základní část, 1. kolo
13.09.2020 14:30 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Ajax i v deseti vydoloval tři body se Spartou

Obhájce titulu Ajax prožil na půdě Sparty hororový průběh, nakonec ale se šťastným koncem. V Rotterdamu s houževnatým soupeřem přečkal i dlouhé oslabení trvající přes pětašedesát minut a díky vítězné trefě mladého Brazilce Antonyho zhruba deset minut před poločasovou přestávkou se raduje z těsného úspěchu v poměru 1:0. Domácí sice častěji drželi míč na svých kopačkách a vyslali i více střel, gólově se však prosadit nedokázali.

Hosté začali podle předpokladů mnohem aktivněji a svěřenci manažera Henka Frasera měli chvílemi problém vůbec opustit vlastní polovinu. AFC poprvé zahrozilo po necelých šesti minutách, kdy se dlouhý centr z pravého křídla snesl až na hlavu Tadiče, ovšem brankář van Leer si dokázal bez větších potíží poradit. Po necelých dvaceti minutách se dostal k odraženému balónu Gravenberch, ale z voleje mířil o metr vedle bližší konstrukce.

Ajax si výrazně zkomplikoval situaci ve 27. minutě, kdy byl vyloučen důležitý argentinský obránce Nicolás Tagliafico. Šestadvacetiletý reprezentant své země totiž po prodloužené hlavičce ve vyložené brankové příležitosti rivala zahrál nešťastně rukou před rozběhnutým Rayhim, za což mu rozhodčí Kamphuis udělil přímou červenou kartu. Nicméně ani tento moment nezabránil favoritovi v tom, aby se za dalších deset minut dostal do vedení.

Po hezkém přenesení míče na pravé křídlo se probojoval ke střele z dobrých pětadvaceti metrů právě dvacetiletý Antony a jeho razantní projektil i díky teči jednoho z bránících hráčů změnil směr natolik, že brankář van Leer nestačil reagovat. Balón nakonec zaplachtil do levého spodního rohu, hosté od tohoto okamžiku spoléhali na pozornou práci v defenzívě a protivníka téměř k ničemu nepouštěli.

Tým vedený koučem Erikem ten Hagem chtěl navýšit svůj náskok minutu před koncem první půle. Srbský špílmachr Tadič využil skvělé práce střídajícího Desta na levé straně, pak obdržel nahrávku před hranici brankového území, avšak zblízka si na famózního van Leera nepřišel. Po změně stran domácí velmi často obléhali branku favorita, jenomže gólmana Onanu až do závěrečného hvizdu nijak výrazněji nezaměstnali.

Autor: Viktor Sandev / youtube.com, whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele