Watkins, "the Korean guy" a (ne)VAR: 7. kolo Premier League v kostce

03.10.2023, 17:59
Názory a komentáře
Ollie Watkins (© AFP)

Zdá se, že Ollie Watkins je zpět ve skvělé formě z loňského ročníku. Po gólu do sítě Chelsea (1:0) se útočník Aston Villy obsadil do hlavní role také v bláznivém utkání s Brightonem (6:1), v němž zazářil hattrickem. Nedařilo se naopak Erlingu Haalandovi a jeho Manchesteru City, který kousal první porážku v sezoně, konkrétně 1:2 ve Wolverhamptonu. Šlágr mezi Tottenhamem a Liverpoolem (2:1) s sebou i nadále nese pachuť kontroverze.

Watkins měl po úvodních pěti kolech na kontě "jen" asistence, ale po střelecké explozi proti Brightonu se o jeho formě už nemusí diskutovat. V sobotní předehrávce se podílel na všech brankách Villans, zajistil si místo na titulních stranách ostrovních deníků a mimo jiné potěšil i na tribuně sedícího reprezentačního trenéra Garetha Southgatea.

"Odehrál perfektní zápas," chválil svého svěřence kouč Unai Emery. "Přestože na začátku sezony neskóroval, jeho odhodlání bylo enormní. Pracovali jsme s ním v tréninkovém procesu i individuálně a musím říct, že toho pokaždé udělal víc, než jsme mu naordinovali," pokračoval jednapadesátiletý španělský stratég, který ocenil i spolupráci stoperské dvojice Ezri Konsa - Pau Torres.

Na čtvrteční duel skupinové fáze Evropské konferenční ligy proti chorvatskému Zrinjski Mostar se birminghamský celek naladil nejlepším možným způsobem. "Premier League je na prvním místě, ale účast v Evropě je pro nás velmi důležitá. Musíme zareagovat na úvodní nezdar ve Varšavě (2:3) a pokusit se Zrinjski porazit," dodal Emery.

Kanonáda ve Villa Parku v sobotu odpoledne víceméně zastínila i první zaváhání Manchesteru City, který na Molineux senzačně srazil na kolena Wolverhampton. Rozhodující trefu zapsal Hwang Hee-chan, jehož jméno na předzápasové tiskové konferenci zapomněl trenér obhájců titulu Pep Guardiola. Dle jeho slov "the Korean guy" překonal v 66. minutě brankáře Edersona a přidal čtvrtý zásah v sezoně. Více jich má pouze trojice Jarrod Bowen, Son Heung-min a Haaland.

Selhání systému VAR

Náskok vedoucích Citizens se proto snížil na jeden bod. V patách jim je Tottenham a Arsenal.

Spurs udolali Liverpool, který dohrával bez vyloučených Curtise Jonese a Dioga Joty, vlastním gólem Joëla Matipa z nastaveného času. Po závěrečném hvizdu se ovšem o červených kartách ani o "věšáku" hostujícího stopera nediskutovalo.

Reds se totiž oprávněně ohradili proti neuznané brance Luise Díaze. Inkriminovaný moment se odehrál ve 34. minutě, kdy kolumbijský reprezentant otevřel skóre. Asistent rozhodčího ihned zvedl praporek a po nezvykle rychlé kontrole videorozhodčím trefa neplatila.

Krátce po utkání vydalo Anglické sdružení fotbalových rozhodčích (PGMOL) prohlášení, v němž konstatovalo, že došlo k "významné lidské chybě". "Branku Luise Díaze rozhodčí na hřišti neuznali kvůli ofsajdu. Jednalo se o jasnou a zřetelnou věcnou chybu a měla následovat náprava prostřednictvím videorozhodčího, který však nezasáhl," napsali představitelé PGMOL.

"Plně chápeme tlak, pod nímž rozhodčí pracují, ale tento tlak má být existencí a zavedením VARu zmírněn, nikoli zhoršen. Je proto neuspokojivé, že nebyl poskytnut dostatek času, aby mohlo být učiněno správné rozhodnutí, a že nedošlo k žádnému následnému zásahu," uvedl Liverpool.

Klub z města Beatles také zkritizoval výrok PGMOL o "významné lidské chybě". "Veškeré výsledky by měly být stanoveny pouze na základě přezkumu a s naprostou transparentností," stojí dále v prohlášení.

Navzdory nepochopitelnému selhání VARu výsledek samozřejmě zůstává v platnosti a Tottenham ztrácí z druhého místa na Manchester City zmíněný bod. Před Arsenalem, který si otevřel střelnici v Bournemouthu (4:0), je nicméně pouze díky lepšímu skóre. Jednu z branek Gunners dal i Kai Havertz a ukončil své patnáct zápasů dlouhé čekání na gól v Premier League.

Coufal a Souček v laufu

Ve velmi dobrém rozpoložení se nachází i West Ham, jenž proti poslednímu Sheffieldu United (2:0) zaznamenal čtvrtý skalp soupeře v sezoně a v tabulce je na sedmém místě. Český obránce Vladimír Coufal připravil ve 24. minutě trefu pro Jarroda Bowena a asistoval ve třetím ligovém střetnutí za sebou. Jeho reprezentační spoluhráč Tomáš Souček poté těsně před pauzou náskok Hammers zdvojnásobil a navázal na vítězný gól v Ligovém poháru do sítě třetiligového Lincolnu.

Bez bodu naopak o víkendu zůstali fotbalisté Manchesteru United. Zaplněné hlediště na Old Trafford nerozjásali ani jednou, a protože hosté z Crystalu Palace skórovali prostřednictvím famózního voleje Joachima Andersena, odvezli si z chrámu Red Devils cenné vítězství - zároveň oplatili domácím úterní porážku 0:3 z Ligového poháru. Svěřenci kouče Erika ten Haga nebodovali potřetí z posledních čtyř duelů a okupují 10. pozici.

Hned za nimi je v tabulce další z gigantů Chelsea, která ovšem derby proti Fulhamu naznačila zlepšení. Pondělní dohrávku na Craven Cottage rozhodla dvěma slepenými brankami v prvním poločase. Nejprve se v 18. minutě poprvé v dresu nového zaměstnavatele prosadil Mychajlo Mudryk a krátce nato potrestal Armando Broja velkou chybu v rozehrávce domácích.

Opomenout nelze ani fakt, že pásmo sestupu poprvé v ročníku opustil Luton Town po loupeži v Goodison Parku (2:1). Svou pozici si navíc může ještě vylepšit v úterní dohrávce 2. kola proti předposlednímu Burnley, jež v sobotu prohrálo 0:2 na stadionu osmého Newcastlu.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Ollie Watkins (Aston Villa) - 10.00 / 3 góly, asistence, 5 klíčových přihrávek.

2. Martin Ødegaard (Arsenal) - 9.10 / gól, 2 asistence, 3 klíčové přihrávky.

3. James Ward-Prowse (West Ham) - 8.70 / 6 klíčových přihrávek, 95procentní úspěšnost přihrávek, 80 doteků s míčem.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Ollie Watkins (Aston Villa) - 23 bodů.

2. Martin Ødegaard (Arsenal) - 17 bodů.

3. Joachim Andersen (Crystal Palace) - 14 bodů.

Sestava 7. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Alisson (Liverpool) - Brazilský reprezentant držel naděje nedisciplinovaného Liverpoolu od úvodního hvizdu, ale k bodům to ve šlágru s Tottenhamem nestačilo. Blýskl se především na začátku druhé půle, kdy v rychlém sledu zneutralizoval tygřím skokem jak technickou střelu Maddisona, tak "raketu" z kopačky domácího kapitána Sona. Vlastní trefě Matipa v šesté minutě nastaveného času zabránit nemohl.

Pravý obránce: Vladimír Coufal (West Ham) - Odchovanec Baníku má v posledních týdnech vynikající formu. V sobotním utkání proti Sheffieldu zapsal další asistenci, v probíhající sezoně už třetí. Po nádherné kombinační akci oslovil zpětnou přihrávkou Bowena, který brankáři Foderinghamovi nedal šanci. Kromě ofenzivní činnosti si svědomitě plnil i defenzivní povinnosti a přispěl k prvnímu ligovému čistému kontu Hammers v sezoně.

Stoper: Joachim Andersen (Crystal Palace) - Defenziva Eagles je naproti tomu vysoce nadprůměrná dlouhodobě a soupeře vynulovala už potřetí. Měrou vrchovatou k tomu na slavném Old Trafford pomohl rodák z Frederiksbergu, jenž se zároveň obsadil do role muže zápasu. Ve 25. minutě k němu na zadní tyči propadl přímý kop Ezeho, který nekompromisní "dělovkou" poslal za záda bezmocného Onany. Zatleskat Andersenovi můžete mimo jiné v naší videorubrice.

Stoper: Craig Dawson (Wolverhampton) - Wolves ukončili spanilou jízdu Manchesteru City a děkovat mohou i veteránovi v srdci obrany, jenž vymazal z trávníku nejlepšího útočníka soutěže Haalanda. Na trávníku byl jako zeď, perfektně četl hru, a když bylo zapotřebí, přispěchal se záchrannou brzdou v podobě skluzu, kterým Haalandovi ukradl jistý gól.

Levý obránce: Alfie Doughty (Luton Town) - Šest klíčových přihrávek z pozice levého beka si zaslouží uznání i nominaci v sestavě kola. Standardní situace odchovance Charltonu snesly v Goodison Parku to nejpřísnější měřítko a vedly k oběma trefám ligového nováčka. Ve 24. minutě po jeho rohu dorazil míč do sítě Lockyer a krátce nato zužitkoval Doughtyho milimetrově přesný centr z přímého kopu Morris.

Střední defenzivní záložník: Douglas Luiz (Aston Villa) - Villans si smlsli na ambiciózním Brightonu a za základ úspěchu lze označit hru středové formace, která soupeře jednoznačně přehrála. V jejím srdci čněl nade všemi pětadvacetiletý Brazilec, jenž s 93procentní úspěšností přihrávek režíroval ofenzivní akce, dominoval v osobních soubojích a navrch přidal gól. Skóroval už v pěti po sobě jdoucích domácích zápasech týmu z Birminghamu.

Střední ofenzivní záložník: Martin Ødegaard (Arsenal) - Zmíněnou režii má pod palcem také kapitán Gunners. V Bournemouthu s lehkostí sobě vlastní vymýšlel kreativní řešení a vysoce nadprůměrný výkon ozdobil bilancí 1+2, přičemž sehrál klíčovou roli i při první brance Saky. Těsně před přestávkou suverénně přidal druhý přesný zásah z pokutového kopu, po změně stran vybojoval penaltu pro tápajícího Havertze a v samotném závěru připravil trefu i pro Whitea.

Střední ofenzivní záložník: James Ward-Prowse (West Ham) - Po přestupu ze Southamptonu se stal velmi rychle oblíbencem fanoušků Hammers. V duelu se Sheffieldem byl po celou dobu zapojen do takřka každé akce domácích. Často se stahoval velmi hluboko, aby přispěl k jejich budování, ale stihl být i nebezpečný před brankou soupeře, což ostatně potvrdil šesti klíčovými pasy. Opomenout nelze ani 95procentní úspěšnost přihrávek.

Pravý útočník: Jarrod Bowen (West Ham) - Nebezpečný byl opět i jeho spoluhráč, který konto nováčka soutěže zatížil pátým gólem v sezoně, když pohotově usměrnil za záda brankáře Foderinghama nezištnou přihrávku Coufala. Ani vynikající aktuální výkonnost však odchovanci Herefordu United nezajistila pozvánku do anglického národního týmu pro říjnová utkání ve Wembley proti Austrálii a Itálii.

Střední útočník: Ollie Watkins (Aston Villa) - V londýnském fotbalovém chrámu si v říjnu nezahraje ani kometa uplynulého víkendu, která před zrakem reprezentačního trenéra Southgatea zazářila ve Villa Parku. Rodák z Torquay "terorizoval" defenzivu Brightonu turbulentní rychlostí, k níž tentokrát přidal chladnokrevnost v zakončení. Při druhém a třetím zásahu mu tečí pomohli protihráči, ale druhému ligovému hattricku v kariéře to na kráse neubralo.

Levý útočník: Hwang Hee-chan (Wolverhampton) - Ovace vestoje si v sobotu vysloužil také snajpr Wolves, jehož jméno už si bezesporu veleúspěšný stratég Guardiola zapamatuje. Jihokorejský reprezentant sice v první půli flirtoval s vyloučením po tvrdém zákroku na Walkera, ale jeho ofenzivní aktivitu je nutné ocenit. Driblinkem v maximální rychlosti totiž zvedal příznivce ze sedadel a v 66. minutě rozhodl o senzačním skalpu obhájců titulu.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
7
6
0
1
17 : 5
18
2
Tottenham Hotspur
7
5
2
0
17 : 8
17
3
Arsenal FC
7
5
2
0
15 : 6
17
4
Liverpool FC
7
5
1
1
16 : 7
16
5
Aston Villa
7
5
0
2
18 : 11
15
6
Brighton & Hove Albion
7
5
0
2
19 : 14
15
7
West Ham United
7
4
1
2
13 : 10
13
8
Newcastle United
7
4
0
3
18 : 7
12
9
Crystal Palace
7
3
2
2
7 : 7
11
10
Manchester United
7
3
0
4
7 : 11
9
11
Chelsea FC
7
2
2
3
7 : 6
8
12
Nottingham Forest
7
2
2
3
8 : 10
8
13
Fulham FC
7
2
2
3
5 : 12
8
14
Brentford FC
7
1
4
2
10 : 10
7
15
Wolverhampton Wanderers
7
2
1
4
8 : 13
7
16
Everton FC
7
1
1
5
6 : 12
4
17
Luton Town
6
1
1
4
5 : 12
4
18
AFC Bournemouth
7
0
3
4
5 : 15
3
19
Burnley FC
6
0
1
5
4 : 15
1
20
Sheffield United
7
0
1
6
5 : 19
1

Autor: Jakub Vaněk

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Osmigólový thriller na Stamford Bridge zastínil vše: 12. kolo Premier League v kostce
15.11.2023, 21:58
Fantasy Boost: Hvězda pumpoval v nastavení, rozstřílí se Højlund i v Premier League?
11.11.2023, 09:14
Doku nade všemi a blázinec v Londýně: 11. kolo Premier League v kostce
08.11.2023, 17:56
Fantasy Boost: Ďuriše rozjásal kapitán Haaland, o slovo se opět hlásí Mbeumo
03.11.2023, 16:07
Nketiah a Haaland v záři reflektorů: 10. kolo Premier League v kostce
01.11.2023, 18:24
Fantasy Boost: Klapzubovka řádila i bez Haalanda. Na koho vsadit v 10. kole?
26.10.2023, 17:14
Rekordman Postecoglou a filuta Mudryk: 9. kolo Premier League v kostce
25.10.2023, 20:44
Fantasy Boost: Nastal čas prodat Haalanda?
19.10.2023, 19:19
Nešťastník Aké a spasitel McTominay: 8. kolo Premier League v kostce
11.10.2023, 20:23
Fantasy Boost: Kapitán Watkins zajistil Matějíčkovi vítězství, v kurzu je Son
06.10.2023, 17:12
Fantasy Boost: Misfits se blýskli ziskem 109 bodů, bude Morris "differentialem"?
28.09.2023, 12:11
Zostuzený Sheffield a tragikomická Chelsea: 6. kolo Premier League v kostce
26.09.2023, 18:51
Fantasy Boost: Bernardo se Salahem potěšili YagoLFC, zlomí Álvarez sérii zklamání?
22.09.2023, 20:03
De Zerbiho symfonie v Divadle snů: 5. kolo Premier League v kostce
20.09.2023, 20:45
Fantasy Boost: Ralispool pokořil magickou stovku, budou Spurs opět nadělovat?
16.09.2023, 09:00
Ferguson, Haaland a Son Hung-min nade všemi: 4. kolo Premier League v kostce
05.09.2023, 21:14
Fantasy Boost: Mickey Mice těžil z produktivních beků, splatí Sterling důvěru?
31.08.2023, 13:18
Liverpoolské povstání z popela zastínilo vše: 3. kolo Premier League v kostce
30.08.2023, 22:34
Fantasy Boost: TheReds97 ukázal sílu v záloze, v laufu je trojice MMM i Foden
23.08.2023, 20:18
Expres z Brightonu bez Caiceda nezpomaluje: 2. kolo Premier League v kostce
23.08.2023, 07:00
Fantasy Boost: Triple kapitán Haaland se Kostelanům vyplatil, v kurzu je Díaz
16.08.2023, 21:18
Stoprocentní Haaland a škola hrou v Newcastlu: 1. kolo Premier League v kostce
15.08.2023, 19:16

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele