25. kolo
20.02.2022 21:00 CET
4 : 0
(0:0)

Reportáž

Iñaki Williams (© AFP)

Athletic dlouho hledal recept, nakonec v derby rozstřílel Real Sociedad

Athletic dlouho bezvýsledně bušil do obrany Realu Sociedad, ve druhé půli se však zničehonic zvedla stavidla, která obrannou hráz mužstva ze San Sebastianu prolomila. Po čtyřech gólech tak mohlo vítězství v baskické bitvě slavit město Bilbao. Domácí se navíc v tabulce La Ligy posunuli na osmé místo a jen bod ztrácí právě na Sociedad.

Táhlá střela Merina ze 12. minuty, která prosvištěla nad břevnem, představovala jen ojedinělý útočný pozdrav hostů. Po celý zápas byl mnohem iniciativnější Athletic, jenž mohl poprvé udeřit jen minutu po pokusu Merina, avšak hlavička Raúla Garcíi po standardní situaci letěla rovněž příliš vysoko. Důležitý moment přišel krátce před uplynutím půlhodiny hry. Iñaki Williams trefil ruku Davida Silvy v pokutovém území, což sudí odhalil za pomoci kolegů u videa. Následnou penaltu ale neproměnil Muniain, který nechal vyniknou brankáře Sociedadu Remira.

Znovu ve střehu musel být Remiro ve 36. minutě, kdy jej tvrdou ránou z úhlu prověřil Berchiche. Hosté znovu zahrozili až těsně před odchodem do kabin, avšak Silvovi po rohovém kopu nesedl volej a Oyarzabal v nastaveném čase první půle hlavičkoval nepřesně. Stejnou části těla to čtyři minuty po změně stran zkoušel domácí Berenguer, avšak i pro něj byla brána příliš nízká.

Tlak Athleticu nicméně stoupal. V 53. minutě se k zakončení vytočil Williams, ale trefil jen Remira. Vzápětí zkusil štěstí García, který jen o decimetry netrefil prostor u tyče. V 68. minutě už se však na družstvo z Bilbaa usmálo štěstí. Rohový kop Berenguera vyhledal Villalibreho, jenž se odpoutal od svého strážce a hlavičkou mimo Remirův dosah konečně rozjásal dočervena zahalený stadión.

Standardní situace vůbec začali hostům činit potíže. Jen dvě minuty po zásahu Villalibreho hlavičkoval po dalším rohovém kopu Sancet. Tehdy se ještě netrefil, avšak v 72. minutě si stejný hráč naběhl na další centr Muniaina od rohového praporku, který nohou umístil za Remirova záda.

V tu chvíli už Real Sociedad ležel na lopatkách, což nezměnil ani Silva, který v 79. minutě z úhlu ztroskotal na pozorném brankáři Athleticu Simónovi. Vzápětí navíc na druhé straně vysunul Sancet Berenguera, ten ještě před bránou vyhledal Williams, který pohodlným zakončením navýšil náskok domácích o tři branky.

Ještě v 87. minutě usiloval alespoň o čestný zásah Zubimendi, avšak mířil těsně vedle brány. Athleticu naopak najednou vycházelo vše, na co sáhnul. Aktivní Sancet prostrčil v 89. minutě míč na Muniaina, který prostřelil Remira a stanovil konečný výsledek baskického derby.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
H.N.T.

Super vykon. Konecne se zacina trosku konzistentne darit. Kdyz to tak pujde dal, treba tu evropu urveme Berenguer se mi zacina cim dal vic libit, bylo by jeste super kdyby uz zacal hrat Capa ikdyz asi to nebude takove jak pred zranenim. Jinak Erreala dobre odpadla na konci…

Reagovat
H.N.T.

A mate tady chybu… prvni gol dal Vivian, Villalibre nebyl v tu dobu jeste ani na travniku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele