12. kolo
29.11.2009 19:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Podzimní El Clásico patří Barce

Souboj dvou nejúspěšnějších španělských rivalů zvládlo lépe katalánské mužstvo, které díky parádní brance střídajícího Zlatana Ibrahimoviče udolalo svého nenáviděného soka a konkurenta v boji o španělský titul těsně 1:0.

El Clásico nezaujalo a mnoho fanoušků nachází jen slova zklamání. Líbivou hru nahradilo vysoké nasazení a množství osobních soubojů, na brankové hody se pak čekalo marně. Velmi dobrý výkon předvedla hlavně obrana Barcelony, v jejíž řadách vyčníval zejména kapitán Carles Puyol. Hosté se prezentovali spíše týmovým výkonem, i proto marně nalézámě fotbalistu, jehož výkon bychom mohli vyzdvihnout.

První půle byla z obou stran trochu nevýrazná, a ačkoli měl zápas od úvodních minut strhující tempo a jaksepatří vyhecovanou atmosféru, nedočkali jsme se mnoha pěkných fotbalových akcí, šancí a v neposlední řadě ani branek. Více ze hry a aktivněji působila hostující jedenáctka, která si vytvořila i dvě velké šance.

Od prvopočátku se velmi dobrým výkonem prezentoval domácí brankář Victor Valdés, který nejenže zlikvidoval tutovku Cristiana Ronalda, ale taktéž pomáhal obráncům dobrými výběhy. Sedmadvacetiletý brankář zachránil Barcu ve dvacáté minutě, když pravou nohou odvrátil prudkou ránu Cristiana Ronalda, kterému namazal po skvělé individuální akci Kaká. O pár minut později musel hasit další nebezpečí Carles Puyol, který zablokoval Marcelovu střelu z vně pokutového území.

V dalších minutách už jsme žádnou výraznější příležitost vidět nemohli, i proto rovnou přejděme ke druhému poločasu, který již nebyl tolik svázán taktikou a nabídl mnohem kvalitnější a lepší podívanou, nežli poločas první. V třiapadesáté minutě přispěchal s dalším důležitým skluzem jeden z nejlepších hráčů na hřišti Carles Puyol, který se na poslední chvíli vrhl do Higuaínovi a zabránil téměř jisté brance.

Pep Guardiola v jednapadesáté minutě vystřídal matného Thierry Henryho a na hřiště se při svém debutu v El Clásicu dostal vyhladovělý Zlatan Ibrahimovič, který se velmi záhy po svém příchodu radoval i ze své premiérové branky do sítě Realu Madrid. Dani Alvés na pravé straně potáhl míč a poslal parádní centr na za obranu si nabíhajícího Zlatana Ibrahimoviče, který div, že neprotrhl síť za zkoprnělým Ikerem Casillasem.

Zápas nabral na obrátkách, rázem se zrychlilo tempo a osobní souboje se vyznačovaly ještě větším důrazem. Když se poté fušoval Sergi Busquéts do brankářského řemesla a z blízka si prohlédl druhou žlutou kartu za úmyslnou ruku, utkání dostalo nový náboj a hráči Realu Madrid vycítili, že by šlo s nepříznivým vývojem utkání něco udělat.

Problémem a největším nedostatkem Merengues bylo neproměňování šancí, které si Pellegriniho mužstvo sice dokázalo vytvořit (zejména po rohových kopech), ale špatné zakončení ničilo naděje na vyrovnání. Ve velké šanci byl Benzema, ale nedokázal se dostatečně rychle zorientovat na malém čtverci, kam se k němu dostal míč po nepřesné hlavičce Raúla. Barcelona zahrozila z několika rychlých brejků. Do listiny střelců se mohl zapsat Éric Abidal, ale Casillasovu svatyni levačkou minul. V závěru utkání musela jednička královského klubu a La Roji vytasit jeden z těch lepších zákroků proti střele Lionela Messiho, který na penaltě zcela osamocen po nádherné přihrávce Daniho Alvése nepochopitelně zklamal.

Úrovní jistě lepší druhý poločas uzavřela červená karta Lasse, kterému došla trpělivost a nevybíravě naložil Xavimu. Rozhodčí stejně jako u Busquétse neváhal a hráče poslal do sprchy. Barca se nakonec mohla radovat z dalšího domácího vítězství, které klubu pomohlo přehoupnout se právě přes v dnešním zápase dobře hrající Real Madrid do čela La Ligy.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (1447)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele