základní část, 34. kolo
16.05.2021 14:30 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Myron Boadu (© AFP)

Alkmaar deklasoval Heracles, i přesto na Ligu mistrů nedosáhl

Hráči Alkmaaru měli už jen teoretickou naději na konečné druhé místo a i přes vysokou výhru 5:0 nad Heraclesem jim to nakonec nevyšlo, protože PSV vybojovalo kýžený bod na půdě Utrechtu (1:1). AZ tak skončilo na třetím místě s jednasedmdesáti body a za svým eindhovenským rivalem zaostalo o jediný bod, v příštím ročníku ho proto čeká předkolo Evropské ligy. Naopak pro Heracles sezóna končí.

Hosté ještě na dálku bojovali o dodatečnou baráž Evropské konferenční ligy se Spartou, nicméně zatímco jejich rotterdamský soupeř zvítězil v Heerenveenu (2:1), tak svěřenci trenéra Franka Wormutha neměli žádnou šanci a obsadili devátou pozici se čtyřiačtyřiceti body. Domácí sice nebyli v prvním poločase výrazně lepší a vsítili jedinou branku, avšak ihned po změně stran pojistili svůj náskok a ve zbývajícím průběhu si již s chutí zastříleli.

Hosté se v úvodu zápasu tlačili do zakončení a do překvapivého vedení mohli jít přesně v polovině úvodního dějství, jenomže hlavičkující Bakiş trefil z deseti metrů pouze pravou tyč. Jasný favorit poprvé zahrozil necelých deset minut před přestávkou, ale Jesper Karlsson svým nebezpečným projektilem těsně minul levou tyč. Domácí se přeci jen prosadili ve 41. minutě, svůj čtrnáctý ligový zásah této sezóny totiž přidal Myron Boadu.

Ten po střele z otočky v podání Stengse přelstil ofsajdovou past, ve správnou chvíli stál na správném místě a zblízka bez potíží rozvlnil síť. AZ od tohoto okamžiku ožilo a dobré rozpoložení si přeneslo i do druhého dějství. Svůj náskok pojistilo pět minut po výměně stran, kdy se po zpětné patičce od Owena Wijndala prodral do zakončení Karlsson a pohotově usměrnil balón ke vzdálenější konstrukci mimo dosah brankáře Blaswicha.

Švédský útočník se podruhé prosadil za dalších sedm minut, kdy k němu propadla nahrávka z pravé strany od Svenssona a zcela osamocen překonal bezmocného hostujícího strážce. AZ se pak prosadilo ještě dvakrát. Nejprve přidal svou druhou trefu tohoto duelu aktivní Boadu, jenž se elegantní kličkou zbavil bránícího protihráče a v zakončení ukázkově přeloboval lehce vyběhnutého Blaswicha - 4:0. V 87. minutě uzavřel gólový účet Wijndal, který sice neproměnil pokutový kop nařízený za nedovolený zákrok Schoofse, neboť orazítkoval břevno, nicméně poté se k němu se štěstím odrazil míč a jeho závěrečná střela ze čtyř metrů zapadla přímo k bližší konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / sporttube.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele