17. kolo
03.01.2009 20:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

FC Barcelona - RCD Mallorca 3:1

Barcelona přehrála svého soupeře, který se po úvodním kole roku 2009 může propadnout do sestupových vod. Adurizův gól nestačil ani na poločasové vedení a po změně stran se hosté ani nesnažili vrátit do vedení.

Absence Messiho byla znát od samého počátku. Nebylo totiž hráče, který by dokázal proti desetičlenné obraně něco vymyslet. Blýskalo se tak na druhé straně, kdy si nerozuměl Valdés s Abidalem, který svého vyběhnuvšího brankáře "přelstil" přiťuknutím po zemi. Domácí obránce však ještě míč stačil doběhnout. Na druhé straně to jen zahučelo po akci, na jejímž končí mířil svůj volej Eto'o těsně vedle pravé tyče.

A Mallorca překvapivě trestala. Yaya Touré ztratil na polovině hřiště míč, společně se Sanchézem nestíhal unikajícího Adurize a ten přesným lobem k tyčce nedal Valdésovi žádnou šanci. Svým pohybem po pravé lajně dával o sobě hodně znát Puyol, centry se však míjely svým účinkem. Druhou šanci si favorité vytvořili až ve 27. minutě, kdy Xavi rozehrál přízemní přihrávkou na hranici vápna roh, na který si naběhl Gudjohnsen a střelu z první otřel o břevno.

To Katalánce probudilo, za necelé dvě minuty poslal Touré Puyola do vápna, ten hledel Henryho, který patičkou nesklepl na Tourého nejlépe a střelou ze záklonu vybídl k dobrému zákroku Luxe. Jenže brzy přišla další šance, tentokrát už gólová. Xavi našel centrem z rohu Puyola, který hlavičkoval na zadní tyč. Tam si zpracoval míč Henry a křižnou střelou poslal míč od tyče do branky.

Podceněním přímého kopu Aranga zase vyděsil domácí fanoušky Valdés. Míč mu vypadl z náruče a jen taktak sebral míč před dobíhajícím Adurizem. Na hřišti se přiostřilo a zápas místo šancí doprovázelo postrkování a zbytečné fauly. Když v nastaveném čase vzal míč dobrým vyběhnutím Eto'ovi brankář Lux, šlo se do šaten za nerohodného stavu.

Do druhého poločasu logicky vlétla ofenzivněji Barcelona. Hostující obránci ovšem dělali vše proto, aby Lux neměl práci. Eto'o neprostřelil tvrdou ranou z první dva obránce. Nunes zase nechtěně mířil jen těsně vedle své branky po odblokování Xaviho, jenž už byl nebezpečně blízko branky. Když už se efektně zbavil dvou obránců přiťuknutím Henry, střílel Eto'o přes Nunese přímo do rukavic Luxe.

Ve stejném duchu se nesl zápas i nadále. Houževnatá obrana hostí blokovala snad každý nebezpečný pokus, naopak Valdésovi strážci byli prakticky bez práce. Rozhodčí kromě nepotrestání Nunese, který chytil Alvese po souboji za krk, vedl celkem zdárně. V 75. minutě však přišla kontroverzní situace. Zblokovaná střela Xaviho se totiž dostala ke Gudjohnsenovi, který nahrával před prázdnou branku střídajícímu Iniestovi, ten už neměl problémy dostat Barcu do vedení. Obránci Mallorcy poté nedokázali uvěřit, že se nepískal ofsajd.

Definitivně rozhodnout mohl Henry v 88. minutě. Xavi nahrál do uličky rozeběhnutému Dani Alvésovi, který na malém vápně hledal francouzského útočníka, jenž patičkou míčil jen těsně vedle vzdálenější tyče. Jaromír Bosák by si určitě vzpomněl na ozdobu visící na stromku, když se Josemi snažil zabránit v úniku Iniestovi. Hostující hráč si za prohřešek odnesl druhou žlutou kartu a musel předčasně do kabin.

A ve druhé minutě nastavení přišlo využití přesilovky. Yaya Touré se zbavil třech obránců a dělovkou z malého vápna odčinil svou chybu při inkasovaném gólu. Zápas, který ze stadionu pozorovaly hvězdy jako Maradona, Cruyff nebo Messi, tak vyzněl lépe pro favovita.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0 (2 Eto'o, 1 Xavi)

Proti Mallorce se nám daří, ale jejich výkon proti Seville je dostatečným varováním.

Bude hrát Messi?

Reagovat
smazaný uživatel

nejspíš nebude

Reagovat
smazaný uživatel

no jassný barca to má v kapse

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vzhledem k pohárovému zápasu proti Atleticu, dle zpráv, že Messi, Eto´o, Alves a ještě někdo se k týmu připojí později a vzhledem k postavení Mallorcy bych útok postavil va složení Iniesta (pokud už je OK) - Bojan - Hleb. Tím nechci naznačit nějaké podcenění, ovšem kdy jindy už dát šanci hráčům, kteří toho proti top týmům příliš nenahráli. A hodně se těším hlavně na Iniestu.

Reagovat
smazaný uživatel

Eto'o si zkrátil dovolenou a už trénuje s týmem, je to frajer.

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona je jasným favoritem,ale pokud Mallorka zopakuje výkon jako proti Seville tak si může odvést i bod! Tip 1-1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0.. Gól nedostaneme, dostali jsme ve Villarrealu, vřím, že podruhé zasebou nedostaneme..

Reagovat
smazaný uživatel

Už kvůli Vickymu si taky přeji čisté konto.

Reagovat
smazaný uživatel

O Jorqueru má zájem Sporting Gijon, já bych ho pustil, Pep má ale jiný názor a chce ho udržet. Věčné vysedávání je na něm znát, třeba proti Doněcku to byla tragédie.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si nevybavuji zápas, kdy by chytal dobře. Sice toho moc neodehrál, ale i tak. Pozici trojky či v případě zranění někoho i dvojky může zastávat někdo z béčka. Tudíž jednoznačně prodat.

A toho Cruze bych bral, dva roky vklidu zvládne, je důrazný i technicky je na tom dobře a pozice střídajícího by mu určo nevydila...navíc zadarmo

Reagovat
smazaný uživatel

ja si myslim,ze taky jasny zapas to nebude...po tom,co Barca vyhrala so vsetkymi konkurentmi,pride urcite polavenie v koncentracii na zapas,a Mallorca bude branit vsetkymi hracmi,kedze vonku dostava pekne nakladacky...tipujem vyhru Barcelony o gol,ale vsetci budeme poriadne trpnut aby vyhrala

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze jakej koli zostave to bude jasny zapas lavicka je dost kivalitna

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl bych to na sestavu:

Valdés - Alvés, Puyol, Marquez, Abidal - Keita, Yaya, Xavi - Iniesta, Eto'o, Hleb (Bojan)

Messi nepřicestoval včas na páteční trénink, takže neočekávám, že se ukáže před Maradonou.

Reagovat
smazaný uživatel

doufam, že nastoupí Caceres místo Abidala.

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

mallorca hraje vetsinu zapasu v rozestaveni 10-0-0

suchari, akorat nici fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

boze strasne, ako keby pozeram na barcu spred roka

Reagovat
smazaný uživatel

tedka sem treba nepochopil proc dostal kartu i Dani Alves

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

autor Josef Gvoždiak hmhmhmhm

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jakože dobrý ty pako

Reagovat
smazaný uživatel

tak to jsi hodná

Reagovat
smazaný uživatel

Neodehráli jsme ten zápas bůhvíjak dobře, ale bylo to zasloužené vítězství. Potěšil mě Puyol, Xavi, Yaya, Thierry a střídající navrátilec Andrés.

Sanchez potřebuje vyzrát, Guddy někdy zbytečně vodí míč, Eto'o se dnes výrazně neprosadil a Hleb si ještě pořád nezvykl, se spoluhráči si moc nerozumí....

15. Co na to Real?

Reagovat
smazaný uživatel

Ten gól Yayi, to byla vychutnávačka, fakt Toureho obdivuju, sice občas udělá chybu (viz před tím gólem), ale tou tvorbou hry, odebíráním míčů a nakonec i občasnými sóly mě fakt dostává. Škoda jen, že více nestřílí.

Reagovat
smazaný uživatel

A to má střelu hodně dobrou...

Reagovat
smazaný uživatel

Co hovorite na Sancheza??? Myslim, ze bude dobryy nahradnik za par rokov, usudzujem na zaklade zo zapasu so Sachtarom, vcerajsi som este nevidel..

Reagovat
smazaný uživatel

Je mu 21 a kromě fyzičky nic neukázal. Technika žádná, důraz nulový, rychlost nízká... na to, aby hrál za Barcu, dle mě nemá, ale třeba na sobě zapracuje, kdo ví.

Reagovat
smazaný uživatel

Pep si očividně myslí, že v něm něco je. Šancí dostává dost, i když výkony moc nepřesvědčuje. Ale doufám, že se zvedne a splatí důvěru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele