základní část, 17. kolo
16.01.2021 18:45 CET
3 : 5
(1:1)

Reportáž

Donyell Malen (© AFP)

PSV získalo první výhru v novém roce, venku přestřílelo Spartu

Osm branek, sedm různých střelců, takové je jednoduché resumé souboje mezi rotterdamskou Spartou a eindhovenským PSV, který se konal na zasněženém Het Kastelu. Po prvním poločase byl ještě stav nerozhodný, po přestávce však začali hosté potvrzovat roli favorita, a ačkoli domácí ještě stačili snížit na rozdíl jednoho gólu, soupeř v závěru zasadil finální úder.

Svěřenci trenéra Rogera Schmidta nevstoupili do tohoto klání vůbec dobře. Už ve 4. minutě se Rosario přesvědčil, že s rozehrávkou musí být na těžkém ternu velmi opatrný, po jeho chybě se zmocnil míče číhající Smeets, který si seběhl blíže do středu pole a nasměroval svou střelu nechytatelně k tyčce. Hostům se podařilo odpovědět ve 24. minutě.

Madueke unikl podél pravé strany, poslal jemný oblouček na hranici brankového území, kde na něj nedosáhl ideálně Gakpo, jenom balón lehce lízl hlavou, a připsal si tak asistenci, neboť jeho spoluhráč Mauro Júnior, nabíhající si ze druhé vlny za ním, již zacílil přesně. A zatímco domácí měli velmi dobrý start do dějství prvního, nástup do toho druhého opravdu šeredně pokazili.

Ve 47. minutě se PSV poprvé dostalo do vedení. Rosario jednoduchou a účinnou narážečkou uvolnil do šestnáctky nekrytého Malena, který přišel na hrací plochu jako náhradník za Gakpa ve 43. minutě, a sám před gólmanem Okoyem v koncovce nezaváhal. A o dvě minuty později hosté zasáhli gólově potřetí, to když Madueke zužitkoval z vápna přihrávku Tezeho.

Tým kouče Henka Frasera se z těchto dvou rychle obdržených branek akutně nevzpamatoval. A byl ještě pod větší dekou v 71. minutě, jelikož jeho protivník skóroval i počtvrté. Malen nahrál merunu doleva na Maxe, ten si jí srovnal na svou pravou nohu a skrytou střelou na bližší tyčku překonal marně se natahujícího Okoyeho. PSV ovšem nemělo jednoduše vyhráno.

Sparta se totiž nadechla ke dvěma přesným zásahům a pořádně tuhle přestřelku zamotala. Možná že nizozemský gigant trochu polevil v koncentraci, takže čtyři minuty po Maxově trefě mohl podniknout svůj sólový průnik těsně po svém střídání Gravenberch, jehož pokus, tečovaný skluzujícím Dumfriesem, skončil přesně u tyčky, kam se brankář Mvogo jen ohlédl.

A v 87. minutě dostal rotterdamský výběr možnost zahrávat pokutový kop. Teze totiž ve vlastním vápně podrazil ze strany podnikajícího Engelse a sudí Nijhuis ukázal na bílý puntík. Exekuce penalty se chopil Kharchouch, jenž zamířil do protipohybu Mvoga, nicméně poslední slovo si vzalo přece PSV a po přihrávce Sangarého zamířil do prázdné brány Malen.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele