základní část, 26. kolo
17.03.2019 14:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Ajax nečekaně prohrál v Alkmaaru a na vedoucí PSV opět ztrácí pět bodů

Ajax nezvládl šlágr 26. kola na půdě Alkmaaru a po šesti předchozích výhrách překvapivě prohrál nejtěsnějším poměrem 0:1. Jedinou branku nedělního utkání vsítil zhruba deset minut po přestávce Guus Til. Domácí tak oplatili soupeři podzimní debakl 0:5 a výrazně mu zkomplikovali boj o titul. Hosté jsou stále druzí s dvaašedesáti body, jejich manko na vedoucí PSV vzrostlo těsně před reprezentační přestávkou na pět bodů.

Na hosty zřejmě dolehl náročný program, neboť ještě ve středu sehráli dohrávku se Zwolle (2:1) a nyní se po hodně dlouhé době gólově neprosadili. AZ zůstává na čtvrtém místě se sedmačtyřiceti body, ovšem za třetím Feyenoordem zaostává pouze o skóre a před pátým Arnhemem má náskok solidních sedmi bodů. Zápas se nevyznačoval ofenzivní taktikou, ba naopak oba soupeři spíše bránili a čekali na svou chvíli.

Prvního výraznějšího vzrušení se zaplněný stadion AFAS dočkal po necelé půlhodině hry, kdy si Idrissi šikovně navedl míč téměř až od brankové čáry do mnohem výhodnější střelecké pozice a jeho následný projektil musel brankář Onana famózně vyrážet jednoruč před sebe. Tři minuty před přestávkou zhrozili poprvé i hosté. Po centru z levé strany překonal Van de Beek hlavou gólmana Bizota, za něhož dokonale zaskočil na brankové čáře obránce Vlaar.

V 51. minutě převzal načasovanou kolmici do volného prostoru Stengs a zcela osamocen přehodil vyběhnutého Onanu, jenomže včasným odkopem se prezentoval Blind a svůj celek prozatím uchránil od inkasované branky. Stengs ihned na to pálil levačkou z deseti metrů a horní tyčku přestřelil zhruba o metr. Rozhodující okamžik se zrodil v 56. minutě, podeváté v tomto soutěžním ročníku Eredivisie skóroval Til.

Teprve jednadvacetiletý záložník využil přetaženého rohového kopu z pravé strany a následného vrácení míče před branku od Vlaara, ve skrumáži ze tří metrů pak uklidil balón do sítě. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem odmítl vyrovnání střídající Huntelaar, jehož hlavičku famózně vyškrábl na rohový kop připravený Bizot. V 83. minutě neproměnil samostatný únik aktivní Idrissi, Alkmaaru však tato spálená šance obrovskou radost přeci jen nezkazila.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele