřišti nic nedělo.

Ve 34. minutě se brilantním prvním dotykem zbavil Giorginio Wijnaldum protihráče, dostal se za italskou obranu a pálil, leč mířil jen doprostřed brány, kde si Donnarumma poradil bez větších potíží. V permanenci byl také jeho sok na opačné straně, neboť ho táhlou a technicky hodně povedenou ranou obstřeloval Lorenzo Insigne. Tahoun Neapole ale opět narazil právě jen na gólmana Oranjes.

Menší problémy pro italského stratéga Manciniho znamenala 42. minuta, v níž hlásil zdravotní potíže mladík Zaniolo, takže musel být stažen. Jeho místo zaujal dost možná jeho nejlepší kamarád, mladíček Moise Kean. Jeho první dotyk s míčem znamenal zajímavou šanci pro záložníka Barellu, jenže tomu nebylo přáno.

Alespoň ne teď. Trefil se ale o pár minut později. V první minutě nastavení si totiž naběhl do vápna takovým způsobem, že zmátl obranu Oranjes. Po delším obléhání obrany Nizozemců se k míči dostal uvnitř vápna číhající Immobile, našel krásným pasem právě mladíčka z Interu a jeho výskok nikdo z obránců Nizozemí nezaregistroval včas - 1:0 pro Italy.

I druhou polovinu utkání začali lépe Italové. Do volného prostoru si seběhl Kean, který ještě počkal na podporu od Barelly, jenže jeho akci tentokrát zhatil velmi dobrým zákrokem obránce Veltman. Deset minut bylo odehráno z druhé půle, když se málem prosadil Lorenzo Insigne. Šikovný křídelník umotal obránce před sebou a svou typickou kroucenou ránou obstřeloval Cillessena. Toho ale nepřekonal. Nizozemci zaostávali v tempu i chuti vyhrát. Ale přeci jen se dočkali několika šancí. Promes nejprve pod sebou dokázal najít Van de Beeka, jehož zakončení Donnarumma vyrazil nad břevno.

Praporek dnes nepříliš jistě hrajícího Nizozemska sebral Depay, jenže jeho rána z hranice pokutového území skončila těsně nad bránou! Nizozemci zvlášť v obraně působili mírně chaoticky, což Italům jejich práci usnadňovalo. V nastaveném čase pak ještě Moise Kean sice obešel Cillessena, jenže nezakončil do prázdné brány! I to ale Italům stačilo ke třem bodům, Nizozemci naopak předvedli bídný výkon.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele