Zostuzený Sheffield a tragikomická Chelsea: 6. kolo Premier League v kostce

26.09.2023, 18:51
Názory a komentáře
Bruno Guimarães (© AFP)

Nejtěžší ligovou porážku v klubové historii utrpěl o uplynulém víkendu Sheffield United. Blades sestřelil osmi brankami Newcastle, v jehož dresu rozvlnilo síť při výhře 8:0 osm různých fotbalistů, což je také rekord anglické nejvyšší soutěže. Doma nepotěšila své příznivce ani Chelsea, která opět neskórovala a přenechala plný počet bodů Aston Ville. Očekávaná bitva o klíč od severního Londýna vítěze nepoznala.

Nováček z Sheffieldu držel s účastníkem Champions League krok jen v úvodních dvaceti minutách, ale poté se jeho herní plán rozsypal jako domeček z karet. Magpies pod taktovkou Kierana Trippiera, jenž zazářil třemi asistencemi, soupeře nemilosrdně trestali a nechali vzpomenout na výkon Leicesteru z října 2019, který loupil v Southamptonu (9:0).

"Hráli jsme dobře, ale nechci říct, že šlo o absolutně komplexní výkon," popsal řízenou demolici trenér hostů Eddie Howe. "Vždy se snažíme najít v utkání věci, které se dají zlepšit, ale radost pochopitelně mám. Kluci byli hladoví jak po gólech, tak po úspěchu týmu," pokračoval pětačtyřicetiletý stratég.

Magpies před duelem na Bramall Lane remizovali 0:0 na milánském San Siru, kde začali skupinovou fázi Ligy mistrů. V součtu s vítězstvím 1:0 nad Brentfordem udrželi třikrát za sebou čisté konto a naznačili výkonnostní vzestup. "Čeká nás v sezoně ještě spousta výzev, ale rozhodně jsme během uplynulého týdne ukázali progres," dodal Howe.

Kanonáda v Sheffieldu v neděli víceméně zastínila i očekávané derby, v němž Arsenal remizoval s Tottenhamem 2:2. Oba rivalové proto prodloužili sérii bez nalezení přemožitele, ale na stoprocentní Manchester City ztrácejí už čtyři body.

X faktor Mitoma

Před severolondýnským tandemem je kromě obhájců titulu i Brighton a Liverpool. Seagulls sice s Bournemouthem prohrávali po hrubce brankáře Barta Verbruggena, nicméně v závěru první půle srovnali zásluhou vlastního gólu Milose Kerkeze. Po změně stran pak střídající japonská hvězda Kaoru Mitoma převážila pomyslné misky vah na stranu favoritů, kteří si spravili chuť po nečekané čtvrteční "facce" od AEK Atény v Evropské lize.

Reds rozhodli o šestém soutěžním skalpu soupeře za sebou v závěrečné půlhodině. Nejprve jim vrátil vedení pohotovou ranou z voleje Darwin Núňez a pojistku přidal v 85. minutě střídající Diogo Jota. West Hamu nestačila k úspěchu vynikající úvodní pasáž, během které mohl za stavu 0:0 minimálně dvakrát skórovat, ani asistence Vladimíra Coufala.

Bez bodu odcházeli ze stadionu i fotbalisté Chelsea. Zaplněné hlediště na Stamford Bridge nerozjásali podruhé v řadě, a přestože si opět vypracovali několik stoprocentních šancí, míč za záda Emiliana Martíneze procedit nedokázali. Dlouhodobou střeleckou mizérii Blues ilustruje mimo jiné fakt, že brankostroj Haaland dal od začátku loňského ročníku PL více gólů (44) než všichni hráči západolondýnského celku (43) dohromady.

Z vyrovnaného měření sil s Aston Villou nakonec nevydolovali po premiérovém zásahu Ollieho Watkinse v sezoně nic a navzdory enormním letním investicím okupují v tabulce až čtrnácté místo. Soupeř z Birminghamu se posunul na šestou pozici.

Náznak lepších zítřků naopak po třech soutěžních porážkách za sebou ukázal Manchester United, jenž oku lahodícím volejem Bruna Fernandese, kterému můžete zatleskat v naší videorubrice, zdolal srdnatě vzdorujícího nováčka z Burnley. Red Devils mají na kontě 9 bodů a jsou osmí, Clarets se ziskem jednoho bodu poslední o skóre za Lutonem a Sheffieldem.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Bruno Guimarães (Newcastle) - 9.40 / gól, asistence, 100procentní úspěšnost v osobních soubojích.

2. Anthony Gordon (Newcastle) - 9.40 / gól, asistence, 3 přihrávky do stoprocentní šance.

3. Kieran Trippier (Newcastle) - 9.20 / 3 asistence, 5 klíčových přihrávek, čisté konto.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Kieran Trippier (Newcastle) - 18 bodů.

2. Kaoru Mitoma (Brighton), Son Hung-min (Tottenham), James Tarkowski (Everton) - všichni 14 bodů.

3. Bruno Guimarães (Newcastle), Bukayo Saka (Arsenal) - oba 13 bodů.

Sestava 6. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Sam Johnstone (Crystal Palace) - Eagles vděčí za bezbrankovou remízu s Fulhamem jednoznačně třicetiletému muži mezi tyčemi. Odchovanec Manchesteru United v Selhurst Parku čaroval a střelce hostujícího mužstva přiváděl k šílenství. Ve slibných příležitostech na něj v první půli nevyzráli Pereira, Jiménez a Willian, jehož Johnstone rozesmutnil také v 83. minutě, když mu lapil i největší šanci zápasu.

Pravý obránce: Kieran Trippier (Newcastle) - Po "vražedném" losu v úvodu ročníku zapsali Magpies druhé ligové vítězství za sebou. Pod nemilosrdnou destrukci Sheffieldu se třemi asistencemi podepsal rodák z Bury, jehož standardní situace snesly nejpřísnější měřítka. Nezištná přihrávka Wilsonovi pochopitelně také a opomenout nelze ani další dvě oku lahodící nabídky, které spoluhráči nevyužili, nebo 18 bodů ve Fantasy Premier League.

Stoper: James Tarkowski (Everton) - Velmi produktivní byl o víkendu i stoper Toffies, jenž pomohl liverpoolskému celku k premiérovému skalpu soupeře v sezoně. Na stadionu svého bývalého zaměstnavatele z Brentfordu nejprve vybídl ke skórování Doucourého a v 67. minutě přesnou hlavičkou rozvlnil síť sám. Ofenzivní nadstavbou podpořil perfektní defenzivní činnost, což nejlépe dokumentuje statistika osobních soubojů (8 úspěšných z 9)

Stoper: Virgil van Dijk (Liverpool) - Ještě "o chlup" lepší byl v tomto ohledu kapitán nizozemské reprezentace, který během střetnutí s West Hamem vyhrál 14 z 15 soubojů. Když k této statistice přidáme 100 doteků s míčem, 93procentní úspěšnost přihrávek, dvě vytvořené šance, perfektní čtení hry a asistenci na Jotův gól, dostaneme komplexní výkon hodný nejlepšího hráče Premier League z ročníku 2018/19.

Levý obránce: Joško Gvardiol (Manchester City) - Výkonnost letní akvizice obhájců titulu z Lipska konstantně roste týden co týden. Proti Nottinghamu se rodák ze Záhřebu na levém kraji obranného kvarteta činil. Pětkrát zastavil nebezpečnou akci soupeře včasným skluzem a žádný z protihráčů ho kličkou neobelstil. Vzhledem k nadprůměrnému fyzickému fondu navíc dokázal "pilovat" lajnu od začátku až do konce utkání.

Střední defenzivní záložník: Bruno Guimarães (Newcastle) - Ideální razítko na podpis nového dlouhodobého kontraktu udělal na Bramall Lane brazilský reprezentant. Stoprocentní úspěšnost v osobních soubojích je totiž k vidění jen výjimečně. Vzhledem k bilanci 1+1 jde o absolutně komplexní výkon, kterým dle hodnocení webu sofacore.com čněl nade všemi hráči Premier League v 6. kole.

Střední ofenzivní záložník: Bruno Fernandes (Manchester United) - Ani v Burnley neoslnili Red Devils brilantní hrou, ale sérii tří soutěžních porážek v řadě zastavili. Vítězství 1:0 jim na Turf Moor zajistil devětadvacetiletý středopolař, který ve 45. minutě rozhodl famózním volejem po milimetrově přesném pasu velezkušeného stopera Evanse.

Střední ofenzivní záložník: James Maddison (Tottenham) - Po letním přestupu z Leicesteru se odchovanec Coventry stal velmi rychle oblíbencem fanoušků Spurs. Ve svém prvním severolondýnském derby byl po celou dobu zapojen do takřka každé ofenzivní akce hostů. Často se stahoval i velmi hluboko, aby přispěl k jejich budování, ale stihl být i nebezpečný před brankou soupeře, což ostatně potvrdil dvěma asistencemi.

Pravý útočník: Bukayo Saka (Arsenal) - Nebezpečný byl také jeho spoluhráč z anglického národního týmu, jenž v třaskavém šlágru táhl ofenzivu Gunners a po obou gólech imitoval "šipkařskou" Maddisonovu oslavu. Svého strážce Udogieho deptal klamavými pohyby, po jeho střele si Romero nešťastně srazil míč do vlastní sítě a v 54. minutě bezpečně proměnil penaltu. Navrch připravil i čtyři šance pro spoluhráče.

Střední útočník: Son Hung-min (Tottenham) - Pomyslný titul muže zápasu nicméně připadl kapitánovi soupeře. Spurs si po třech nezdarech odvezli z Emirates Stadium alespoň bod zejména díky faktu, že korejský "šikula" překonal Rayu dvakrát a s pěti trefami už je na druhém místě mezi střelci za fenomenálním Haalandem (8).

Levý útočník: Kaoru Mitoma (Brighton) - Duel s Bournemouthem začal rychlík Seagulls na lavičce náhradníků, ale jakmile ho trenér De Zerbi vypustil na hřiště, byl k nezastavení. Po šestnácti sekundách zakončil fenomenální kombinační akci po ose Fati - Dahoud a v 77. minutě stanovil konečný výsledek netradičně hlavou. Pokud bude v nastoleném trendu pokračovat, angažmá ve velkoklubu na sebe nenechá dlouho čekat.

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (343)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele