základní část, 23. kolo
21.02.2021 20:00 CET
4 : 2
(3:0)

Reportáž

Sebastian Haller (© AFP)

Ajax si v klidu poradil doma se Spartou, Tadić zapsal tři asistence

Ajax plynule navázal na čtvrteční triumf v Evropské lize na půdě Lille a v Eredivisie si hravě poradil s rotterdamskou Spartou. Napříč všemi soutěžemi uzmul již svou desátou výhru v řadě a díky ní si upevnil své vedení v Eredivisie. Mrzet ho můžou snad jen dvě inkasované branky, před nimi skóroval celkem čtyřikrát a do té chvíle byl na hrací ploše jasně lepším mužstvem.

Sparta mohla působit v úvodních chvílích utkání poněkud aktivněji, například Harroui ve 12. minutě vyslal dalekonosný projektil, tím ovšem brankáře Stekelenburga zásadně nepřekvapil. Naopak na druhé straně o pár chvil později udeřil poprvé Ajax. Tadić unikl do šestnáctky, pak nasměroval míč ke vzdálenější tyči, odkud nehlídaný Haller z blízkosti pohotově rozvlnil síť.

Ve 24. minutě se podařilo domácím svůj náskok navýšit, nebo si tuto skutečnost aspoň zprvu mysleli. Antony se propracoval za soupeřovu defenzivu, předložil přihrávku Tadičovi, který velmi snadno překonal gólmana Okoyeho. Jelikož se ale prvně jmenovaný nacházel v těsném ofsajdu, skóre směrem kupředu se nepohnulo. Další gól tedy přišel na řadu až ve 37. minutě.

Blind nasměroval dlouhý pas do pokutového území, tam ho Álvarez sklepl hlavou Hallerovi, jenž dotlačil balón u bližší tyčky za brankovou čáru. Ve 41. minutě se sám Álvarez poté chtěl zapsat na střeleckou listinu, Tadičovu pobídku ovšem do brány neusměrnil, neboť mu proces hlavičkování nevyšel vůbec podle představ, a tak bránící Vriends odkopl merunu do bezpečí.

V nastavení prvního dějství se přece de Godenzonen dočkali ještě jednoho gólového úspěchu. Tadić rozehrál standardní situaci z výhodného postavení přiťuknutím míče pro Schuurse, ten bleskově vypálil a jeho pokus proletěl kolem všech hráčů až k tyčce, kam se Okoye nestačil přemístit. A krátce po obrátce domácí zasadili Spartě ještě jeden a zároveň též poslední úder.

David Neres našel táhlým centrem ve vápně neúnavného Tadiče, ten se rozhodl necílit, balón předal pod sebe do druhé vlny sbíhajícímu si Kudusovi, jenž svou levačkou lehce vyzrál na bezmocného Okoyeho. Od té doby již Ajax, který měl tohle střetnutí plně pod svou kontrolou, nepůsobil směrem dopředu tak hladovým dojmem. Ostatně neměl k tomuto podnikání důvod.

Důležité pro něj bylo dohrát tuhle bitvu hlavně ve zdraví a hlídat svůj náskok. Každopádně jakéhosi polevení v koncentraci se ve finále stejně nevyhnul, a tak jeho sok zaznamenal dvě snižující trefy. Obě zařídil Gravenberch, jehož v 53. minutě uvolnil do samostatného úniku Thy, a tu druhou zajistil v závěru po účinné rychlé kombinaci a finální nahrávce Engelse.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele