základní část, 6. kolo
24.10.2020 16:30 CET
0 : 13
(0:4)
Stadión:
De Koel, Venlo

Reportáž

Nový střelecký rekord Eredivise, Ajax zničil Venlo třinácti góly

Ve velmi těžké době zapříčiněné pandemií koronaviru došlo k překonání rekordu, o kterém se říkalo, že k němu dojde opravdu těžko. Amsterdamský Ajax povzbuzený skvělou hrou v Lize mistrů s Liverpoolem předvedl naprosto famózní výkon ve Venlu a nasázel mu těžko uvěřitelných třináct branek, což je v dnešní konkurenci považováno téměř za zázrak. VVV naopak zažilo nesmírně potupné chvíle a určitě si přálo, aby zápas co nejdříve skončil.

AFC tím překonalo své absolutní maximum holandské nejvyšší soutěže z roku 1972, kdy deklasovalo Arnhem v poměru 12:1. Navíc výraznou měrou překonalo rekord na venkovním hřišti, který také drželo, když před třemi lety vyhrálo vysoko v poměru 8:0 na půdě Bredy. Svěřenci trenéra Erika ten Haga se tak prozatím dostali do čela tabulky s patnácti body o dva body před druhé PSV. VVV kleslo na desátou příčku s pěti body.

Ústřední postavou sobotní předehrávky 6. kola se stal teprve devatenáctiletý rodák z Burkiny Faso Lassina Traore, jenž k pěti gólům přidal hned tři asistence. Vstřelit pět branek v jednomu střetnutí se naposledy povedlo legendárnímu Marcovi van Bastenovi před více než pětatřiceti lety. Jasný favorit dominoval od samého začátku a do vedení se dostal po necelé čtvrthodině hry ze své první vážnější akce, neboť skóroval Jurgen Ekkelenkamp.

Dvacetiletý talent Ajaxu po hlavičkách Tagliafica s Traoreem stál před brankovou čárou a z bezprostřední blízkosti usměrnil míč vysokou nohou do sítě. Za další čtyři minuty se trefil poprvé do černého Traore, jenž obdržel přesný centr od Antonyho a z hranice brankového rozvlnil skóroval nekompromisní hlavičkou. Ve 32. minutě byl rozdíl ve skóre už tříbrankový, jelikož Traore po finální nahrávce Antonyho nemohl minout prázdnou branku.

V závěru úvodního dějství se prosadil i srbský špílmachr Dušan Tadič. Ve středu šestnáctky se elegantně vymotal z obležení tří protihráčů a přízemním pokusem orazítkoval vzdálenější konstrukci, od které se balón odrazil do sítě. Domácí si výrazně zkomplikovali svou situaci v 52. minutě. Christian Kum předvedl kop z jiného oboru a nešetrně zasáhl Antonyho, rozhodčí Makkelie mu po přezkoumání videozáznamu ukázal přímou červenou kartu.

Jasný favorit pak skóroval čtyřikrát během pěti minut, což je vskutku nevídaný počin. V 54. minutě zkompletoval hattrick Traore, po skákavé ráně Antonyho se procpal k dorážce a zblízka propálil chybujícího gólmana Delana van Crooye. Ihned na to se zaslouženě prosadil Antony, nyní po rychlé přízemní kombinaci skóroval do zcela odkryté branky - 0:6. Pak přesně hlavičkoval zapomenutý Ekkelenkamp a vzápětí ze čtrnácti metrů nekompromisně zakončil do levého dolního rohu Daley Blind.

V 65. minutě zaznamenal svůj čtvrtý zásah Traore další přesnou hlavou z předbrankového prostoru, o devět minut později dokonal desítku střídající Klaas-Jan Huntelaar z pokutového kopu po nedovoleném zákroku Vita van Crooije na rozběhnutého Klaibera. Za další dvě minuty mířil stejný hráč do zcela prázdného prostoru tří tyčí - 0:11. Ve zbývajícím průběhu ještě překonali zoufalého Delana van Crooye Lisandro Martínez a popáté i Traore, hráči Venla poté okamžitě opustili trávník a urychleně zamířili do kabin.

Autor: Viktor Sandev / whoscored.com, vi.nl, highlightsfootball.net

Komentáře (1)

Přidat komentář
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele