24. kolo
21.02.2009 20:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

FC Barcelona - Espanyol Barcelona 1:2

Zápas ovlivněn tragickým výkonem rozhodčího a velkým počtem nesportovních událostí na hřišti byl k vidění na barcelonském Nou Campu, odkud si překvapivě odváží všehny tři body Espanyol. Ten po nesmyslné červené kartě pro Keitu dokázal využít početní převahy a na závěr i odolat tlaku domácích. Bohužel pro diváka se velkou část utkání nehrálo, jelikož se buď hádali hráči mezi sebou nebo s rozhodčím případně (a to nejčastěji) se váleli na zemi.

Barcelonské derby bylo nakonec ještě vyhrocenější, než se původně čekalo. A že se čekalo hodně... Původně to vypadalo na vyhecovaný souboj, při kterém hráči pojedou na doraz a bude se na co dívat. V hledišti Camp Nou panovala výborná atmosféra a Barca si věřila na třetí vítězství proti Espanyolu v letošní sezóně.

Ovšem i přes tradiční územní převahu se jí nedařilo výborně připravenou obranu hostů překonat. Do vyloženě gólové šance se Blaugranas dostali vlastně jen jednou, to když se výborně uvolnil Lionel Messi a našel centrem Henryho, ten ale hlavičkou trestuhodně přestřelil.

Nejdůležitější moment zápasu přišel ve 39. minutě, kdy byl k úžasu/zděšení všech vyloučen Seydou Keita za údajný faul, který by stěží byl na kartu barvy žluté. Guardiola po zbytek poločasu neučinil žádné změny, z akcí stojí za zmínku ještě přímý volný kop Lionela Messiho, který letěl vedle.

O poločase byl na domácí straně stažen Henry a nastoupil Sergi Busquets, což se jevilo jako logický krok. Co se týče ryze herní stránky, zvládal Espanyol hru proti deseti bravůrně. Mozek Iván de la Peňa dokázal vysílat spoluhráče do rychlých brejků, i když nakonec to byl samotný Malý Budha, který úspěšně zakončoval.

Poprvé po nedůrazném bránění Neného Piquém, díky čemuž hostující hráč dokázal odcentrovat na vzdálenější tyč, kde barcelonský odchovanec pohodlně poslal míč do brány. Podruhé po hrubce Victora Valdése, jenž špatným odkopem umožnil De la Peňovi efektní oblouček.

Pokud herní stránku zvládali Los Blanquiazules na jedničku, celkový pohled na jejich taktiku byl bohužel tristní. Neustálé zdržování, polehávání na trávníku, zakopávání míče...

Barca se dokázala vrátit do zápasu, když se netradičně trefil Touré Yaya, ještě k tomu levačkou z voleje... V tu chvíli se věřilo, že by se domácí mohli dostat do tempa a urvat ještě nějaký bodík. Avšak hra se neustále kouskovala a Barceloně se nedařilo tvořit si větší šance. Většinou se jednalo spíše o náznaky, kdy Piquému, Gudjohnsenovi či Busquetsovi chybělo pár centimetrů.

Už se zdálo, že Espanyolu nic nestojí v cestě, ale v samotném závěru ještě museli přečkat jeden obrovský závar ve vlastní šestnáctce. Po rohovém kopu se k míči nejdříve dostal Alvés, ale hradbu těl před sebou nepropálil a stejně dopadl i Piqué (který ke konci hrál cokoli jen ne obránce), oba přitom stříleli z takřka bezprostřední blízkosti brány.

Veškeré šance lídra soutěže zhasly, když rozhodčí nastavil pouhé tři minuty, které se v době odpískání konce zápasu ani nenaplnily. FIFA i UEFA uvažují o různých omezeních vůči nesportovnímu chování, ovšem pokud se nebudou používat ani současné metody, je zbytečné vymýšlet nové. K čemu má sloužit nastavený čas, pokud jeho délka ani zdaleka neodpovídá míře zdržování během poločasu? Co bude příště motivovat vedoucí tým, aby se také neuchýlil k zdržování?

Autor: Petr Kilian

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ikdyz barcelona zavahala,tak tento zapas by mela v klidu zvladnout a pripsat si dalsi tri body...6:0(messi,etoo a urcite da gola iniesta)

Reagovat
smazaný uživatel

6:0

Reagovat
smazaný uživatel

tak iniesta bohužel gol určitě nedá

Reagovat
smazaný uživatel

keby fc barcelona nehrala doma tak by to x este mohlo byt ale barca je doma famozna

Reagovat
smazaný uživatel

no vidim to na x!!! dovod cez tyzden hraju ligu majstrov a mesii bude na 80% sediat !! a kazdy to vie ze barca bez messiho je o 70%slapsia!! dokazuju to posledne zapasi!!! no a real vyhra a naskok barcelony bude 8 bodov taze neni co riesit

Reagovat
smazaný uživatel

tak messi bude na 100% v základu

Reagovat
Tomtaf

6:4

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
7C.Ronaldo

FC Barca vyhraje urcite vysoko asi 6:0 a Messi si da hettrick a E´to da taky gola

Reagovat
smazaný uživatel

vi ste padnuty na hlavu 6:0 no ked budu hrat tak ako v betise tak budu stastni z remizou!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

haha tak mate tie svoje 6-0 sa moze cela barcelona splachnut posledny trim tabulky im to nandal cize dalsi zapas lion tak tam budete tipovat co 10 -0 a opet dostanete na frak

Reagovat
smazaný uživatel

sa mi to zda alebo tu reportaz pisal fanusik barcelony ?

Reagovat
smazaný uživatel

dalsi zapas vonku ATL MADRID a tam nevyhrate !! us len preto lebo oni vam bubu chciet vratit tu potupnu prehru !! taze MADRID do bojaaaaaaaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak, Atletico doma to budu bojovat ako o zivot

Reagovat
Firkraag

Co to mele prej po nesmyslné ? dyt mel vYloucit este dalsi tri hrace Barcelony, autor clanku ma pravdu akorat v tom, ze rozhodci zapas nezvladl, jinak je uplne mimo.

Reagovat
Xavi

Měl vyloučit všechny z Barcelony.

Reagovat
smazaný uživatel

Co dodat, hezky se to otocilo. To ma Barca za posledni ligove derby. Bravo Espanyol a ted vzhuru za zachranou

Reagovat
smazaný uživatel

S posledníma výkony Brarcy nebo jak se ten ochotnický spolek jmenuje se nedalo už čekat nic jiného,

Reagovat
Xavi

Doufám, že si na dvojku vsadil pořádný balík, když se nic jiného čekat nedalo.

Reagovat
smazaný uživatel

ja sem vsaadil us jak hrali na betise /1 !!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele