základní část, 32. kolo
23.04.2019 20:45 CET
4 : 2
(1:0)

Reportáž

Ajax si poradil i s Arnhemem a je stále blíže k zisku nejcennější ligové trofeje

Ajax zvládl další náročný úkol v nejvyšší nizozemské soutěži a po vítězství 4:2 nad nevyzpytatelným Arnhemem se znovu přiblížil k zisku mistrovského titulu, na který by mohl dosáhnout po dlouhých pěti letech. Momentálně má na kontě osmdesát bodů a minimálně do čtvrtečního večera si vytvořil tříbodový náskok před druhým PSV. Vitesse prozatím zůstává na šesté pozici se sedmačtyřiceti body.

Utkání bylo od samého začátku nesmírně zajímavé a diváci se mohli kochat pohlednou hrou z obou stran. Hned po necelých třech minutách se po přihrávce od Dušana Tadiče zjevil před brankou van de Beek, ale zakončení v pádu mu příliš nevyšlo a míč letěl hodně vedle prostoru tří tyčí. Po dvaceti minutách si naskočil na rohový kop z pravé strany Matthijs de Ligt a gólman Pasveer měl co dělat, aby tuto prudkou hlavičku odvrátil na rohový kop.

Zhruba po půl hodině hry se Ajax dožadoval odpískání hned dvou pokutových kopů během krátké chvíle, ale rozhodčí Kamphuis po konzultaci s VAR nenařídil ani jeden. Zhruba deset minut před přestávkou se postavil k přímému volnému kopu z pětadvaceti metrů Maročan Hakim Ziyech a bližší tyč minul o decimetry. Stejný hráč přeci jen otevřel skóre úterního klání ve 41. minutě, když díky parádnímu obloučku od Tadiče zblízka snadno rozvlnil síť.

Ještě do přestávky si Pasveer poradil s další standardní situací Ziyecha, ihned po ní neuspěl ve dvou nadějných pozicích Dán Dolberg. AFC pojistil svůj náskok v 54. minutě. Angličan Clarke-Salter totiž stáhl k zemi de Ligta ve vlastní šestnáctce, k penaltě se postavil tradiční exekutor Tadič a s noblesou přesně vypálil do pravého horního rohu. Ihned na to bylo o vítězi prakticky rozhodnuto, neboť se do listiny střelců zapsal de Ligt.

Teprve devatenáctiletý obránce se protlačil k hlavičce po rohovém kopu Schöneho a z osmi metrů usměrnil míč do branky kolem bezmocného Pasveera. Neuběhla ani minuta a skórovat se povedlo Ziyechovi, nicméně jeho gól nebyl uznán kvůli ofsajdu. Hostům svitla naděje na bodový zisk v 66. minutě. O snížení se totiž postaral Navarone Foor, jenž po přesně načasovaném centru od slovenského krajánka Matúše Bera obstřelil z voleje brankáře Onanu.

Domácí strážce si zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem poradil s dělovkou Ødegaarda, v 79. minutě byla nařízena druhá penalta ve prospěch amsterdamského klubu po podražení van der Werff na střídajícího Ekkelenkampa. Pevné nervy opět zachoval Tadič a nekompromisně zavěsil k pravé konstrukci - 4:1. Ani ne o tři minuty později sice korigoval stav střídající Alžířan Oussama Darfalou hlavičkou doprostřed branky, ale SBV se na více už nezmohl. V poslední minutě byl navíc vyloučen po druhé žluté kartě hostující Bero.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, onlajny.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Assassin11

4:1

Reagovat
AjaxFans

bijna

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele