základní část, 5. kolo
18.10.2020 14:30 CET
5 : 1
(3:0)

Reportáž

Ajax si nebral servítky. Doma vypráskal Heerenveen

Přestože Heerenveen vykazoval v úvodních čtyřech ligových kolech solidní výkonnost, v Johan Cruyff Aréně se potvrdilo, že Ajax pro něj povětšinou představuje doslova noční můru. Podeváté v řadě od něj inkasoval minimálně tři branky za devadesát minut, ba co hůře, teď bylo obdržených gólů nakonec pět. Domácí zkrátka naplno potvrdili roli jasného favorita.

V tabulce se před tímto duelem nacházela výše, trochu překvapivě, hostující Srdíčka, která chtěla udržet svou sérii neporazitelnosti i kvůli tomu, že se trenér Johnny Jansen v průběhu týdne stal novopečeným otcem. Jenže amsterdamský výběr neměl s fríským protivníkem absolutně žádné slitování. A díky vysoké výhře se posunul na čelní pozice Eredivisie.

Už ve 4. minutě se de Godenzonen ujali vedení. Kudus ze středu pole uvolnil v šestnáctce Tadiče, ten si poradil s bránícím Floranusem, jehož obelstil jednoduchou kličkou, narovnal si míč na svou pravačkou a tvrdou střelou propálil gólmana Muldera. V 19. minutě mohl vyrovnat H. Veerman, avšak jeho prudkou hlavičku zlikvidoval reflexivně brankář Onana.

Ve 28. minutě naopak svěřenci kouče Erika ten Haga svůj náskok navýšili. Tadič unikl podél levé strany, hledal svým centrem spoluhráče ve vápně, balón každopádně zasáhl nešťastně svou rukou Floranus. Rozhodčí Kuipers se jal celou situaci přezkoumat na videu, nařídil penaltu, k níž se postavil Tadič, a ten zamířil z pokutové značky do protipohybu Muldera.

O sedm minut později domácí gólově udeřili potřetí. Gravenberch prostrčil merunu do pokutového území na Kuduse, ten se velmi rychle zorientoval, levačkou vyslal skrytý přízemní pokus, který doputoval přesně ke vzdálenější tyčce. Ve 42. minutě se po protiútoku snažil prosadit Meier, ke snížení stavu však zase nedošlo, protože proti byl zkrátka Onana.

Heerenveen se chytil až po obrátce a v 66. minutě jaksi zdramatizoval tohle do této chvíle jasně se vyvíjecí utkání. Van Bergen spolu s H. Veermanem podnikli bleskový výpad směrem dopředu, prvně jmenovaný vybídl svou přihrávkou svého nabíhajícího si kolegu, který už jen potřeboval sám před Onanou jen nezaváhat v koncovce. A počínal si dle vlastních představ.

Jenže Ajax ve finále nenechal nikoho na pochybách, rozšířil své brankové konto o další dva přesná zásahy a doputoval k jednoznačnému vítězství. V 72. minutě proměnil penaltu Klaassen, protože VAR usvědčil Kongola, kterak ve vápně fauluje Traorého, a v 87. minutě rozvlnil síť též Antony, jenž po nahrávce Kuduse zužitkoval účelně brejkovou příležitost.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele