základní část, 28. kolo
04.04.2021 16:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Sebastian Haller (© AFP)

Heerenveen vzdoroval, Ajax přesto uzmul tři body. O výhře rozhodl ve druhé půli Haller

Tohle měření sil nabídlo vyrovnanější podívanou než to zkraje března, v němž se obě mužstva prala o finále Nizozemského poháru. I tentokráte každopádně uzmul vítězství Ajax, který si po reprezentační přestávce pouze upevnil vedení v tabulce. Heerenveen se sice dostal do vedení, jenomže těsný náskok neudržel a po přestávce rozhodl o výhře hostů Sébastien Haller.

Přitom u útočníka amsterdamského výběru se úplně nevědělo, zda bude naplno k dispozici, neboť nedávno prodělal onemocnění koronavirem. Nakonec byl právě on klíčovým mužem pro trenéra Erika ten Haga, jehož tým tak prožil výsledkově povedenou generálku před utkáním s AS Řím v rámci čtvrtfinále Evropské ligy, byť se mu domácí snažili statečně vzdorovat.

Třeba v úvodní třetině klání svého soupeře do vyloženějších příležitostí nepouštěli, ba naopak se oni mohli dostat do sedla v 9. minutě, avšak Henk Veerman trefil z úhlu pouze boční síť. Ve 21. minutě se pokoušel hostující gólmana Scherpena překonat Schöne, avšak jeho zakončení, tečované bránícím Klaassenem, skončilo v zámezí. "Srdíčka" se ale přece následně prosadila.

Psala se sedmadvacátá minuta, Joey Veerman zachytil na své polovině u vlastního vápna míč, poslal ho ihned dopředu na pravou stranu k Van Bergenovi, který až příliš lehce přelstil beka Edsona Álvareze, vnikl do šestnáctky a odtud z ne úplně snadné pozice zacílil na vzdálenější tyčku. Tenhle moment přece Ajax probudil a už ve 33. minutě hrozil Tadić, leč neúspěšně.

Svěřenci kouče Johnnyho Jansena kapitulovali o tři minuty později. Sudí Kamphuis původně nenařizoval pokutový kop, po upozornění VAR a shlédnutí videa však přece ukázal na bílý puntík poté, co viděl, že stoper Van Hecke v pokutovém území zahrál rukou, k penaltě se postavil Tadić, který jí proměnil, ačkoli brankář Mulder směr jeho střely dokázal vystihnout.

Ve 39. minutě spálil velkou možnost Henk Veerman, jenž odmítl nahodit Heerenveen zase do velké pohody, a de Godenzonen ve finále tohle neproměnění šance ztrestali v 61. minutě. Ne už tolik zajímavý druhý poločas rozsekl obratný Haller, který chytře nasměroval Martínezovu střelu do protipohybu Muldera, přičemž opakované záběry potvrdily, že o ofsajd se nejednalo.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele