play off - semifinále
24.06.2009 20:30 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Američané šokovali Španěly, ukončili jejich neporazitelnost

Šok pro favorizované Španěly připravil výběr USA, který jim vystavil stopku v semifinále Konfederačního poháru. Španělé však nebudou po prohře 2:0 zklamáni pouze z vyřazení z turnaje, ale zároveň z ukončení dlouhé série bez prohry a možnosti vytvoření nového rekordu.

Španělský reprezentační tým měl do dnešního duelu na svém kontě 35 zápasů bez prohry, čímž vyrovnal dosavadní rekord. Výhrou nad USA by Španělé stanovili rekord nový, jenže to se nepovedlo. Američané se nejlepší reprezentaci skvěle připravili a po bezchybném výkonu a potřebné troše štěstíčka zvítězili 2:0. Španělé doplatili především na dvě obranné hrubky Capdevily a Ramose.

Úvod zápasu zastihl v šancích akrobaticky zakončujícího Charlieho Daviese a Clinta Dempseyho, ale ani jeden nemířil přesně. Na druhé straně se pokoušeli něco vymyslet Španělé, jenže Američané měli hodně hluboko zataženou obranu a bránili prakticky v jedenácti lidech, což bylo pro Španěly značně frustrující. Nedařilo se totiž dát rozhodující finální přihrávku, která by poslala hráče do gólové šance. Zatímco Španělé neúspěšně bušili do soupeřovy obrany, Američanům stačilo jediné zaváhání na to, aby se po necelé půlhodině hry ujali vedení. Jozy Altidore využil chyby bránícího Capdevily a následně poslal míč za záda Ikera Casillase. Španělé se na nepříznivý stav pochopitelně snažili rychle zareagovat, ale přes pozornou obranu USA se jim nepodařilo projít.

Ani druhý poločas nepřinesl jiný obrázek. Ačkoliv nutno říci, že se svěřenci trenéra Vicente Del Bosqueho v útoku značně zlepšili a několik dobrých zákroků si musel připsat gólman Tim Howard. Výbornou práci odváděli i stopeři Onyewu se Spectorem. Přihrávka za zataženou obranu USA takřka nemožná, a proto se Španělé pokoušeli ohrozit branku z dálky. To ale příliš úspěchu nemělo. Naproti tomu Američané opět udeřili, dvacet minut před koncem. Z pravé strany odcentroval Landon Donovan a míč nejprve nedokázal odvrátit Pique a po něm ani Ramos, který si míč na malém vápně ještě snažil zpracovat, ačkoliv měl za zády Dempseyho, o němž však pravděpodobně nevěděl. Chvilkového zaváhání Dempsey bezezbytku využil a zpečetil překvapivou výhru USA.

Ani na druhou branku totiž nedokázali Španělé zareagovat, když jim obětavý soupeř nedal sebemenší šanci. Mírně si sice Američané zkomplikovali situaci poté, co červenou kartu za faul na Xaviho inkasoval Michael Bradley, ale vše se nakonec zvládlo a USA se po výhře 2:0 mohou těšit na finále Konfederačního poháru.

Autor: Ondřej Holzman / goal.com

Komentáře (526)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele