37. kolo
19.05.2024 19:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Raúl García (© AFP)

Elektrizujícímu loučení dodal grády Muniainův gól při výhře nad Sevillou

Bilbao vyhrálo ve 37. kole LaLigy nad Sevillou 2:0, čímž byla stvrzena jeho účast v příštím ročníku Evropské ligy. V základní sestavě baskického celku nechyběl Iker Muniain, který oznámil svůj posezonní odchod z týmu, v němž strávil takřka dvě dekády a jemuž pomohl před několika týdny k zisku první trofeje pro vítěze Copa del Rey po 40 letech. Jeho poslední vystoupení na Estadio San Mamés proběhlo podle představ všech fanoušků, když tento legendární ofenzivní všeuměl zvyšoval v 19. minutě vedení Basků, jež hosté nedokázali ve zbytku zápasu smazat.

Athletiku jistou účast v Evropské lize pro příští sezonu nezhatil ani výsledkový propad v posledních sedmi kolech, v nichž dokázal zvítězit pouze jednou. I přesto však Baskové stále drželi domácí neporazitelnost trvající od prvního kola letošního ročníku, ve kterém nevyzráli na již mistrovský Real Madrid. Kouzlo stadionu Bilbaa chtěla zlomit Sevilla, kterou po nevydařené sezoně opustí trenér Quique Sánchez Flores.

V základní sestavě Los Leones figurovala i klubová legenda Muniain, pro něhož to bylo poslední utkání na Estadio San Mamés. Rozlučkový zápas mu v 17. minutě zpříjemnil další veterán Raúl García, jenž si v pokutovém území hezky naběhl na centr a přesnou hlavičkou otevřel skóre. Jenom o dvě minuty později se radoval i sám Muniain, který zužitkoval přihrávku Nica Williamse a střelou na přední tyč ještě více rozjásal domácí příznivce. Hráči Sevilly se oklepali až po půlhodině hry, mladý Julen Agirrezabala ovšem dokázal vyrazit pumelici Dodiho Lukébakia. Definitivně rozhodnout klání mohl ke konci poločasu Iňaki Williams, špičkový zákrok nohou však předvedl Orjan Nyland.

Zkraje druhého dějství mohl klání zdramatizovat střídající Adriá Pedrosa, ale svým jedovatým pokusem rozvlnil síť jenom zvenku. Po hodině hry diváci viděli velké příležitosti na obou stranách. Nejprve hlavičkoval Lucien Agoumé po centru ze standardní situace a chvíli nato střílel Nico Williams. V obou případech se však vyznamenali gólmani. Do další šance se ke konci utkání dostal aktivní Agoumé, jenomže Agirrezabala vyšel z tohoto duelu i napodruhé vítězně.

Bilbao tak v domácím prostředí konečně zvítězilo. V posledním kole ročníku se představí 25. května na půdě Vallecana. Sevilla ve stejný den pohostí Barcelonu.

Autor: Livesport.cz / Bogdan Bocek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele