Liga národů UEFA - Liga národů 2018/2019

Liga C - skupina 4, 1. kolo
07.09.2018 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Litva - Srbsko 0:1

Utkání Litvy se Srbskem nabídlo atraktivní podívanou, kterou sice herně ovládli druzí jmenovaná, ovšem vinou opakované smůly v zakončení a zahozené penalty se museli obávat o vítězství až do posledních minut. Nakonec však ze srbského pohledu všechno dobře dopadlo a favorit si tak z Vilniusu odváží všechny body za výsledek 1:0. O jediný gól večera se postaral Dušan Tadić z pokutového kopu.

Přestože bylo cílem Ligy národů postavit proti sobě co možná nejvyrovnanější národní týmy, zrovna souboj Srbů s Litevci stále znamenal výraznou propast přinejmenším co se týče postavení na žebříčku FIFA. Zatímco Srbové po účasti na letním mistrovství světa drží solidní 36. místo, Litva ze 127. příčky naopak jen s odřenýma ušima proklouzla do třetího výkonnostního patra v podobě ligy C. V samotném úvodu domácí ještě sympaticky favoritovi zatápěli, ovšem netrvalo dlouho, než se ke slovu dostalo Srbsko a šance před brankářem Šetkusem začaly přibývat rychlým tempem.

Zprvu ještě měli domácí štěstí, neboť jak Mitrović ve 12. minutě, tak jeho reprezentační kolega Rodić v zahajovací dvacetiminutovce shodně orazítkovali brankovou konstrukci. Neustálý tlak ovšem litevská obrana do poločasu přece jen neudržela. Po faulu na aktivního Mitroviće udělil rozhodčí Madden Srbům výhodu pokutového kopu, který Dušan Tadić ranou do Setkusově protipohybu bezpečně proměnil. Záhy mohl z ojedinělé akce kontrovat Novikovas, ale těsně přestřelil.

Ani s nabytým vedením Srbové neustávali po změně stran v herní převaze a několikrát neměli daleko k navýšení hubeného náskoku. Ani Živkovićův nadějný pokus jim však radost nepřinesl, neboť i tentokráte skončil míč pouze na tyči, a se solidní hlavičkou Mitroviće si Šetkus zvládl poradit. Závěrečná čtvrthodina pak přinesla strhující podívanou, neboť Litevci byli nuceni vrhnout síly do útoku, a tak se hra rychle přelévala ze strany na stranu a gól neustále visel ve vzduchu. Nejprve v obrovské šanci na vyrovnání trestuhodně selhal Fedor Černych, jenž se po perfektním pasu Novikovase ocitl zcela sám před brankářem Dmitrovićem, jenže ranou bez přípravy poslal míč z hloubi šestnáctky jen neškodně do zámezí.

Takřka hned z protiútoku mohl Srby uklidnit Mitrović, jenže k srbské nevíře i jeho rána po centru Kolarova narazila na Šetkusovo břevno - litevský gólman si zkrátka vilniuské tyče a břevna na páteční zápas postavil skutečně bezchybně. Záhy však brankář izraelského Hapoelu Haifa ukázal, že v brance není na parádu, neboť sedm minut před koncem základní hrací doby po faulu Žulpy na Vejlkoviće lapil pokutový kop, k němuž se stejně jako v prvním případě postavil Dušan Tadić. Poté, co Litevci přežili tyto kritické momenty, mohli v 90. minutě dokonat srbský zmar vyrovnáním. Nešťastné podklouznutí Milenkoviće totiž nastartovalo rychlý litevský útok, který Černych ještě vyšperkoval přihrávkou na Vykintase Slivku, jenže ten odkrytou branku zbrkle přestřelil. Bláznivé utkání s potenciálem gólové přestřelky tak nakonec rozhodla jediná trefa, která v Lize národů zaručila Srbsku první body za výhru 1:0.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele