17. kolo
14.01.2023 21:00 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Takefusa Kubo (© AFP)

Střet odvěkých baskických rivalů ovládl Sociedad. Klíčový muž ofenzivy se po roce dočkal gólu

Real Sociedad si osladil 17. kolo španělské LaLigy úspěšně zvládnutým baskickým derby, když porazil Bilbao 3:1. Po dvou brankách domácích sice korigoval skóre 22letý záložník Oihan Sancet, ve druhé půli ovšem v 62. minutě zpečetil osud utkání z penaltového puntíku Mikel Oyarzabal. Ten svou první trefou po vleklém zranění kolena přispěl k prodloužení neporazitelnosti světlemodrých už na čtyři klání v řadě.

Realu Sociedad se návrat po zimní přestávce náramně povedl. San Sebastian zvítězil ve čtyřech soutěžních utkáních v řadě, a to navíc bez jediné inkasované branky. Na druhé straně Bilbao kromě povinných výher v poháru v lize dvakrát remizovalo shodným výsledkem 0:0.

Ve fantastické atmosféře derby se k prvnímu vážnějšímu zakončení dostal nejlepší střelec domácích Brais Méndez, jeho střela zpoza vápna ale pouze proskákala kolem levé tyče. Ve 13. minutě se krásným volejem připomněl také kanonýr hostů Iňaki Williams, nicméně gólman Álex Remiro dokázal míč vytlačit na roh. Už tak vyhrocený duel ještě více rozdmýchal ve 25. minutě úvodní gól. Obránce Realu Sociedad Igor Zubeldia hlavou vrátil míč do vápna, Alexander Sörloth si ho výborně zpracoval a sedmým zásahem v sezoně dohnal Méndeze v klubové tabulce střelců.

Domácí pak ještě do přestávky navýšili vedení, o což se postaral Takefusa Kubo. Japonský útočník využil skvělého napadání nestárnoucího Davida Silvy a tváří v tvář brankáři nezaváhal. Svoji trefu oslavil svlečeným dresem, náladu mu tak okamžitě lehce pokazila žlutá karta a především brzké snížení, když těsně před přestávkou křižnou ranou Remira překonal Sancet.

Cestu k vyrovnání si ovšem hosté prakticky zavřeli v 60. minutě. Když se totiž Kubo dostal do samostatného úniku, lehce ho ve vápně zasáhl obránce Yeray Álvarez a viděl červenou kartu. Nařízenou penaltu proměnil ve svůj premiérový gól v sezoně navrátilec po zranění Oyarzabal. Vyloučení výrazně ovlivnilo zbylý průběh duelu, jelikož Bilbao nemělo sílu na jeho zdramatizování a San Sebastian byl uspokojen dvougólovým náskokem. Skóre se neměnilo ani v nastavení, kdy si na rohový kop naskočil domácí Robin Le Normand, a stav 3:1 tak svítil na výsledkové tabuli i při závěrečném hvizdu.

La Real tedy potvrdil skvělou formu a zaznamenal další tři body do tabulky. V následujícím ligovém kole se střetne 21. ledna s Vallecanem, Bilbao bude o den později čekat těžký úkol v podobě Realu Madrid.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nevyhráli na Betisu, necht se ani nepokouší vyhrát na Real Sociedad.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele