Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 2, 1. kolo
05.09.2020 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Jordan Pickford (© AFP)

Angličané si s vypětím sil těsně poradili s Islandem

Tak tohle bylo hodně dramatické utkání. Viděli jsme celkem dvě červené karty, po jedné na každé straně. A k tomu jeden gól, který padl v době, kdy si zřejmě obě jedenáctky už myslely, že branka nepřijde. Jenže padla a postaral se o ni hvězdný Raheem Sterling.

Souboj dvou ostrovanů. Island na Laugardalsvöllur v Reykjavíku hostil Angličany a samozřejmě nebyl favoritem. Ale dost se snažil vypadat jako tým, který se ničeho nebojí. A že měl čeho, protože Gareth Southgate postavil do hry hned od začátku esa jako Sterling, Kane, Sancho nebo Walker s Ricem. Island se spoléhal na ofenzivní duo Sigthórsson - Bödvarsson, které mělo zle zatápět brankáři Pickfordovi.

Na první gól jsme vůbec nemuseli čekat dlouho. Stačilo sedm minut. Po jejich uplynutí se centr ze strany dostal přes Erica Diera až k Harrymu Kaneovi, který číhal na zadní tyči. Branku dal, ale radost z ní dlouho neměl. Sudí totiž dobře postřehl Dierův útočný faul, takže gól opory Tottenhamu uznat nemohl. Kane si posléze nabíhal na přesnou nahrávku, ale tentokrát ho zastavil odmávaný ofsajd.

První velkou šanci Islandu ve 14. minutě zahodil Jón Thorsteinsson, který si naběhl na delší centr a chtěl využít zaváhání brankáře Pickforda. Jenže než stačil vypálit, doběhl k němu obránce Albionu a vyvedl ho z míry natolik, že záložník Islandu nedokázal do prázdné brány vůbec zakončit!

Na opačné straně až téměř komicky zakončoval mladík Declan Rice, kterého po náběhu do vápna vyzval ke skórování z pěti metrů Jadon Sancho. Jenže Rice se vůbec netrefil a balon mu sklouzl po stojné noze. Angličané v těchto chvílích svého soka jasně drtili a míč mu vlastně vůbec nepůjčovali.

Island spoléhal víceméně na ojedinělé útoky. Jako třeba ve 33. minutě, když se do útoku rozeběhl Albert Gudmundsson. Naběhl si na dlouhý míč a využil toho, že byl u vápna faulován. Jenže bohužel pro Island Bödvarsson sice přestřelil zeď, avšak mířil těsně vedle tyče.

V závěru první půle vymyslel Kieran Trippier parádní nahrávku na penaltu, kam si nabíhal Kane. Jenže anglický bomber míč v ideální pozici vůbec netrefil. Angličané sice svého soupeře jasně přehrávali, ale nedokázali to proměnit v góly. Po hodině hry si málem vstřelil vlastní gól Bödvarsson, který tečoval centr Trippiera.

Dvacet minut před koncem Angličanům hodně zkomplikoval cestu za třemi body Kyle Walker, který jako držitel jedné žluté karty agresivně fauloval Traustasona a byl vykázán ze hřiště. Už se pomalu zdálo, že Anglie odejde jen s bodem, když v 89. minutě fauloval Ingason v obranném pokusu zachytil ránu Sterlinga rukou! Byl vyloučen a Angličané kopali penaltu. Tu bezpečně proměnil právě Raheem Sterling. Počkal si na pohyb brankáře a mířil snadno do středu brány.

Islanďané přesto mohli ještě zachránit remízu. Po faulo Gomeze totiž v nastaveném čase dostali výhodu penalty. Birkir Bjarnasson s ní ale naložil mizerně. Vůbec netrefil bránu, takže domáí zůstali s prázdnýma rukama.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele