Zpátky do ochozů: Preview Bundesligy 2021/22 (1/2)

11.08.2021, 17:07
Názory a komentáře
Většina elitních lig roztáčí následující víkend svá hvězdná kola a ani Bundesliga nemůže zůstat pozadu. Jako vždy se v nejvyšší německé soutěži sejde 18 mančaftů, které se poperou o titul a místa do evropských pohárů, na dva až tři poslední nešťastníky pak zbude smolík v podobě sestupu. Vedle mnoha změn na soupiskách i trenérských židlích se všichni fanoušci mohou po roce těšit na vítanou novinku v podobě otevření tribun pro diváky. Hurra!

V omezeném počtu, ale přece jen se na německé stadiony konečně vrací natěšené davy. Ty zatím nemohou arény zcela naplnit, avšak kdo si byť jen na chvíli o uplynulém víkendu pustil libovolný zápas DFB-Pokalu, musel uznat, že částečně obsazené ochozy jsou mnohem lepší než ty zcela prázdné. A to se první kolo Německého poháru hrálo "pouze” na hřištích klubů z nižších soutěží.

Počínaje pátkem se rozzáří též bundesligové svatostánky. Duel Borussie Mönchengladbach s Bayernem Mnichov vykopne nové devítiměsíční zápolení mezi 18 nejlepší německými fotbalovými oddíly, které přes léto horečně pracovaly na viditelných nedostatcích. Hned osm z nich — včetně nejlepší šestice uplynulé sezony (!) — si k tomuto účelu přivedlo nové trenéry. Všechny celky též sondovaly na přestupovém trhu a podle toho kupovaly či prodávaly vybrané fotbalisty.

Pod pláštěm zdánlivě nudné okurkové sezony se toho událo opravdu hodně, proto stojí zato si zrekapitulovat, jak se jednotliví účastníci Bundesligy na nový ročník připravili. Dvoudílné preview představuje 16 klubů, které nejvyšší soutěž absolvují minimálně druhý rok po sobě. Po úvodním seznámení jednotlivých týmů dojde řada na shrnutí letních přestupů, na ty navazuje uvedení sestavy, v níž se mužstvo na hřišti bude pravděpodobně prezentovat, a tip na celkové umístění v tabulce po 34 kolech.

První ze dvou vydání se zaměřuje na družstva, jež uplynulý ročník Bundesligy zakončila od devátého místa níž. Mnoho z nich si trenérskou rošádou prošlo již letos na jaře, přesto i zde bylo v uplynulých týdnech živo. Pro většinu celků zůstává základním cílem udržení se mezi elitou, další ale mají větší hlad a doufají, že se jim letos podaří obsadit pozice zaručující postup do pohárové Evropy.

Asi nepřekvapí, že umístění v dolních patrech se pro novou sezonu očekává od obou nováčků. Vítěz 2. Bundesligy i druhý postupující se již na tomto webu představili, pro úplnost však zbývá doplnit tipy na jejich celkový výsledek. Navzdory prvenství v druhé lize vychází z predikce hůře Bochum, která dle autora článku zakončí sezonu na posledním 18. místě. Druhého přímého sestupujícího vytipoval pisálek mezi již zavedenými účastníky, avšak ani tak nemá Fürth vyhráno — Frankové obsadí barážovou 16. příčku.

1. FC Köln


Na moment, kdy si Sebastiaan Bornauw pět minut před koncem ročníku naskočil na centr a hlavičkou zachránil "Kozly" od sestupu, se u Rýna jen tak nezapomene. 1. FC Köln utekl hrobníkovi z lopaty jen tak tak, navíc ještě musel absolvovat psychicky náročnou baráž s Kielem. Šestému sestupu za posledních 20 let se každopádně Effzeh s odřenýma ušima vyhnuli.

Jenže na jak dlouho? Jeden z duchovních otců Budnesligy se tradicí a historickým právem může ohánět, jak chce, realitě dnešních dnů se nicméně trojnásobný německý šampión (poslední titul přitom ke slavnému dómu zavítal v roce 1978) jen těžko přizpůsobuje. Omezený rozpočet drží Köln na uzdě a nedovoluje kádr posílit tak, aby po pěti letech mohl opětovně bušit na vrata první poloviny tabulky. Sportovní úsek klubu navíc aktuálně nikdo nemá pořádně pod palcem. 1. FC totiž po sezoně vyhodil sportovního ředitele Horsta Heldta, aniž by za něj do dnešních dnů našel náhradu (Jörg Jakobs pracuje pouze jako dočasná záplata). Právě Heldt přitom k Rýnu přivedl Steffena Baumgarta, jenž tak ihned po svém nástupu přišel o ochrannou ruku. Jak chcete v takovém chaosu skládat mužstvo?

Populární "Peaky Blinder” Baumgart to od začátku nebude mít snadné. Kšiltovková kopie Jindřicha Trpišovského se namísto aplikace vlastního stylu musí přizpůsobit reáliím Effzeh. Absence krajních hráčů nutí Baumgarta k rigidnímu diamantu a navzdory hře na dva útočníky opět hrozí, že "Kozli" budou celou sezonu marně hledat spolehlivého střelce. Kooperace Jonase Hectora, Ondreje Dudy a Marka Utha vyjde vniveč, pokud Sebastian Andersson bude převážně marodit a Anthony Modeste jen potvrdí, že zenit již překročil.

Příchody

Uplynulý ročník se Mark Uth ještě trápil v Schalke, teď už bude chtít v klubu svého srdce navázat na povedené hostování, které u dómu absolvoval před dvěma roky. Trochu svěžesti hodlá přinést dosavadní opora Rapidu Vídeň ve středu hřištěDejan Ljubičić, po pěti letech je zpět doma obránce Timo Hübers, konkurenci Timu Hornovi nově dělá brankář Marvin Schwäbe, jenž doposud sbíral úspěchy v dánském Brøndby. Anthony Modeste se moc nechytil ani v Saint-Étienne, přesto je dost možné, že v Porýní bude patřit do základní sestavy. Vedle ex-karvinského Tomáše Ostráka se z hostování vrátili též záložníci Niklas Hauptmann (Kiel), Vincent Koziello (CD Nacional), Marcel Risse (Viktoria Köln), Louis Schaub (Luzern) a Kingsley Schindler (Hannover).

Odchody

Po zajištění záchrany získal Sebastiaan Bornauw plné právo přesunout se za lepším, nakonec belgického stopera urval Wolfsburg, jenž si z 1. FC Köln stáhl také hostujícího Elvise Rexhbecaje (aby jej obratem poslal do Bochumi). Šikovný křídelník Ismail Jakobs vyslyšel volání Monaka. Ke svým zaměstnavatelům se vrátili brankář Ron-Robert Zieler (Hannover), univerzál na kraj hřiště Marius Wolf (Dortmund) a útočníci Emmanuel Dennis (Bruggy) s Toluem Arokodarem (Valmiera). Záložník Dominick Drexler posílil Schalke, gólman Julian Krahl přestoupil do berlínské Viktorie, Lasse Sobiech definitivně zakotvil v Darmstadtu a Birger Verstraete v Antverpách. Forvard Dimitris Limnios hostuje v Twente, Robert Voloder sbírá herní praxi v Mariboru. Po vypršení kontraktu se s "Kozly" rozloučili Max Meyer a Marco Höger.

Předpokládaná sestava: T. Horn — Ehizibue, Hübers (Meré), Czichos, Katterbach (Schmitz) — Duda, Skhiri, Hector — Uth — Andersson (Thielmann), Modeste

Tip na umístění: 17. místo.

DSC Arminia Bielefeld


Kdekdo si letos na začátku března po odvolání Uweho Neuhause ťukal na čelo. Snad všichni kromě Samira Arabiho. Sportovní ředitel Ostwestfalen šel do all-inu a na trenérskou sesli posadil Franka Kramera. Výsledek? Arminia sice zůstala po Schalke nejméně produktivním celkem (puntičkáři si jistě vzpomenou na lednovou bezbrankovou remízu s Hoffenheimem, kdy obě strany vyprodukovaly hodnotu xG 0.0), avšak ten hlavní cíl Kramer splnil. A tak si klub z neexistujícího města mezi elitou střihne alespoň jeden další rok.

Už mu nicméně nebude pomáhat japonský levonohý šikula, bez něhož se o nějaké potenci ze strany Bielefeldu nedalo hovořit. Navzdory ztrátě Ritsua Doana ale nemusí Ostwestfalen panikařit. Arabi totiž během léta odvedl kus práce a na Alm přivedl několik nadějných mladíků či stále schopných fotbalistů, o něž jiné německé kluby neměly z rozličných důvodů zájem.

Tím se vracíme k osobě trenéra. Kramer dlouhá léta působil u mládežnických výběrů německé reprezentace a nabyté zkušenosti v Bielefeldu dokonale využívá. Stačí si vzpomenout, jak na jaře pozvedl Arneho Maiera, či jak čím dál větší odpovědnosti učil Amose Piepera. Oba talenti pak získané sebevědomí perfektně zúročili na zlatém Euru jednadvacítek. Bohužel první jmenovaný se z Arminie podobně jako mnoho dalších hráčů stěhoval. Právě na útlou soupisku nakonec může DSC doplatit. Minimálně na oba nováčky a Köln by to ale Ostwestfalen mohlo (mělo) o prsa stačit.

Příchody

Jako zkušený strýc si v útoku musí připadat Fabian Klos. Třiatřicetiletý dlouhán bude gólové řemeslo předávat Robinu Hackovi, jenž přišel z Norimberku, Florianu Krügerovi z Aue a Jannimu Serrovi, který se vystřílel k lepšímu angažmá v Kielu. V Bielefeldu navíc setrval Masaya Okugawa, jehož Arminia vykoupila ze Salcburku. Do ofenzivy přináší svěžest téžBryan Lasme ze Sochaux, do zálohy pakSebastian Vasiliadisz Paderbornu a Patrick Wimmer z Austrie Vídeň, v obranné řadě se zase hodlá uplatnit Guilherme Ramosz portugalského Feirense. Už se zdálo, že dny Alessandra Schöpfa v Bundeslize jsou sečteny, nakonec se však rakouský reprezentant po mistrovství Evropy přestěhoval ze Schalke více na východ Vestfálska.

Odchody

Konec hostování Ritsua Doana z PSV Eindhoven a Arneho Meiera z Herthy fanoušky stejně jako přestup levého beka Andersona Lucoquiho do Mohuče jistě zamrzel. V Bielefeldu dál nepůsobí ani žolíci do útoku — Sergio Córdova je zpět v Augsburgu, Andreas Volgsammer obléká dres Unionu Berlín, oblíbený Sven Schipplock zamířil do béčka Stuttgartu a Faeřanovi Jóanu Edmundssonovi vypršel kontrakt. Mladí forvardi Sebastian Müller (Braunschweig) a Noel Niemann (Hartberg) dál hostují stejně jako záložník Can Hayri Özkan (Düsseldorf). Do Anderlechtu se vrátil středopolař Michel Vlap, další záložník Cebio Soukou již kope 2. Bundesligu v Sandhausenu, Nils Seufert se chce prosadit ve Fürthu, Joey Müller odešel do Schalke. Někdejšímu mládežnickému reprezentanti Reinholdu Yabovi už zdraví nedovolí pokračovat v kariéře.

Předpokládaná sestava: Ortega — Brunner, Pieper, Nilsson (Van der Hoorn), Laursen — Kunze, Prietl, Schöpf — Okugawa — Klos, Lasme (Serra)

Tip na umístění: 15. místo.

Hertha BSC


Smělými plány se na Olympiastadionu rozhodně netají. Jejich skloubení s realitou už ale dobrý rok a půl naráží. Stačí se podívat na pozici velitele prvního mužstva. Pál Dárdai už měl mít svou šichtu za sebou, letos na jaře byl ovšem kvapně povolán zpět do zbraně, aby "Starou dámu" ochránil před přestupem. Jenže Dárdai nakonec neposloužil jen jako dočasný kouč a své působení u A-mužstva si podle smlouvy protáhne minimálně na jeden další rok. To příliš neštymuje se snahou klubu z Charlottenburgu obléknout nový kabát. Když se k tomu přidá neúčelné posilování z posledních měsíců, není divu, že dosavadní investice majetného Larse Windhorsta vzbuzují rozpaky.

Naděje, že Windhorstovo budování skončí úspěchem, však nadále žije. Před začátkem sezony snad ještě víc než dřív. Na pozici sportovního ředitele totiž místo Michaela Preetze, který v BSC v různých rolích působil dobré čtvrtstoletí, usedl rozvážlivý Fredi Bobic. Ten má za sebou vynikající práci ve Frankfurtu, nyní se má stát pomyslnou brzdou i protiváhou, jež Hertě konečně ukáže, jakým směrem má kráčet.

Sám defenzivně laděný Dárdai se bude modlit za zdraví středních obránců, neboť i zaplněná marodka způsobila v uplynulém ročníku velké potíže. Na druhou stranu se v zadních řadách brousí 19letý Dárdaiův syn Márton. Navrch by se při zranění Krzysztofa Piąteka nicméně hodil též útočník číslo jedna. Těžko doufat, že se zázračně rozstřílí Davie Selke (a my ho chtěli do reprezentace, pche). Tak či onak, horší než v uplynulé sezoně to v podání "Staré dámy" snad ani být nemůže. Rozšíření trenérského štábu o bývalého kapitána Berlíňanů Vedada Ibiševiće ostatně ukazuje, že na Olympiastadionu se navzdory velkým ambicím snaží vytvořit rodinnou atmosféru.

Příchody

Famílii svým způsobem vyztužil Kevin-Prince Boateng, jenž po 14 letech na cestách zakotvil v klubu svého mládí (a kdoví, třeba domů přiláká též bratra Jérômea). V záloze se hodlá uchytit též Suat Serdar, jeden z mála artiklů Schalke, v kádru zatím zůstává též mladý středopolař Dennis Jastrzembski, jemuž Hertha loni zařídila hostování v Paderbornu a Mannheimu. Pokud se Matheus Cunha zase nepotká s náladou, potřebuje Hertha též pořádného lídra útočné řady. Tím by se mohl stát zkušený, avšak pořád platný Stevan Jovetić. Z Werderu se vrátilo již zmíněné zlobivé dítě Davie Selke, o pozici v základní sestavě se bude rvát posila s Augsburgu Marco Richter.

Odchody

K nelibosti části fanoušků "Staré dámy" získal Augsburg namísto Richtera mládežnického reprezentanta Arneho Maiera. V útoku se situace poměrně dramaticky zhoršila přesunem Jhona Córdoby do Krasnodaru a koncem hostování Nemanji RadonjićeMathew Leckie. Mattéo Guendouzi se v Bundeslize slušně vyhrál, proto si jej Arsenal stáhl zpět, ačkoli ho obratem poslal na další hostování. Sami Khedira již naopak uvážil, že se jeho kariéra nachýlila ke konci. Talentovaného obránce Lucu Netze získal Mönchengladbach, další zadák Omar Alderete odešel hostovat do Valencie. Řady nováčků Bundesligy alespoň na nějaký čas rozšířili Eduard Löwen (Bochum) s Jessicem Ngankamem (Fürth). Druhý jmenovaný však ke své smůle započal hostování operací menisku.

Předpokládaná sestava: Schwolow — Klünter (Pekarík), Stark, Boyata (M. Dárdai), Plattenhardt — Darida, Serdar — Lukébakio, Jovetić, Cunha (Boateng) — Selke

Tip na umístění: 11. místo.

FC Augsburg


Schválně, najděte klub, který si ještě lépe užívá svou průměrnost. Jistě, Augsburg už se jednou vydrápal na páté místo, dlouhodobě ale může sahat maximálně po středu tabulky, reálně spíš někam těsně nad zónu sestupu. Přesně to se Fuggerstädter poslední dobou daří dokonale. Od sestupu nejsou nikdy daleko, avšak že by měli rovnou spadnout? Co vás nemá.

Opakování skvostného prožitku ze sezony 2014/15 nelze zařídit pouhou instalací Markuse Weinzierla zpět na trenérskou pozici. Zesílení středu pole vyvolává dojem, že vedle trenéra-ikony se sportovní ředitel Stefan Reuter snaží vyvolat ducha oddaného (a pro protihráče vždy pěkně nepříjemného) Daniela Baiera. Tím se FCA skutečně vrací k osvědčenému a tolik úspěšnému receptu.

Pro pozorovatele zvenčí to ovšem bohužel znamená, že Augsburg zůstává stejně konzervativní ve svém 4-4-2. Opět se přisaje někam do dolní poloviny pelotonu a jako trilobit zde zkamení až do finálního hvizdu. Už jen proto, že Weinzierla k opatrnosti bude minimálně na startu ročníku nutit početná marodka. To se potom nelze divit, že místo věčně zraněného Alfreda Finnbogasona hledáte oporu v Rafału Gikiewiczovi či Jeffreym Gouweleeuwovi.

Příchody

Dědici Baiera se mají stát z Gentu příchozí Niklas Dorsch, případně Arne Maier z Herthy. Poměrně dost se očekává především od Dorsche, jenž prošel mládeží Bayernu a v červnu se i s Maierem stal jedním z tahounů německé jednadvacítky při cestě za evropským zlatem. Do obrany se již letos může tlačit naděje Frederik Winther, další mladík Lasse Günther dorazil z Bayernu. Druhému jmenovanému budou vedle Finnbogasona s Florianem Niederlechnerem dělat konkurenci v útoku také Sergio Córdova, jemuž skončilo hostování v Bielefeldu, a Maurice Malone, který se pro změnu vrátil z Wiesbadenu. Tomáš Koubek trávil většinu času na lavičce už v minulé sezoně, teď to nebude o moc lepší, neboť řady Fuggerstädter rozšířil talentovaný gólman Daniel Klein z Hoffenheimu.

Odchody

Marco Richter už nebude dál střídat genialitu se splašeností v Augsburgu, nýbrž v Berlíně jako kompenzace za Maiera. Jen půlrok vydržel v FCA László Bénes, který bude po roce znovu usilovat o šanci v Mönchengladbachu. Rani Khedira na rozdíl od svého bratra ještě nepřibil hřebík, pouze si bude kopačky nazouvat v Unionu Berlín. Obránce Kevin Dansohledá štěstí nově ve francouzském Racingu Lens, Wiesbaden získal namísto Maloneho středopolaře Joza Staniće, vedle něhož dál hostuje také Felix Götze — bratr slavnějšího Marca již druhým rokem kotví v Kaiserslauternu. Pro Kleina uvolnil místo Benjamin Leneis, který si v Magdeburgu snad zachytá víc. Stoper Marek Suchý po vypršení kontraktu dávno válčí v Mladé Boleslavi, útočník Lukas Petkov naopak hráčem Fuggerstädter zůstává, byť pro tento ročník odešel sbírat praxi do třetiligového Verlu. Kariéru v tichosti ukončil Julian Schieber, který svého času kryl záda Robertu Lewandowskému v Dortmundu.

Předpokládaná sestava: Gikiewicz — Framberger (Gummy), Gouweleeuw, Uduokhai (Winther), Iago — Hahn (Caligiuri), Morávek (Maier), Dorsch, Vargas — Finnbogason (Gregoritsch), Niederlechner

Tip na umístění: 13. místo.

1. FSV Mainz 05


Před rokem bylo v karnevalovém městě všechno špatně. Mizerná nálada vyvolaná konfliktem mezi hráči a realizačním týmem se táhla celý podzim a okolo Vánoc nebylo o druhém přímém sestupujícím vedle Schalke moc pochyb. Pak se ale Die Nullfünfer vzchopily k nebývalému comebacku a díky brilantní jarní jízdě se sestupovým vodám vyhnuly obloukem, přestože za první polovinu ročníku nasbíraly sedm (!) bodů. Kdyby se počítala jen jarní Rückrunde, hrál by Mainz teď na podzim Ligu mistrů.

Nálada v FSV se samozřejmě zvedla a dnes už by další hloupé potyčky neměly hrozit. Bo Svensson se totiž zdá být pro Mohuč tím nejlepším kormidelníkem. Jako hráč strávil v Porýní-Falci sedm let, následně se trenérskému řemeslu učil ve filiálce salcburské továrny na talenty Lieferingu. Svým návratem přinesl do Mohuče mnoho moderny, na kterou konkurence jen zírala z otevřenou pusou. Po půlroce už zřejmě bude obezřetnější, můžeme však počítat s tím, že se Svensson v Rakousku naučil používat též plán B.

Mohuč se na jaře zatřásla v základech, odvážné kroky ale vyšly na jedničku. Vedle Svenssona se do klubu vrátili rovněž vedoucí sportovního úseku Martin Schmidt a Christian Heidel. Ti se nezdráhali okamžitě prodat nejlepšího střelce mužstva Jean-Philippa Matetu, podobně bez emocí neusilovali o podpis nové smlouvy s nejlepším kanonýrem bundesligové historie FSV Robinem Quaisonem. Muži ve vedení však zřejmě vědí, co dělají. Donedávna (vlastně ještě letos v lednu) platily "05ky" za značně nehomogenní soubor, v němž různé kulturní proudy netvoří jednotný díl. Teď Schmidt s Heidelem postupují při skládání mužstva mnohem uvážlivěji, přičemž nadále berou vážně zkušené harcovníky Stefana Bella, Daniela Brosinskiho a Ádáma Szalaie.

Příchody

Jako ryba ve vodě se tak v pětiobráncovém systému musí cítit Silvan Widmer s Andersonem Lucoquim. Nové brusiče lajny doplňuje další krajní bek Jonathan Meier, konkurenci v obraně dále zvyšují Aarón Martín Caricol, který se v uplynulé sezoně rozehrál ve Vigu, a David Nemeth, jenž se hlásí zpět po roční zkušenosti v Grazu. Čerstvý olympionik Anton Stach dorazil z Fürthu, po třech vyvedených letech v druholigovém Kielu se víc na jih přesunul ofenzivně laděný záložník Lee Jae-Sung. Svenssona pak jistě potěšilo, že po prodloužení hostování z Frankfurtu zůstává v kádru Dominik Kohr, který se velkou měrou podílel na jarní pohodové záchraně.

Odchody

Zpět do Hesenska naopak musel Danny da Costa, povolávací rozkaz z Cardiffu zase obdržel Robert Glatzel, vedle něhož se z útočné řady Mainzu pakovali též Ji Dong-Won (Soul), Issah Abass (hostování v Rijece), Suliman Mustapha (hostování v Admiře Wacker) a již zmíněný Robin Quaison (Al Ettifaq). Po letech věrné služby v Porýní-Falci se do milovaného Schalke vrátil Danny Latza, v záloze FSV už se vícero neobjeví ani Pierre Kunde (Olympiakos) s Levinem Öztunalim (Union Berlín) a Erkanem Eyibilem (Antalyaspor). Pro Lucoquiho či Meiera uvolnil místo Philipp Mwene, jenž přesídlil do PSV Eindhoven, v belgickém Sint-Truidense hostuje další zadák Dimitri Lavalée, stoper Ahmet Gürleyen pak pokračuje ve Wiesbadenu. O pozici brankáře číslo jedna se porvou jen Robin Zentner s Finnem Dahmenem, Florian Müller totiž po úspěšném hostování ve Freiburgu přestoupil do Stuttgartu.

Předpokládaná sestava: Zentner (Dahmen) — Widmer, St. Juste, Bell, Niakhaté, Lucoqui (Meier) — Barreiro, Kohr, Boëtius — Onisiwo (Burkardt), Szalai

Tip na umístění: 9. místo.

TSG Hoffenheim


Pokud bychom měli vybrat koronavirem nejpostiženější klub uplynulého ročníku, ukázali bychom asi právě do regionu Kraichgau. Na začátku trenérské štace asi úplně nechcete, aby vám kvůli nemoci vypadlo z plánů hned 11 hráčů, navíc v době, kdy kromě domácí soutěže zápolíte též v Evropské lize. Sebastiana Hoeneße ale osud vrhnul do rozbouřeného moře. A tak synovec slavného strýce musel plavat. Dělal, co mohl, opětovnému postupu do pohárové Evropy se však nepřiblížil.

Hoffenheim zkrátka zažil sezonu plnou paradoxů. Ještě v plné síle přehrál ve druhém kole po úžasném týmovém výkonu Bayern, aby zkraje nového kalendářního roku ukončil zdánlivě nekonečné čekání Schalke na tři body, čímž Königsblauen uchránil od vyrovnání trapného rekordu Tasmanie Berlín. Jedna jistota nicméně zůstala — sice jej opět limitovalo zranění, i tak ale Andrej Kramarić opět pálil ostrými. Klobouk dolů před 20 zásahy Chorvata.

Všechno zlé z loňska je každopádně k něčemu dobré. Kraichgauer získali vůči zákeřnému viru imunitu, po vážném zranění se do středu obrany vrací Ermin Bičakčić. Spolu se "sinsheimským Kantém" Diadiém Samassékouem, nezbytným faktorem při postupu Rakušanů do osmifinále Eura Florianem Grillitschem a jeho stále sebevědomějším krajanem Christophem Baumgartnerem se fotbalová hračka Dietmara Hoppa klidně může po čtyřech letech vrátit do Ligy mistrů. Hod vidlí do smělého plánu hrozí snad jen pokud se během týdnů zbývajících do přestupového deadlinu někdo rozhodne koupit Kramariće či Grillitsche, jimž za rok vyprší smlouva. Pokud ale kádr zůstane pohromadě, může Hoeneß se svými svěřenci podniknout smělý výpad.

Příchody

Solidně poskládaný kádr nabobtnal zejména návraty hráčů z hostování, jediné dvě koupě představují protiváha Pavla Kadeřábka na levou stranu David Raum, jenž exceloval při postupové jízdě Fürthu, a mladý záložník z Bayernu Angelo Stiller. Do klubu svého srdce se vrátil Sebastian Rudy, který v Hoffenheimu hostoval ze Schalke již na jaře, nyní Kraichgauer svého syna definitivně odkoupili. Jacob Bruun Larsen se pořádně nechytil ani v Anderlechtu, momentálně se někdejší křídelník Dortmundu zase snaží přesvědčit TSG o svých kvalitách. Na svou šanci číhají také dva náctiletí Francouzi: zadák Hubert Mbuyi-Muamba z Paris Saint-Germain a záložník Mathieu Kambala z FC Metz.

Odchody

Do Mnichova se po půlroční zkušenosti vrací obránce Chris Richards, univerzál na levou stranu Ryan Sessegnon se zase hlásí zpět v Tottenhamu. Namísto Rauma získal Fürth zadáka Justina Hoogmu, druhý novic v Bundeslize Bochum pro změnu urval levého beka Kostase Stafylidise, třetím hostujícím do party je izraelský středopolař Ilay Elmkies (Admira Wacker). Do Augsburgu přestoupil nevyužívaný brankář Daniel Klein.

Předpokládaná sestava: Baumann — Kadeřábek (Bogarde), Posch (Bičakčić), Vogt (Akpoguma), Raum — Samassékou (Rudy), Grillitsch (Geiger) — Rutter (Skov), Kramarić, Baumgartner — Bebou (Dabbur)

Tip na umístění: 5. místo.

SC Freiburg


Dvěma sezonami strávenými v teple středu tabulky Freiburg snad definitivně potvrdil, že záchranářské starosti jej vícero nehodlají zajímat. A zdá se, že konečně přesvědčil také prediktory, kteří Breisgauer doposud tvrdohlavě cpali někam dolu, přestože za posledních 12 let spadli do propasti pouze jednou. Přitom který jiný z klubů druhého sledu (což není myšleno nikterak pejorativně) je lepší esencí stability?

Skromnost a umírněnost jsou v podhůří Černého lesa nejen vysoce ceněnými ctnosti, ale též osvědčenými taháky. Chcete vidět na levé straně hřiště motorového Christiana Güntera? Máte ho mít. Toužíte po přímých kopech Jonathana Schmida? Dostane se vám jich. Bude Nils Petersen opět zabijáckým žolíkem? Ale ovšem. A co nějaká nálož mladíků, přijde? Jistě, hned šest plejerů, kteří pomohli béčku Freiburgu k postupu do třetí ligy, se účastnilo letní přípravy s A-týmem. SCF je prostě jako Rychlé šípy — znáte je nazpaměť — ale stejně si ten komiks dáte znovu. Ani Christian Streich jako Mirek Dušín začínající na lavičce Freiburgu desátou kompletní sezonu neomrzí. Baví u postranní čáry i v presscentru svým jihoněmeckým dialektem — a to ani nemusí hulákat jak kdejaký kraválista z Jablonce.

Za pořádný otřes v Bádensku-Württembersku tak lze označit "jen" stěhování z vysloužilého Dreisamstadionu, na kterém však dál budou působit B-mužstvo i ženy. Bundesligový kádr pak na starém stadionu odehraje ještě tři klání, než se v půlce října odstěhuje do čtvrti Mooswald, kde ještě musí vyřešit spory s obyvateli, kteří nejsou příliš nakloněni myšlence večerních zápasů. Ty přitom mohou brzy přijít. Stačí, aby se Nicolas Höfler s Baptistem Santamariou znovu skvěle doplňovali ve středu pole, Vincenzo Grifo s Rolandem Sallaiem hrozili z křídel a Ermedin Demirović v sobě probudil instinkt zabijáka. Pak se Mooswaldem klidně může linout znělka Evropské ligy.

Příchody

S bezednou zásobárnou talentů opravdu není třeba vyhazovat peníze do luftu. Freiburg tak pod svá křídla vzal jen navrátilce z hostování. Nico Schlotterbeck se rok po svém starším bratrovi Kevenovi rovněž podíval do Unionu Berlín, teď už se ale sourozenci konečně potkávají v jednom mužstvu. Zpět do SCF se z Braunschweigu vrátil záložník Patrick Kammerbauer... no a zde výčet posil končí.

Odchody

Florian Müller se mezi třemi tyčemi až nečekaně chytil, po zdravotních patáliích už by si ale šanci konečně zasloužil také Mark Flekken. Zatímco Müller zamířil do Stuttgartu, albánský středopolař Amir Abrashi zůstává ve Švýcarsku, jen se z Basileje přesunul k curyšským Grasshoppers. Na rok v Německu nebude moc v dobrém vzpomínat Guus Til, jenž je zpět ve Spartaku Moskva. Kwon Chang-hoon musí doma v Jižní Koreji absolvovat vojenskou službu, ve Fürthu hostuje Luca Itter, v nižších soutěžích pak Lino Tempelman (Norimberk), Brandon Borrello (Drážďany), Chima Okoroji (Sandhausen), Marvin Pieringer (Schalke), Carlo Boukhalfa (Řezno) a Niclas Thiede (Verl).

Předpokládaná sestava: Flekken — Lienhart, Gulde, N. Schlotterbeck (K. Schlotterbeck) — Schmid, Santamaria, Höfler, Günter — Sallai, Demirović (Höler), Grifo

Tip na umístění: 8. místo.

VfB Stuttgart


V městě Mercedesu mají útočný fotbal v krvi, i tak hra "Švábů" v uplynulém ročníku předčila veškerá očekávání. Neokoukané tváře vtrhly v dresu nováčka do Bundesligy jako uragán a neštítily se zesměšnit kdejaké jméno — Lucien Favre letěl z Dortmundu právě po výprasku od VfB. Borna Sosa kroutil do vápna jeden rohlík za druhým, Wataru Endo si podmanil střed hřiště, nějaký duch jménem Silas Wamangituka šikanoval soupeře průniky po stranách a zprvu nenápadný Saša Kalajdžić se fantasticky rozstřílel. Sportovní úsek vedený Svenem Mislinatem a Thomasem Hitzlspergerem si mohl mnout ruce, vesele si jistě pobrukoval také americký trenérský objev Pellegrino Matarazzo.

Teď Stuttgart vstupuje do druhého ročníku na nejvyšší úrovni v řadě, což musí automaticky spustit varovný alarm. Naposledy "Švábi" strávili v Bundeslize právě dva roky, než se pod nimi otevřel pekelný poklop. Sezonu 2017/18 dokonce zakončili na sedmé pozici, přesto se o rok později pakovali do druhé ligy. Taky už máte o VfB strach?

Při letmém pohledu na soupisku se není moc čeho bát. Z opor odešla jen gólmanská jednička, za kterou ovšem Schwaben rychle našli solidní náhradu. Problém ale spočívá v rozsáhlé marodce, kvůli které hrozí Matarazzovi a spol. velké potíže hned na startu ročníku. Zranění (a disciplinární trest) trápí též bundesligový objev roku Waman... ehm, Silase Katompu Mvumpu, fit není ani Kalajdžić či stoper Waldemar Anton. Omílaná fráze o tom, že druhá sezona je pro nováčka kritickou, se na Stuttgart zřejmě hodí. Zase.

Příchody

Avizovanou brankářskou jedničkou se stal Florian Müller, který ve Freiburgu snad konečně naplno přesvědčil o svých kvalitách. Po vydařené sezoně v Paderbornu se do Švábska přesunul útočník Chris Führich, další forvard Alou Kuol dorazil z Austrálie. V defenzivě se hodlá uchytit Hiroki Ito. Nadějí do středu pole se má stát z Fenerbahçe příchozí Ömer Beyaz, hostování v Sandhausenu skončilo dalšímu záložníkovi Nikolasi Narteymu. Ve Stuttgartu naopak minimálně ještě jeden rok zůstává stoper Arsenalu Konstantinos Mavropanos, Naouirou Ahamada pak do Německa přesídlil natrvalo, VfB jej totiž vykoupilo z Juventusu. Odchody

Slušný obnos získali "Švábi" za Gregora Kobela s Nicolásem Gonzálezem — po prodeji nového gólmana Dortmundu a útočníka Fiorentiny přistálo v kase Stuttgartu 40 milionů eur. Po konci smlouvy se s klubem rozloučil veterán Gonzalo Castro, obránce Marcin Kamiński nově obléká dres Schalke, další zadák Luca Mack se stal akvizicí Újpesti, zkušený brankář Jens Grahl je zase od léta dvojkou Frankfurtu. Po hostováních se rozletěli zadáci Pablo Maffeo (Mallorca), Antonis Aidonis (Drážďany) a Maxime Awoudja (Swarovski Tirol).

Předpokládaná sestava: Müller — Mavropanos, Anton (Karazor), Kempf — Massimo, Endo, Klement (Didavi), Sosa — Klimowicz (Förster), Katompa Mvumpa (Coulibaly) — Kalajdžić

Tip na umístění: 12. místo.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (38)

Přidat komentář
Hafna

3 hodiny bez komentáře u tak super článku?

Tak já začnu:

Děkuji všem z Eurofotbalu za mnoho let skvělého servisu a těším se na další sezóny

Reagovat
andrew96

<3

Už jsem se lekl, že to nikdo nečte.

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
Müllered

Spodek BL tady nemá moc fans, navíc je léto, ve kterém se nic moc neděje.

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Heresy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bobis21

Celkem mě překvapil tip na umístění Hoffenheimu. Nečekám je ani v 1. polovině tabulky.

Reagovat
Müllered

To zase jo, ale bude záležet, kdo bude střílet branky, jsou závislý na jednom hráči. Další řady jsou na poměry současného spodku BL kvalitní.

Reagovat
andrew96

První půlky bych se (alespoň teď, na základě předsezonních vyhlídek) vůbec nebál. Už vloni v plné síle ukazovali, jak brilantně umí Hoeneß mužstvo připravit na silné soupeře. Horší zdravotní problémy než před rokem teď snad nehrozí, šířka kádru a zdvojení postů je též solidní.

Reagovat
bobis21

Top 7 beru jako Bayern, Dortmund, Lipsko, Gladbach, Leverkusen, Wolfsburg, Frankfurt - kdokoliv jiný v první sedmičce mě překvapí. Dál pak před Hoffenheimem vidím i třeba Stuttgart a pak už v první polovině zbývá jedno místo ... Navíc jsem je teď viděl v poháru (chápu, v hodně oslabené sestavě), ale byla to teda hrůza, takže když právě přijdou zranění tak budou zase mít obrovské problémy.

Reagovat
andrew96

Může být. Stuttgartu se moc nevěří a někteří jej vidí v boji o záchranu. Tak černě bych to neviděl, jsem ale zvědavý, jak si na začátku poradí s marodkou.

Reagovat
bobis21

Jejich marodku jsem nesledoval, to je fakt. Ale jejich fotbal mě minulý rok hrozně bavil, takže je to možná spíš přání než očekávání a by byli nahoře

Reagovat
andrew96

Vedle již uvedeného hraje roli taky neschopnost uhrát v Matarazzově "hurá" stylu delší šňůru výher, což se ukázalo již vloni (nabízí se srovnání s mnohem umírněnějším, ale též úspěšnějším Wolfsburgem), kvůli čemuž se Evropě jen těžko přiblíží.

Mužstvo je to ale pořád kvalitní. Když se to VfB sejde, může klidně zopakovat loňskou sezonu.

Reagovat
Noustress

čo za klub/mesto je Řezno ?

Reagovat
stas87

Regensburg

Reagovat
Müllered

Vy se o něm na Slovensku neučíte? Je to poměrně významné historické město.

Reagovat
santini

Modelová situácia - zápas Řezno - Cáchy...

Väčšina Slovákov by bez váhania usúdilo, že sa jedná

o zápas 4. poľskej ligy

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Rišan

Souhlas! Opravdu není důvod přebírat z českého středověku názvy Řezno, Mohuč, Špýr či dokonce Svinibrod, trochu vžitější jsou Cáchy (Aachen) významné centrum Franské i Římské říše a středověkého Německa a nikdo jistě nebude zpochybňovat českou verzi u Mnichova, Berlína, Hamburku či Žitavy. Ta byla kdysi součástí českých zemí stejně jako dnes polské Kladsko, na vážkách je už Vratislav (dlouho Breslau a nyní Wroclaw). A co takhle českým panovníkem založený Královec, později Königsberg a nyní Kaliningrad? Tam všude se asi taky hraje fotbal

Reagovat
fenixLFC

neucime sa tieto nazvy ktore nepouziva nikto. styrsky hradec. rezno, mohuc, solnihrad, kralovec, cachy a dalsie znasilnenia mien

Reagovat
andrew96

Královec možná nikdo nepoužívá, to ale o Mohuči, Řezně či Štýrském Hradci (v češtině) neplatí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší je Stoličný Bělehrad.

Reagovat
eleven11

Miškovec,Vacov

Reagovat
fenixLFC

nikdy som nepocul nikoho povedat na miskolcz miskovec. a nikdy som nepocul nikoho povedat ani vacov, ani vac

Reagovat
eleven11

Ten Miškovec som počúval,čital 3 roky,skrz hokejovú extraligu!

Reagovat
fenixLFC

joo tak hokejky, to mnohe vysvetluje

Reagovat
Müllered

Chris Richards hostoval v Hoffenheimu jen na jaře.

Reagovat
smazaný uživatel

Dělo , dávej další

Reagovat
stas87

Na Kuola sa tesim, za mna ma potencial na to, aby bol uz v tejto sezone sucastou zakladu. Hernym profilom dost zapada do stylu Matarazza. Ak zvladne aklimatizaciu na krajinu/mancaft rychlejsie ako sa predpoklada, tak v Rückrunde by mohol hravat zaklad. Dost mu fandim, z mojho pohladu to je potencialom este lepsi hrac ako Katompa. Zacne v rezerve v Regionallige, uz za nich stihol aj jeden gol. Za cenu okolo 300 tisic euro, co mal Stuttart zaplatit, je to uplne nic.

Reagovat
cologneFC

Kicktipp? Bude?

Reagovat
smazaný uživatel

U Bielefeldu se píše "klub z neexistujícího města", jak tomu mám rozumět?

Reagovat
Melda

Arminia, dle historického opevnění, kde Caesar rozdrtil Verxingetorixe.

Reagovat
mayday

To snad byla Alesia ve Francii, ne?

Reagovat
Melda

Pravdu máš, omlouvám se za mistifikaci.Je to podle Arminia samozřejmě.

Reagovat
mayday

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele