Liga národů UEFA - Liga národů 2018/2019

Liga B - skupina 3, 2. kolo
11.09.2018 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Bosna a Hercegovina - Rakousko 1:0

Hráči Bosny a Hercegoviny dlouho nemohli přijít na klíč, kterým by otevřeli poměrně dobrou obranu Rakouska. Až v samém závěru utkání se to povedlo jejich vyhlášenému střelci, Edinu Džekovi. Domácí tak i díky němu mají plný počet ze dvou zápasů a vedou skupinu.

Miralem Pjanić nedávno prohlásil, že Edin Džeko je pro reprezentaci i pro svůj mateřský klub, AS Řím, tím nejplatnějším hráčem. Dnes to dvaatřicetiletý útočník znovu potvrdil. Ale pěkně postupně. Džeka v útoku podporovali Duljević s Višćou, zatímco Rakušané spoléhali na Lainera, Lazara, Alabu nebo Arnautoviće.

Dlouhé míče Bosny směřovaly od prvních chvil na urostlého forvarda Džeka, který je buď sklepával na spoluhráče, nebo se pokoušel rovnou střílet. Zkušený brankář Heinz Lindner si s jeho střelami ale velmi často uměl poradit. Na opačné straně se ukázal nový kapitán Rakouska, Marko Arnautović. Ten pálil velmi povedeně z hranice pokutového území a brankář Šehić měl plné ruce práce, aby jeho ránu vyrazil.

Bosna kontrolovala hru a kvalitativní rozdíl v záložní řadě byl vidět. Tempo diktoval Miralem Pjanić, jehož herní inteligence dávala domácím výhodu. Pjanićův pas na Višću měl oči, jenže druhý jmenovaný se unáhlil v zakončení. Ke konci první půle nastalo období plné nepřesností na obou stranách, což uťal Sebastian Prödl razantní, leč hodně nepřesnou střelou směrem na Šehiće.

Pár minut po změně stran málem domácí fanoušci mohli jásat. Pjanićův centr do pokutového území Heinz Lindner vyrazil jen před sebe, načež se k dorážce dostal Haris Duljević, jenže jeho dorážka z hranice pokutového území nečekaně zamířila mimo bránu!

Po hodině hry se Rakousko dočkalo velmi zajímavé šance, po níž málem vedlo. Stačilo, aby mladý záložník Valentino Lazaro z dvaceti metrů poslal ránu trochu níž. Takto prosvištěla těsně nad břevnem domácí brány. A stejně se vedlo dalšímu zakončujícímu, Davidu Alabovi. Ani jeho pokus neměl s přesností mnoho společného.

Rakousko ale vystrkovalo růžky a jeho hra se stávala stále více nebezpečnou. Alabovu střelu z ostrého úhlu Ibrahim Šehić polapil a taktéž měl práci se střelou Stefana Ilsankera. Tomu dali obránci Bosny až příliš mnoho volného prostoru. Aktivnější Rakušané pronikali do hloubi obrany Bosny stále více, zatímco Bosna vypadala fyzicky vyčerpaně. Právě v té chvíli se ale projevila osobnost Edina Džeka.

Římský hrot dostal nahrávku do běhu od Elvise Sariće a naložil s ní perfektně. Jeho přízemní rána k tyči prosvištěla přesně kolem brankáře Lindnera a Bosna mohla slavit! Rakousko vrhlo všechny síly do útoku a to mohl v závěru potrestat ještě záložník Rade Krunić. Jeho ránu, která směřovala do brány, na poslední chvíli zablokoval vracející se Martin Hinteregger.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele