play off - finále
28.06.2009 20:30 CET
2 : 3
(2:0)

Reportáž

Brazílie smazala dvoubrankové manko a slaví celkový triumf

Konfederační pohár 2009 v Jihoafrické republice ovládla Brazílie. Bez ztráty kytičky prošla až do finále, kde předvedla excelentní obrat v druhém poločase a srazila tak hráče USA, kteří se před přestávkou už asi viděli na vrcholu. Obhajobou titulu z Německa se navíc osamostatnili v počtu nejvíce získaných trofejí z tohoto turnaje.

Boj o zlatou medaili v letošním ročníku Konfederačního poháru byl oficiálně věnován Marc-Vivienu Foemu, od jehož tragické smrti během semifinále proti Kolumbii ve Francii uběhlo před dvěma dny šest let.

Úvodní minuty pak patřily opatrnosti se začínajícími výpady favorita z jihu Ameriky. Jenže hráči USA byli o poznání efektivnější. Uběhlo deset minut, když Spector našel svým centrem ve vápně Dempseyho, jenž z první prodloužil míč ke vzdálenější tyči a César již na míč nemohl dosáhnout. Kontrovat mohl vzápětí Robinho, který střílel z vápna křižně, nicméně Howard solidním zákrokem vytěsnil míč na roh.

Obléhání severoamerického vápna přineslo v první půlhodince jen dvě nebezpečné střely. Melo střílel zpoza vápna tvrdý pokus pouze doprostřed. O poznání chytřeji si chtěl zavzpomínat na skupinový souboj Maicon, když místo centru volil tvrdou ránu a Howard měl co dělat, aby si míč nesrazil do sítě. Jenže míč nakonec opravdu branku netrefil, a tak se radost USA mohla jen o minutku později zdvojnásobit.

Pohledný a především přesný brejk Davise a Donovana snad ani nemohla zastavit dvojice vracejících se Brazilců, a tak druhý jmenovaný z vápna namířil do protipohybu Césara přesně k tyči. Zaspání obrany při chytré přihrávce Robinha pak ke kontaktnímu gólu nevyužil bek Santos, když střelou z malého vápna nechal vyniknout brankáře soupeře.

Posledních deset minut první půle se odehrávalo ve znamení kompaktní obrany vedoucího outsidera, která nedovolila soupeři zajímavější šanci. Při té největší totiž Robinho mířil nad Howardovu branku, přesto si míč v poklidu gólman hlídal.

O to ledovější sprcha čekala USA po čtyřiceti vteřinách druhé půle. Míč se dostal ke kanonýrovi Luisi Fabianovi, který z otočky uštědřil jesličky Demeritovi a střelou k tyči nedal moc nadějí ani brankáři. Na brzkém zásahu měl také velký podíl Maicon, který brazilského střelce našel chytrým pasem na vápno.

Nechybělo mnoho a ještě před hodinou hry mohlo být dokonce vyrovnáno. Po rohovém kopu se totiž k hlavičce dostal Lucio a křižnou hlavičkou donutil Howarda k parádnímu zákroku. A přesně po šedesáti minutách nadělal ještě větší starosti soupeři Kaká. Ten totiž svou hlavičkou z malého vápna doopravdy pokořil brankovou čáru, ale chyba pomezního rozhodčího nechala Spojeným státům brankový náskok.

Když César vychytal dvě dělovky soupeře, které však postrádaly větší přesnost, pokračovala snaha Brazilců. V obrovské šancise dvacet minut před koncem normální hrací doby objevil Fabiano. Ofsajdová past sklapla naprázdno, ale Howarda ve stoprocentní příležitosti neprostřelil.

Nešťastník ale brzy na své tváři vykouzlil úsměv. Kaká zavezl míč do vápna, přízemní centr se dostal k Robinhovi, který z pár kroků rozezvučel pouze břevno odkryté branky. Jenže míč se odrazil právě k Fabianovi, jenž pohotovou hlavičkou nedal šanci rozhozenému Howardovi.

Dokonání poločasu snů v podání Latinoameričanů pak přišlo po rohu, na který si naskočil Lucio a jako správný kapitán přesnou hlavičkou poslal svůj tým poprvé v zápase do vedení. Reprezentanti USA už se zvednout nedokázali a podruhé na turnaji podlehli favoritovi z Brazílie.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (471)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele