základní část, 17. kolo
17.01.2021 16:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Ryan Gravenberch (© AFP)

Ajax přehrál Feyenoord o jednu branku a upevnil si vedoucí postavení v Eredivisii

Ajax potvrdil úlohu favorita ve šlágru 17. kola proti rotterdamskému Feyenoordu, ovšem na hubené vítězství 1:0 se pořádně nadřel. Amsterdamský gigant sice byl v tomto duelu mírně aktivnějším celkem, nicméně hosté v samém závěru přidali a k vyrovnání vskutku neměli příliš daleko. Obhájce mistrovského titulu je tak stále první s jednačtyřiceti body a na druhé Vitesse i nyní disponuje tříbodovým náskokem.

Naopak svěřenci zkušeného trenéra Dicka Advocaata po třech předchozích výhrách neuspěli a propadli se na čtvrtou pozici Eredivisie s pětatřiceti body, za svůj nedělní výkon se však v žádném případě nemusejí stydět. Domácí se snažili hrát aktivně a první možnost si vypracovali krátce po odehrané čtvrthodině. Po krásném centru z křídla se procpal k hlavičce argentinský obránce Tagliafico, ale nakonec mířil o pár decimetrů nad břevno.

Jediný gól tohoto pikantního souboje se zrodil přesně v polovině úvodního dějství. Francouzský kanonýr Haller předložil míč před hranici brankového území Ryanu Gravenberchovi, který se chytrou kličkou zbavil bránícího protihráče a pak z patnácti metrů náramně uklidil svůj skákavý pokus do levého spodního rohu, brankář Marsman se natahoval marně. Hosté od tohoto momentu přidali a tlačili se častěji do zakončení.

Jenomže na pozornou defenzivu protivníka dlouho nemohli vyzrát, teprve až v nastaveném čase úvodního dějství zahrozil Toornstra. Ten se dokonce zjevil zcela sám před brankářem Onanou, nicméně balón trestuhodně poslal o kousek vedle pravé konstrukce. Hostům se podařilo rozvlnit síť krátce po odehrané hodině, avšak rozhodčí Makkelie téměř okamžitě signalizoval ofsajd a gólové oslavy se proto příliš dlouho nekonaly.

Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem chtěl srovnat stav hostující kapitán Berghuis, jeho volej z osmnácti metrů však prosvištěl těsně vedle pravé tyče. Feyenoord v samém závěru houževnatě tlačil a v nastaveném čase si vytvořil dvě velké šance. Nejprve se Fer elegantně zbavil obránce a poté pálil k protější tyči, jenomže vynikající zákrok předvedl Onana a výrazně podržel svůj celek.

V úplně poslední chvíli se ocitl v ještě větší možnosti střídající Kolumbijec Sinisterra, ale když hlavičkoval pouze do břevna, tak se výsledek již nezměnil. Rotterdamský celek se v příštím kole pokusí napravit toto zaváhání proti dalšímu konkurentovi z Alkmaaru, Ajax zavítá na půdu rozjetého Sittardu.

Autor: Viktor Sandev / sporttube.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele