základní část, 34. kolo
12.05.2019 14:30 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Ajax přehrál i Utrecht a po pěti letech má obrovskou šanci získat titul

Ajax potvrdil úlohu favorita proti Utrechtu, a i když inkasoval již v úvodní minutě, tak se nakonec radoval z celkem hladkého vítězství po výsledku 4:1. Díky tomu se výraznou měrou přiblížil k zisku ligové trofeje po dlouhých pěti letech, neboť jeho největší rival z Eindhovenu prohrál v Alkmaaru 0:1. AFC tak k jistotě potřebuje na závěr v Doetinchemu uhrát bod, nicméně pravděpodobně i porážka o jednu či dvě branky by mu měla bohatě stačit.

Amsterdamský klub totiž před závěrečným kolem disponuje tříbodovým náskokem na PSV, a vzhledem k tomu, že o konečném postavení rozhoduje celkově skóre, tak čtrnáctigólový rozdíl se zdá být více než dostatečný. Hosté se propadli na šestou pozici s padesáti body a za pátým Arnhemem zaostávají o skóre. Přitom do nedělního střetnutí měli naprosto úchvatný start a již po necelých šedesáti sekundách se dostali do vedení.

Othman Boussaid obdržel přihrávku na levou stranu před pokutové území a pak vystřelil z dvanácti metrů, jeho kroucený přízemní pokus zapadl přesně do vzdálenějšího dolního rohu. Neuběhly ani další tři minuty a na druhé straně byl blízko k vyrovnání Dušan Tadič, jenomže svou křížnou střelou minul zadní tyč o několik decimetrů. Domácí přeci jen srovnali po necelé čtvrthodině hry zásluhou tradičního kanonýra Klaase-Jana Huntelaara.

Pětatřicetiletý útočník využil přesně načasované vodorovné nahrávky od Donnyho van de Beeka a poté z hranice brankového území usměrnil balón k přední konstrukci. Zhruba v polovině první půle se postavil k přímému volnému kopu z dobrých pětadvaceti metrů Maročan Ziyech a gólman Jensen měl co dělat, aby jeho bombu odvrátil do bezpečí. Letošní semifinalista Ligy mistrů otočil vývoj v nastavení úvodního dějství.

Tadič vrátil balón z první do předbrankového prostoru a hlavičkující van de Beek i přes zásah Jensena jednoruč rozvlnil síť. Po změně stran se musel brankář Onana vytáhnout proti dalekonosné ráně Klaibera, na opačné straně se zaskvěl Jensen proti aktivnímu Ziyechovi. Domácí pojistili svůj náskok v 75. minutě, kdy se Tadič zjevil v brankovém území po rohovém kopu z pravé strany a zblízka překonal bezmocného Jensena.

Přesně o pět minut později uzavřel stejný hráč gólový účet nedělního střetnutí, když se postavil k nařízenému pokutovému kopu a míč uklidil k pravé tyči do protipohybu hostujícího strážce. Ve zbývajícím průběhu se nic dalšího nepřihodilo.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Assassin11

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele