základní skupiny - skupina B
21.06.2009 20:30 CET
0 : 3
(0:3)

Reportáž

Brazilci sestřelili Italy

Itálie rezolutně odmítla svou naději na postup a tragickým závěrem první půle se připravila o semifinále. V něm totiž Brazílie vstřelila hned tři branky a ve druhé půli už si zaslouženě mohla dovolit odpočinek před zápasem o finále.

Že Brazilci nenechají nic náhodě, potvrdila už pátá minuta, kdy se po rychlém přechodu do útoku dostal sám před brankáře Ramires. Mladý kanárek ovšem ukvapenou ranou rozezvučel pouze břevno. Rozladění Italové čelili další nebezpečné akci v desáté minutě, kdy nepochopitelně netrefil Zambrotta centrovaný míč a do přízemní dobře mířené střely Kaká se musel obětavě položit Cannavaro.

Poté bohužel následovala hluchá část zápasu. Tedy samozřejmě hluchá na hřišti, z tribun se bez přestávky ozývaly Evropany neoblíbené vuvuzely. Až s blížící se půlhodinou vyslali i Italové svůj první zajímavý projektil. Camoranesiho střela ale nakonec branku o půl metru přeletěla. Italským útočníkům to nešlo ani v útoku, ani v defenzivní části. Iaquinta hned dvakrát během minuty neuhlídal stopera Lucia.

Ten mu nejprve výstavní kličkou unikl ve vápně a zblokovaná přihrávka skončila na břevně. Kvůli zbytečnému otálení Robihna na malém vápně se následně rozehrával roh. Útočník Juventusu ovšem opět nevykazoval známky snahy o obranu Lucia, který se tak dostal k nebezpečné střele z hloubi vápna, proti které se skvěle předvedl Buffon.

Bezmocný byl však tento brankář jen o pár chvil později. Při nepovedené střele Maicona se vzadu zapomněl Cannavaro, Luis Fabiano tak v ofsajdu nebyl a nechtěnou přihrávkou přetavil v tvrdou přesnou střelou k tyči. Netrvalo dlouho a trojice Fabiano-Robinho-Kaká rozebrala obranu soupeře do posledního šroubku, a tak ani nepříliš povedená přihrávka nové akvizice Realu Madrid nemohla překazit gólovou akci, na jejímž konci stál ten, kdo ji vlastně začal - Luis Fabiano.

Aby toho neměli Italové náhodou málo při odchodu do kabin, přišel třetí, nejpotupnější gól. Po druhé v zápase navíc pomohla Brazilcům naprázdno sklapnutá ofsajdová past. V té se tentokrát zapomněl Dossena, který dokonal své dílo sklepnutím Robinhovo centru do vlastní branky. Těžko uvěřitelný závěr poločasu takto důležitého utkání tak prakticky rozhodl o vítězi.

V kabině přeřadila Brazílie o jeden rychlostní stupeň níž a v televizních záběrech se chvilkami ukazoval i jejich brankář, v koncovce tak ale začínali být obdobně bezzubí jako sražení Italové. První čtvrthodinka se tak stala dokonalým protipólem té závěrečné z úvodního poločasu.

Po dlouhých dvaceti minutách od změny stran se k pohledné střele z dálky odvážil Rossi, kterou Julio Cesar dokázal vyrazit. To konečně rozvířilo ofenzivní choutky do té doby nudící Itálie. Brankář vedoucího celku se vyznamenal i při chytré teči Gilardina, který směroval míč k tyči. Dalším, kdo prověřil kvality brankáře Interu, se stal opět Rossi, jehož dalekonosná střela jako vždy mířila pod břevno. Brazilský ochránce svatyně ale opět bezpečně vyrazil daleko od své branky.

Poprvé v druhé půli se následně projevili i Jihoameričané. Maicon našel svým centrem ve vápně Robinha, který zdlouhavou kličkou přišel o míč. Ten se však dostal ke Kaká, jehož pohotová střela ke vzdálenější tyči nechala prolétnout Buffona. Aktivní Italové se i nadále snažili, ale ani rozhození obrany v čele s Cesarem nedokázal Pepe využít, když jeho střelu zblokoval Melo.

Brazilci šetřící síly pak zase svému soupeři nic nedovolili až do poslední minuty řádné hrací doby. V té nejprve vyrazil Pepeho střelu Cesar, následně po chytré narážečce střílel hodně mimo De Rossi. Italové tak podruhé ze tří zápasů nevsítili soupeři ani gól a není tak divu, že se očekávaná evropská bitva se Španělskem nakonec neuskuteční. Na druhé straně Brazilci se o finále utkají s domácí Jihoafrickou republikou.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (359)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele