Zbytečná soutěž nebo vítaná možnost rozvoje? Začíná třetí ročník Ligy národů

01.06.2022, 15:28
Aktuality
Jde jen o "naleštěné" přáteláky, do nichž hráči stejně nenajdou motivaci, nebo o zajímavou možnost, jak se i přes nepovedenou kvalifikaci poprat o vrcholný turnaj? Charakterizuje ji zbytečně složitý systém s mnohdy nešťastně zvolenými termíny, nebo je naopak spravedlivou soutěží, protože se v ní střetávají výkonnostně srovnatelné týmy? Liga národů tento týden vstupuje do třetího ročníku, přesto se názory na ni stále různí.

Když ji UEFA v roce 2017 oficiálně přestavovala, za hlavní benefity označovala její formát: Na jednotlivých výkonnostních úrovních se budou střetávat podobně silné reprezentace a kromě možnosti postupu do vyšší ligy je tu i lákavá příležitost zahrát si díky dobrému umístění o účast na EURO, případně v baráži o MS. Zkrátka místo nezáživných "pouťáků” zápasy, v nichž takřka vždy o něco půjde.

Ještě před samotným začátkem prvního ročníku na podzim 2018 však soutěž čelila nedůvěře části fotbalové veřejnosti. Mezi největší skeptiky patřil Jürgen Klopp, podle nějž Liga národů představuje zbytečné "plýtvání” zápasy TOP týmů. "Opravdu chceme každý večer chodit na operu? Nestačí to jednou za dva měsíce? Také přece nechcete vidět Anthonyho Joshuu zápasit každý druhý večer,” uvedl pro BBC s odkazem na slavného boxera. Už po prvním ročníku, který nabídl množství zajímavých duelů v odpovídající atmosféře, vzala řada kritiků novou soutěž na milost. "S Ligou národů zmizel z utkání přátelský prvek, nahradila ho soutěživost. A to je hlavní. Měli bychom být rádi za každý zápas, ve kterém o něco jde,” vzkázal Gary Neville pro Sky Sports.

Mezi ty, u nichž počáteční nedůvěru vystřídal dobrý pocit, patří i Jaromír Bosák. "Přiznám se, že jsem projektu Ligy národů příliš nevěřil. Říkal jsem si: Chudáci trenéři, teď vymizí přáteláky a oni kvůli tomu nebudou mít možnost zkoušet mladé frajery a zapracovávat je do týmů. Ale jak se soutěž rozběhla, musím uznat, že pravdu asi měli lidé z UEFA. Zmizela hluchá místa typu přípravného utkání s Moldavskem, na které nikdo nepřijde,” řekl pro eurofotbal.cz.

Zkušený komentátor České televize vidí hlavní přínos v rozdělení do výkonnostních skupin. "Najednou mohou vyhrávat třeba mančafty Andorry nebo Gibraltaru, které v klasických kvalifikačních skupinách vždy dostávaly nálož. To, že hrají s rovnocennými soupeři a mohou se dočkat nějaké radosti, je pro fotbal v podobných zemích extrémně důležité,” poukázal na skutečnost, že benefity systému Ligy národů oceňují zejména slabší týmy. Vždyť třeba Arménie během dvou ročníků vystoupala z "déčka” až do "béčka” a Maďarsko dokonce z "céčka” až do nejvyšší ligy. Faerské ostrovy v minulé sezoně nepoznaly porážku a po třech výhrách a stejném počtu remíz postoupily do ligy C, kde se mohou těšit mj. na zápasy s Tureckem. Lize národů vděčí za historicky první soutěžní vítězství (a to hned dvě) na mezinárodním poli Gibraltar. Ovládl skupinu D2 a letos jej místo San Marina a Lichtenštejnska čekají Bulharsko či účastník loňského mistrovství Evropy Severní Makedonie.

Negativní názory na Ligu národů však rezonují dodnes. A to zejména v souvislosti s jejími termíny. "Pořád si myslím, že je to jeden z nejabsurdnějších nápadů ve světě fotbalu. Končíme sezonu, ve které za sebou někteří hráči mají i přes 70 zápasů, což je šílené číslo. A pokračujeme zápasy Ligy národů s národními týmy. Byl bych raději, kdyby si UEFA vzala víc peněz z Ligy mistrů a zrušila Ligu národů,” prohlásil před pár dny Klopp na tiskové konferenci. A Kevin De Bruyne, který v uplynulé sezoně odehrál 45 zápasů, s blížícím se startem nového ročníku v rozhovoru pro Manchester Evening News dodal: "Na Ligu národů se příliš netěším. Pro mě nemá žádný význam, jsou to jen nablýskané přátelské zápasy. Navíc všichni mají za sebou dlouhou a náročnou sezonu."

S tím, že červnový termín je všechno, jen ne ideální, souhlasí i Bosák. "Dát čtyři zápasy v termínu po skončení lig v době, kdy jsou fotbalisté unavení po dlouhém ročníku a normálně by byli na dovolené, je špatné rozhodnutí. Může to zase obrátit náladu proti Lize národů, ať už u manažerů, funkcionářů nebo u samotných hráčů. Riziko zranění je velké, spousta hráčů raději nepřijede. Samotná Liga národů problém určitě není, ale tento termín ano,” zmínil.

Skutečnost, že z Ligy národů se na EURO dostala Severní Makedonie a i v budoucnu bude jedno místo rezervováno pro týmy, které by se klasickou cestou na šampionát těžko kvalifikovaly, bere jako vítané zpestření. "Účast kvazi slabších týmů vůbec na mistrovství Evropy vůbec není od věci, naopak. Velmi pomůže rozvoji fotbalu v těchto zemích, zároveň se například lépe prodají jejich hráči. Vlastně bych ani nechtěl, aby EURO hrály pořád ty samé celky, protože by se z toho stala taková superligová nuda.”

Notně "okleštěnou” českou reprezentaci čeká premiéra na nejvyšší úrovni. Co od klání se Španělskem, Portugalskem a Švýcarskem Jaromír Bosák očekává? "Zajímavou konfrontaci, která ale bohužel proběhne bez některých nejlepších českých hráčů. Takže její smysl vlastně tak trošku uniká. Tuzemský divák alespoň uvidí špičkové týmy, nicméně v konstelaci, která teď je, neočekávám, že by český nároďák uspěl,” poznamenal, ale jedním dechem s dávkou optimismu dodal: "Na druhou stranu je to fotbal. Real proti Liverpoolu ve finále Ligy mistrů také nebyl lepší, ale vyhrál. Takže třeba se stane něco podobného. Kdoví...”

Autor: Livesport.cz / Štěpán Šimůnek

Komentáře (101)

Přidat komentář
Anetis92

Za mě to docela dává smysl, nejvíce zbytečné mi přišli přáteláky, hrál bych jen Ligu Národu, kvalifikace na šampionáty a a samotné šampionáty. Kompletně přáteláky zrušit.

Reagovat
Mönchengladbach

Kdyby to znamenalo úplný konec přáteláků, tak by mi to dávalo smysl. Pak bych ovšem ještě přibral repre z Jižní Ameriky, protože jinak bychom je potkali jen na MS, když bychom se tam dostali + nalosovali nám je do skupiny. Takže jednou za 50 let.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pochybuju že by se týmy z JA chtěli mrdat do Evropy kvůli nějakým bezvýznamným zápasům. Podobně i obráceně. Rád bych viděl tu konfrontaci častěji, ale nevidím to reálně. Asi právě proto je to MS tak speciální, že se jednou za 4 roky potkají všichni, jinak si to odmáznou vždy na svém kontinentě.

Reagovat
Uwe háže buly

Nedávno jsme hráli s Brazílii ne

Reagovat
veikko

Pokud vím, tak Brazilci si za ta celosvětová turné nechají platit docela slušné prachy, aby se jim to vyplatilo.

Reagovat
Witcher

Oni se budou mrdat v rámci evropy když jich tu 90procent hraje

Reagovat
Seydou Doumbia

sněd si nakonec ty prošlé termixy?

Reagovat
smazaný uživatel

Hej Seydou, otázočka na teba, mimo aktuálneho vlákna. Vidím že celkom sleduješ Ligue one a maš slušný prehľad vo futbale. Aký máš názor na Jeremy Doku? je to podla teba hráč s potenciálom byť svetová trieda? Strašne sa mi páči jeho štýl hry. Normálne by som chcel k nám do Live

Reagovat
Seydou Doumbia

Doku a Sulemana jsou dá se říct podobní hráči. Oba rychlí, mrštní, dokážou hrát 1 na 1 a udělat akci/gol sami, problém u prvního jmenovaného je zdraví. Loni vynechal více jak polovinu sezony kvůli zraněním, to ve dvaceti letech je obrovská porce. Oba můžou být na svém postu světová třída, ale nesmí je zničit zranění. Doku jako pravák je taky dost variabilní, raději hraje na pravém křídle, ale zvládá i leve. Pokud mu vydrží zdraví a zlepši zakončení, může být topka.

Reagovat
smazaný uživatel

Diky za info. Fakt máš kurva prehľad. No teraz si ma namlsal aj na Sulemana, trosku som si ho cekol. Ked fakt Mané aj Salah odídu (čo dufam že kurva nie obaja), tak by sme mali zfleku angažovať týchto dvoch.

Reagovat
Seydou Doumbia

Nevěřím že oba pustíte. Ale přeci jen aby tuto dvojici nahradili dva dvacetiletí mladíci z Ligue 1, nevím zda to je nejlepší nápad. Antony z Ajaxu nebo Raphinha by nebyli lepší volba?

Reagovat
smazaný uživatel

V to dúfam aj ja. Trošku teraz rozpíšem svoj názor. Problém je náš super majiteľ Johny, ktorý nepustí Liverpoolu ani libru naviac. Pre neho je prvoradý prijebaný baseball ci co to Red Sox hrá. Liverpool pre neho nie je priorita a podla toho aj vyzerajú jeho investície do klubu. Preto potom tak vyzerá aj naša prestupová a platová politika. Mimochodom, plat je kamenom úrazu Salaha aj Maného, keďže im nechcú dať zmluvy, ktoré si ako Top svetoví hráči určite zaslúžia. Hlavne Mané, ktorý za nás hral za 100k týždenne. Boha za almužnu. Každy druhy šmatlák v PL má 400k týždenne a my nie sme schopní mu dať plat ktorý si zaslúži. Nechal u nás najlepšie roky a odovzdal najlepšie výkony.Je mi z toho na grc...Ale to som odbočil. Aj ked sme velkoklub, financie sú u nás vždy problém. Aj keď teda Johny niečo málo investuje, ani zdaleka rozpočtom nemôžeme konkurovať Chealsea, City, MU, Arsenalu či Totenhamu. Takže nejaké mega nákupy nemôžeme robiť bez toho aby sme nepredali hviezdu alebo nezarobili na pohároch. (viď predaj coutinho, príchod Alisson+VVD). Tu je potrebné zmienit megafaktor nášho úspechu ktorým je Klopp. Neskutočné ako to ten chlap dokáže zmanažovať v týchto finančných podmienkach. Preto je pre mna jeden z najlepších manažérov vo futbale vôbec. Boh.... Čiže Raphinha alebo Antony už podľa mna neprichádzajú do úvahy, lebo sme kupili Diaza za 60 mega a tým pádom sme už suchý. Johny viac nepustí. Takže keď sa predá Salah + Mané, za ktorých kvoli konciacim zmluvam dostaneme max 30 mega, (mozno Salah 50), a bude potrebné ich nahradiť oboch, vychádzajú mi len títo dvaja mladíci, ktorích by sme si mohli dovoliť kúpiť a dať im aj zmluvy. A nechať Kloppa zase čarovať. Tak to vidím ja.

Reagovat
Seydou Doumbia

díky za info, netušil jsem že je na tom Live takhle špatně

Reagovat
Zaschrona

Pro příští sezonu Ligy národů se o účasti týmů z CONMEBOL prý jedná. Aspoň to říkal před několika měsíci místopředseda UEFA Boniek.

Jinak teda nebýt covidu a MS v Kataru, co úplně zničilo tradiční kalendářní listinu, tak přáteláky už téměř zmizely - hrají se jen v termínech, které nejde zaplnit z důvodu neideálního počtu zemí.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě zas chybí třeba aspoň dva přáteláky kde by se vyzkoušeli úplně jiný hráči než jsou nominovaný normálně. Jako byla například nucená nominace proti Skotsku nebo tenkrát to fiasko v Kuvajtu nebo kde byl tenkrát ten dvojzápas

Reagovat
Jakubisko

Pod Francem to stejně všechno odehraje Souček s Masopustem tak to máš jedno.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrušit i Ligu národů a hrát jen kvaldy na ME a MS

Reagovat
Mönchengladbach

Za mě zbytečná soutěž.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Salfovic

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Jason_

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
El Cid z City

Reagovat
Pablos

Mě to teda chytlo, navíc teď když jsme ve skupině A tak je to úplně super. Jen ty termíny no

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych komplet zrušil kvalifikace na ME, MS a nahradil bych to tímto.

U ME je klíč postupu asi jasnej.

U MS bych Ligu národu hrál celosvětově. Nejlepších 48 týmů na MS, nehledě na kontinent.

Ligu národů, jak je postavena, mám moc rád. Češi hrají s Maďari, Slováky. Nejsou tam trapné zápasy Česko vs Andorra. Všechny zápasy vyrovnané.

Reagovat
johnik

Největším problémem jsou prostě 4 zápasy po konci sezóny, ale může za to MS v Kataru, další MS v zimě už snad nezažijeme.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Cotton

Reagovat
Largo

Reagovat
Benfica

Ak by boli MS tak by to pre niektorych znamenalo viac ako 4 zapasy po konci sezony

Reagovat
Kucka

Reagovat
Witcher

zažijeme- tohle bude nejlepší MS na nejhezčích stadionech a príjde k chuti až bude venku zima a pojede nová covid sezona

Reagovat
bobis21

Reagovat
mistr129

Přežil jsem Rusko, přežiju Katar, ale zima je úplně na hovno. To je dobrý leda na to zavřít se doma a čumět z gauče, ale nějaké sledování na zahradách apod. to úplně zničí - což je i jeden z důvodů proč se na šampionáty těším.

Reagovat
bobis21

Zápasy ČR ne euru 2016 jsme promítali doma na zeď baráku a u toho grilovačka. Tomu se nějaký turnaj na konci listopadu fakt nevyrovná

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
El Cid z City

Po lize mistrů není konec? Ještě tahle zbytečnost!

Reagovat
ACSeRw!n

jednoznacne super vec.. misto tech debilnich pratelaku.. bylo to videt i v minuly sezone na zajmu fanousku po cely Evrope.. pro nas super, ze si zahrajem se Spanelskem a Portugalskem.. ty by si s nama jinak pratelak nikdy nedali

Reagovat
Talker

Já bych byl hlavně pro omezení množství repre zápasů. Klidně ať je liga národů, ale ať se omezí další zápasy v průběhu sezony, ideálně repre pauzy uprostřed.

Reagovat
Largo

Reagovat
Benfica

Nech sa zrusia ligove pohare..

Reagovat
Cotton

Ten už je jen v Anglii, ne? Francie ho zrušila.

Reagovat
Benfica

To neviem, ale v Portugalsku sa to hra tiez

Reagovat
Talker

Já chci hlavně méně repre pauz. Vždycky mě sere, jak se rozjede liga a najednou se tam narve repre pauza, zraní se tam hráči, hrají se i ti, kteří jsou po zranění/potřebovali by fakt pauzu.

Takový Kante jede vždycky na sraz s bolístkou a odehraje plné minuty bez jakéhokoliv ohledu, protože další repre pauza je za pár měsíců.

Reagovat
Benfica

Ved augustovy termin sa zrusil.. viac ustupkov by som nepustil.. respektive ak by bolo menej pauz tak by museli byt dlhsie.. co ja viem, oktober, november, marec a pri vsetkych +minimalne tyzden

Reagovat
Zaschrona

Od roku 2024, kdy vznikne mezinárodní kalendář pro dalších 6 let, prý nejspíš projde snížení počtu repre týdnů z 5 na 4, tj. odpadne ta v červnu mezi šampionáty, případně maximálně projde snížení na 2x 2 týdny.

Reagovat
fenixLFC

pripadne by stacilo aby hraci/kluby mali posledne slovo koho pustia a mozu odmietnut pustat hracov na hociktore repre pauzy. oni su jeho zamestnavatel, oni nesu riziko ked sa nieco stane

Reagovat
Zaschrona

Hráči nemusí jezdit na repre, je jen na nich, jestli chtějí reprezentovat. A oni skoro vždy chtějí...

Kluby by v tom žádné poslední slovo mít neměli, to je od počátku hloupost.

Reagovat
mistr129

Oni jsou jeho zaměstnavatel, ale zároveň jsou členem své národní asociace a prostřednictvím té i UEFA a FIFA, jejíž podmínky musí pochopitelně akceptovat.

Reagovat
Benfica

Dobra sutaz, dobre to vymysleli.. ze ludia budu pindat tak sa dalo cakat btw nie vsetky timy mozu byt uspesne... aspon je viac kvalitnych repre zapasov, nie len MS a ME..

Reagovat
mistr129

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pablos

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Benfica

Reagovat
Cotton

Pro střední a malé země je to skvělá možnost dostat se k zápasům se silnými soupeři nebo se kvalifikovat na velkou akci. Je to o dost lepší než zbytečné přáteláky.

Reagovat
pantondavo

Kdyz se potkavaji srovnatelny tymy, tak proc hrajem se spanelskem, portugalskem a svycarskem?

Reagovat
Zaschrona

Protože jsme tam postoupili?

Reagovat
Mass

Reagovat
Zaschrona

Ligou národů by atraktivitou dávalo velký smysl nahradit celý kvalifikační cyklus na Euro, tím spíš, jestli se Euro rozšíří na 32 týmů.

Momentálně máme 18 termínů v rámci kvalifikačního cyklu. Krásně by tedy šlo hrát v každé divize jednu velkou ligu na jeden zápas doma nebo venku s každým na 15 kol + by byly 2 volné termíny na play-off doma-venku. Mohlo by pak fungovat něco typu:

V áčku týmy na pozicích 1-4 Final Four a Euro, 5-12 Euro, 13-16 sestup a baráž o euro.

V béčku 1-4 postup a Euro, 5-8 Euro, 9-12 baráž o Euro, 13-16 sestup a baráž o euro.

V céčku 1-4 postup a Euro, 5-8 baráž o Euro, poslední tým sestup.

V déčku každý s každým 3x, vítěz postup.

Ve všech ligách by byla jasná motivace skončit co nejlépe, reálně by z toho vznikla skutečná liga a dohromady by to bylo podstatně atraktivnější než kvalifikace, která v případě 32 týmů na Euru bude v současném formátu dost o ničem.

O to zajímavější by i mohla být kvalifikace na MS - 8 skupin s 7 týmy potřebuje 14 termínů - top 2 v každé skupině by šla na MS. Reálně by tedy neměl být problém zrušit tenhle standardně nepopulární termín v červnu, když není velká akce a dát hráčům víc času na odpočinek - reálněji teda termínový prostor pro MS klubů.

Reagovat
Cotton

zajímavý

Reagovat
Benfica

aj to by bolo zaujimave, mozno casom..

Reagovat
smazaný uživatel

Blbosť keď nemáš s každým možnosť hrať doma aj vonku tak mi to príde nespravodlivé hrať s každým z 15 súperov iba 1 zapas

Reagovat
Zaschrona

LM bude mít podobný systém, férově to rozlosuješ dle košů, abys měl podobně kvalitní soupeře doma a podobně zas venku, extra zápas doma můžeš dát té úspěšnější polovině z minulého ročníku. Alternativou je mít dvě skupiny po 8, ale to mi popravdě nepřijde zas tak dobrý, lepší za mě mít víc soupeřů a víc unikátní systém. Davis/Fed Cup se taky takhle hrával jen doma nebo venku a bylo to fajn.

Dohromady je za mě klíčový, že na konci soutěže budou férové ty play-off zápasy, což třeba teď není, když to je jen na jeden zápas na základě losu.

Reagovat
Hafna

Reagovat
Aldeano

Reagovat
REPLIKATOR

Umělá soutěž

Reagovat
Benfica

Definuj umelu soutěž

Reagovat
kilobyte

Soutěž, kterou založil člověk.

Reagovat
johan14

Reagovat
Benfica

Reagovat
srbic13

Reagovat
Cotton

Reagovat
vacin

Reagovat
ttopi

Reagovat
8lampard8

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Neon

Reagovat
Coutinho10

aspoň už není tolik přáteláků

Reagovat
arsavin

Zbytečná soutěž

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

definuj zbytečnou soutěž

Reagovat
arsavin

Euro hockey tour, liga národů a miss ČR a Eurovize.

Samozřejmě, je to subjektivní dojem

Reagovat
smazaný uživatel

Naprosto zbytečná soutěž.

Nezajímá ani hráče ani fanoušky

Reagovat
smazaný uživatel

UEFA je nenažraná zločinecká organizace, která už neví jak si navýšit zisky

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych udělal národní mužstvo z hráčů mimo lig a můžou hrát celej rok Ligu Mistrů Národů

Reagovat
Salfovic

Z bezdomovců. Když můžou mít své MS, tak proč ne LM.

Reagovat
AlevsakNevadi

myslím ze to nie je mozno, v LN je klauzlka ktorá sa odvoláva na fair play UEFA, ktora hovori ze by si mal zachovat kompetivne muzstvo - to rozhodnutie potom moze ist na UEFA eticku komisiu

Reagovat
loki5

Je to lepší než přáteláky alespoň tu o něco trochu jde.

Reagovat
srbic13

Reagovat
PalibrkUros

na to už, ale většina prskavců zapomněla

Reagovat
alias

Naprosto zbytečná soutěž ( je to vidět i na návštěvnosti na jednotlivých zápasech, ne jen u nás). Místo toho by dávalo mnohem větší význam rozšířené klubové MS.

Reagovat
ttopi

Musíš brát v potaz, že musí mít reprezentační trenér nějaké možnosti (srazy) jak hráčům něco sdělit, něco zkoušet, případně zkoušet hráče. Nemůžeš jet z voleje rovnou na ME, MS. A když už, tak je určitě lepší tohle, než klasické přáteláky.

Reagovat
ttopi

Samozřejmě ale tenhle červnový termín je nesmyslný. Je po sezoně v drtivé většině lig a místo aby hráči odpočali před začátkem příprav, které jsou většinou už v průběhu června, tak ještě jezděj hrát za repre. Tohle se moc nedomyslelo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele