základní část, 18. kolo
20.01.2019 16:45 CET
4 : 4
(3:1)

Reportáž

Pohádkové utkání Ajaxu s Heerenveenem skončilo nečekanou remízou

Každý fotbalový nadšenec si přeje prožít podobný průběh utkání, jaký sledovali diváci v dohrávce 18. kola nizozemské nejvyšší soutěže. Fantastické ofenzivní představení z obou stran, jednu šanci za druhou s třešničkou na dortu v podobě hned osmi vstřelených branek. Výsledek 4:4 je na druhou stranu obrovským překvapením, neboť hostující Heerenveen teprve potřetí v sezóně obral o body vysoce favorizovaný Ajax.

Amsterdamský výběr tak nevyužil nedávného zaváhání PSV na půdě Emmenu a je stále druhý s dvoubodovým odstupem na čelo tabulky. SC naopak potvrdil pověst nevyzpytatelného týmu a po mizerně odehraném podzimu vstoupil do druhé části soutěže skvělým způsobem. V tabulce se nachází na desáté pozici s jednadvaceti body. Jasný favorit nedělního utkání šel do očekávaného vedení ve 13. minutě zásluhou špílmachra Dušana Tadiće.

Srbský reprezentant je vskutku v brilantní formě, neboť v sezóně 2018/2019 nastřílel již dvacet branek. V tomto duelu se prosadil hned dvakrát. Nejprve otevřel gólový účet střelou z voleje do odkryté branky po centru Schöneho. SC sice odpověděl ani ne za 60 sekund vyrovnávacím gólem Sama Lammerse po tvrdé ráně k levé tyči z hranice pokutového území, nicméně Tadič opět dostal svůj celek do vedení v 16. minutě.

Tentokráte si parádně vyměnil balón s Ziyechem a akci zakončil ukázkovým obloučkem pod horní tyčku. Po necelé půl hodině hry se zdálo, že je o vítězi rozhodnuto. Při hlavičkovém souboji de Ligta s Pellem van Amersfoortem nesmyslně vyběhl ze své branky gólman Hahn a právě po hlavičce hostujícího hráče se třepetal míč v síti - 3:1. Naprosto chaotický průběh pokračoval až do závěru první půle a vyvrcholil pokutovým kopem.

Woudenberg totiž v nastavení naprosto zbytečně přidržel za dres de Ligta a rozhodčí Gözübüyük nařídil penaltu. K té se postavil Tadič a odmítl šanci na hattrick během pouhých dvaatřiceti minut, Hahn totiž úžasně vyrazil jeho střelu nohou. Po změně stran vstal Heerenveen doslova z mrtvých. Snížit se mu povedlo v 51. minutě díky druhé trefě Lammerse, jenž přízemní pokus z hranice šestnáctky umístil k levé konstrukci.

Za dalších pět minut aréna v Amsterdamu údivem ztichla, po souboji jeden na jednoho totiž propálil Mitchell van Bergen brankáře Onanu - 3:3. V následujících minutách se chvěla branková konstrukce po přímém volném kopu Ziyechea a poté si Gözübüyük šel prohlédnout video kvůli případnému nařízení pokutového kopu ve prospěch hostů, ke kterému nakonec nedošlo. Domácí se znovu přiblížili ke třem bodům v 83. minutě.

Střídající Klaas-Jan Huntelaar po pouhých čtyřech minutách strávených na trávníku vystřelil z mírného úhlu z pravého křídla a míč uklidil k zadní tyči. Ani to ale nebylo všechno. V závěru odmítl definitivní pojistku Neres, proto z následné akce trestal osmnáctiletý mladíček Kik Pierie exkluzivní patičkou po rohovém kopu. Tím nejlepším možným způsobem tak zakončil netradiční střetnutí, které nemohlo nechat chladným ani toho nejzarytějšího odpůrce fotbalu.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele