základní část, 34. kolo
16.05.2021 14:30 CET
1 : 3
(1:2)
Stadión:
Gelredome, Arnhem

Reportáž

Sebastian Haller (© AFP)

Mistr Eredivisie z Ajaxu vyhrál i v posledním kole, venku skolil čtvrté Vitesse

Mistrovský Ajax završil sezónu vítězstvím na půdě čtvrtého Vitesse. Tenhle souboj nemohl nic změnit na finálním pořadí týmů, oběma šlo tak hlavně o předvedení co nejdůstojnějšího vystoupení, které by mohlo všechny zúčastněné a fanoušky co nejvíce zahřát u srdíčka. Roli favorita nakonec potvrdili hosté, jež vykázali číslo osmdesát osm celkového bodového zisku.

Jak domácí stratég Thomas Letsch, tak jeho protějšek Erik ten Hag se rozhodli rozdat volno některým svým hráčům kvůli blížícím se reprezentačním povinnostem. Jednoduše je nechtěli přetěžovat v klání, v němž logicky mohli dostat ti méně vytěžování. A tak Vitesse na hřišti chyběli Matúš Bero a Jacob Rasmussen, Ajaxu naopak Nicolás Tagliafico i Edson Álvarez.

Hostům, hrající na své poměry v hodně netradičních modrých dresech, vyšel první poločas určitě lépe než jejich protivníkovi. Už od úvodních minut se tlačili před bránu, ačkoli v tempu nepříliš vysokém, a vytvořili si pár jakýchsi šancí, třeba zásluhou Martíneze, jehož hlavička každopádně postrádala větší přesnost. Ale ve 12. minutě se již Ajax dočkal gólové odměny.

Gravenberch ze středu pole poslal přihrávku do šestnáctky na Ekkelenkampa, ten ještě míč posunul do výhodnější pozice Hallerovi, který z blízkosti neměl problém překonat brankáře Pasveera. Amsterdamský výběr pokračoval ve své aktivitě i nadále, potvrzoval, že letošní triumf v Eredivisie si plně zasloužil, a v 19. minutě Kudus ke své smůle napálil jen tyčku.

Až ve 24. minutě se poprvé osmělil taktéž arnhemský celek. Wittek, který měl původně též odpočívat, nicméně se ve finále objevil v základní sestavě, levačkou vyzkoušel připravenost gólmana Stekelenburga, avšak ten vytasil povedený zákrok. Ve 43. minutě se každopádně mohli opětovně radovat de Godenzonen, Antony totiž doklepl balón do zcela prázdné brány.

Do obrátky se přece ještě jednou skóre měnilo, tentokráte se o přesný zásah postaralo Vitesse. Nutno podotknout, že Openda jen využil nešťastného počínání Kuduse, který mu svou hlavou prodloužil nechtěně nákop Pasveera přímo do běhu. Ani druhé dějství v podstatě nenabídlo nějakou strhující podívanou, brankových příležitostí přitom postupně ubývalo než přibývalo.

V 55. minutě se pokoušel Ajax definitivně pojistit si tříbodový výsledek, jenomže Tadičův pokus tečoval pohotový Haller pouze nad bránu, na druhé straně se snažil o vyrovnání stavu Wittek, cílil však rovněž do zámezí. Poslední slovo si vzal až v 75. minutě Martínez, jenž po přízemním centru z rohového čtvrtkruhu od Davida Nerese proťukl merunu do brankové sítě.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, ajax.nl

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jsem zvědavý, co s tímto provede bookmaker. 4,8-4,84.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele