základní část, 4. kolo
04.10.2020 12:15 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Ajax nečekaně prohrál v Groningenu a v Eredivisii poprvé zaváhal

Do minulého kola nejvyšší nizozemské soutěže platilo, že alespoň jeden klub je stoprocentní, ovšem po duelu mistrovského Ajaxu na půdě houževnatého Groningenu to už neplatí. FC se rozhodně postaralo o největší překvapení 4. kola, jelikož na stadionu Hitachi naprosto zaskočilo amsterdamského giganta a porazilo ho nejtěsnějším poměrem 1:0. Se šesti body se posunulo na sedmou pozici, AFC naopak kleslo z vedoucí příčky až na páté místo.

Domácí tým vedený teprve osmatřicetiletým Dannym Buijsem předvedl fenomenální taktický výkon, jedinou branku nedělního utkání vsítil krátce po změně stran a i přes rostoucí tlak soupeře udržel hubený náskok do závěrečného hvizdu. Po úvodní opatrnější čtvrthodině se jasný favorit mohl dostat do vedení po rohovém kopu, ale střelu Mexičana Álvareze ze sedmi metrů dokázal tečovat o decimetry vedle pravé tyče bránící Larsen.

Zhruba po dvaceti odehraných minutách se opřel Gravenberch do míče z voleje, jeho skákavý pokus z dobrých pětadvaceti metrů minul bližší konstrukci o necelý půl metr. Přesně v polovině úvodního dějství poprvé zahrozili také domácí, na krásný centr Dankerluie z pravého křídla si parádně naskočil Larsen a z hranice brankového území hlavičkoval těsně nad břevno. V samém závěru první půle mohl jít Ajax z ničeho nic do vedení.

Za defenzívu soupeře si chytře naběhl Promes, jenomže vzdálenější tyč netrefil zhruba o metr a navíc mu byl odpískán ofsajd. Groningen rozhodl o svém nečekaném úspěchu ve 49. minutě. Nezištnou přízemní střelu Larsena dokázal výtečný brankář Onana odvrátit jednoruč do strany, tam obrana AFC zapomněla na Remca Balka a teprve devatenáctiletý útočník zavěsil jako zkušený mazák k protější tyči mimo dosah bezmocného hostujícího strážce.

Domácí mohli pojistit svůj náskok asi dvacet minut před závěrečným hvizdem, avšak Lundqvist svým chytrým projektilem ze čtrnácti metrů trefil bližší konstrukci. Ajax měl nejblíže k vyrovnání v 87. minutě. Po tečovaném pasu z pravé strany hlavičkoval srbský špílmachr Tadič do břevna, k dorážce se vzápětí dostal veterán Huntelaar a z pěti metrů taktéž orazítkoval pouze horní tyčku, nic jiného než schovaná tvář do dlaní nemohla následovat.

Autor: Viktor Sandev / youtube.com, vi.nl, whoscored.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nějaký připosraný kurz na jedničku .

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik tam bylo??? 6,44 určitě ne.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele