31. kolo
31.03.2012 22:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

FC Barcelona - Athletic Bilbao 2:0

V boji o titul se nic nezměnilo, oběma adeptům na prvenství ve španělské lize jen přibyl jeden odehraný zápas, rozdíl mezi Realem a Barcelonou ale zůstal šestibodový. Blaugranas totiž reagovali na jasné vítězství Bílého baletu a poradili si doma s Athleticem, a tak i nadále mohou snít o obhajobě. O tříbodový zisk proti baskickému klubu se svými trefami postarali Iniesta a Messi.

Barca nechala jen na lavičce Xaviho, Pedra a Puyola, do hry se tak dostali Thiago, Tello a Adriano. Tyto změny byly ovšem dobrovolného rázu a proběhly v rámci rotace základní sestavy Blaugranas. Hosté byli v hodně těžké situaci, od složitého utkání Evropské ligy na hřišti Schalke uběhly jen dva dny, a tak museli odpočívat například Llorente, Muniain, Herrera nebo San José. Sestava Athleticu tedy za svým ideálem dost zaostávala, což se projevovalo prakticky po celých devadesát minut. Barcelona na trávníku jednoznačně dominovala, soupeře pustila k jediné střele na bránu a sama mohla vyhrát mnohem výraznějším rozdílem.

Už v páté minutě napřáhl z dálky Dani Alves, jeho projektil mířící k pravé tyči ale Iraizoz kryl. Odražený míč si našel Tello a předložil chytrou přihrávku do vápna Piquemu, ten však přestřelil. V sedmé minutě vymyslel i přes dvojitě obklíčení geniální přihrávku Messi, Alves ale následně přihrál skórujícímu Thiagovi do ofsajdu. Messi nehrál svůj nejlepší zápas, přesto byl na hřišti hodně vidět, jeho další skvělý pas ale Iniesta nezpracoval. Argentinec pak zkusil překvapit Iraizoze brzkým rozehráním standardní situace, hostující gólman ale stihl včas reagovat a perfektním skokem vytěsnil balón na roh. A po něm usměrňoval míč do sítě Pique, za již překonaného Iraizoze ale na brankové čáře zaskočil Martínez.

Iniesta posléze levačkou přestřelil, ve čtyřicáté minutě už se ale dočkal. To si naběhl na Messiho vysunutí mezi dva obránce Athleticu, dostal se do šestnáctky a prudkou ranou pod břevno otevřel skóre zápasu. Iniesta ještě mohl nahrát před prázdnou branku nabíhajícímu Tellovi, oproti svým zvyklostem se ale rozhodl zakončit sám a udělal dobře. Další možnost si vytvořil Messi sám, jeho přízemní střelu ovšem Iraizoz lapil. O vůbec jedinou zajímavou situaci před domácí svatyní, tedy alespoň co se první půle týče, se postaral Susaeta, který po souboji s Mascheranem v pokutovém území upadl, penalty se však dožadoval marně. Do prvního poločasu se vešel ještě pokus Adriana, ten ale nenadělal brankáři Basků žádné potíže.

Přesouváme se do druhé půle, kterou otevřel neuznaný gól Messiho, jenž stál v postavení mimo hru. Nejlepší fotbalista světa následně i s trochou štěstí dostal míč k volnému Tellovi, jeho technický pokus na zadní tyč ale Iraizoz očekával. V padesáté osmé minutě se právě Tello cpal po rychlé kličce do gólové šance, zakončit ale nedokázal, upadl a pískala se hodně sporná penalta. Iraizoz sice vystihl směr střely exekutora Messiho, druhé brance ale nezabránil. O tři góly to mohlo být po tečované ráně Iniesty, která nadělala gólmanovi hostí pořádné problémy.

Svůj dobrý výkon mohl úspěšnou trefou korunovat i Pique, když se po rohovém kopu ocitl trestuhodně nekrytý na penaltě, hlavička mu ovšem nesedla. A dostáváme se k jediné příležitosti Athleticu, kterou měl na kopačce střídající Muniain, když svou tečí překonal Valdése, za toho ale na brankové čáře zaskočil Pique. Obrovskou šanci ke skórování vytvořil průnikem před čtveřici soupeřů Messi pro Keitu, ten ale z vyložené pozice přestřelil. A v rámci spolupráce dvou střídajících hráčů vyslal Xavi kolmicí do šance Pedra, ten však nedal. Barcelona i tak v poklidu zdolala Athletic 2:0 a potvrdila tak roli jasného favorita, na ambicích obou týmů se po dnešku vůbec nic nemění.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (22)

Přidat komentář
Honza Matoušek

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

bilbau dochází dech, venku v lize je to slabší a slabší. tip: 3:0(messi2, iniesta)

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně hrajou dneska pohár a asi ta cesta jim moc neprospěje a hrát v sobotu je celkem šibeniční i pro barcu...

Reagovat
smazaný uživatel

máš naprostou pravdu. právě proto sem dal takový tip

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 bilbao nemá formu na barcu

Reagovat
smazaný uživatel

to je co za veta :-X

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

X2

Reagovat
smazaný uživatel

Papírově těžký zápas, ale vzhledem k tomu, že Athletic je hodně silově zaměřený tým a nemá moc zkušeností s hraním tří náročných soutěží zároveň, nemyslím si, že by mohli Baskové urvat nějaký bod. Ve čtvrtek se doslova vyždímali v Gelsenkirchenu, do soboty se nemají šanci dát dohromady. My budeme doma, ve formě, den odpočinku k dobru.

Trochu mi je Athleticu i líto, ze srdce bych jim přál pohárové příčky, a tři body v téhle fázi ligy by se jim moc hodili, aby se zase odrazili. Ale nemyslím si, že na to budou mít.

3:1, visca el Barca!

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem, pokud by náhodou Guardiola fakt skončil (což se doufám nestane), je Bielsa můj favorit číslo dva. Raději než jeho bych u nás viděl už jen Dungu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

4:2

Reagovat
smazaný uživatel

remiza....2:2

Reagovat
smazaný uživatel

poserte tenhle zápas.přeji vám to!

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

TUTOVKA ROKA!!! BARCA HCP -2,5 X2 ZA 1,73 V NIKÉ. Barca sa bude sústrediť na utorňajší zápas v lige majstrov a Bilbao je vo forme,očakávam uplne vyrovnaný zápas.Neviem si predstaviť že by Barca vyhrala o 3 goly.

Reagovat
smazaný uživatel

barca se bude připravovat na úterní zápas s Ac .dnes je výhra jasná jen se jedná o kolik

Reagovat
smazaný uživatel

supr zápas iniesta,mascherabo,pique nejlepší... hodně mě potěšil Pedro dne hrál suprově a jde vidět že na Ac je skvěle připravený stejně jako celý tým

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele