základní část, 16. kolo
06.12.2009 12:30 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

FC Utrecht - AFC Ajax 2:0

Cesta za titulem dostala v případě Ajaxu další nečekané problémy. Amsterdamský velkoklub dnes totiž nestačil na Utrecht a může tak zapomenout na stíhací jízdu za Twente a PSV Eindhovenem.

Utrecht již v úvodu potvrdil, že nebude Ajax čekat nic jednoduchého. Především díky skvělému napadání nepustil hosty do žádných nadějných příležitostí. Sám se naopak chtěl střelecky prosadit. Nejprve vychytal Mulengu Stekelenburg a následně centroval tentýž hráč do pokutového území, kde se snažil ve skluzu zakončit van Wolfswinkel, na míč ale nedosáhl. V 21. minutě poprvé udeřil také Ajax. Aissati se po narážečce se Suárez ocitl v jasné tutovce, ale nastřelil pouze gólmana Vorma.

Po tomto momentu přebrali svěřenci Martina Jola na několik minut jasně otěže utkání, ze svého tlaku ale nic nevytěžili. Na druhé straně po centru Nesua naopak hlavičkoval pod břevno van Wolfswinkel, ovšem pouze do míst, kde zrovna stál Stekelenburg. Největší šance Utrechtu přišla až v 40. minutě. V šestnáctce se nejlépe zorientoval aktivní van Wolfswinkel a tvrdou ranou nechal vyniknout amsterdamského gólmana, jenž míč vyrazil na roh.

Ve druhém poločase se začaly dít velké věci. Favorizovaný Ajax utrpěl hodně těžkou ránu již tři minuty po změně stran. Na levé straně pokutového území dostal čas i prostor Jacob Mulenga, a tak si mohl v poklidu vybrat místo, kam pošle míč. Maarten Stekelenburg byl na jeho pokus krátký. Hosté sice toužili okamžitě vyrovnat, jenže na místo toho v 66. minutě opět inkasovali. Po Nijholtově rohovém kopu hlavičkoval přesně obránce Jan Wuytens.

Tato situace už byla pro Ajax skutečně kritická, i přesto však mohl, především díky svému mimořádně silnému útoku, pomýšlet stále na vyrovnání. Vše se ale nakonec vyvíjelo úplně jinak. Druhou žlutou kartu totiž viděl levonohý obránce Vurnon Anita a musel proto předčasně ze hřiště. Posledních dvacet minut tak Ajax věnoval hodně sil také do bránění. Stav se již nezměnil.

Autor: Tomáš Honajzer / football365.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
afc ajax

jedem 1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele