Souhrn zápasů Ligy národů - sobota 4.6.

04.06.2022, 16:59, aktualizováno 04.06.2022, 22:46
Komentáře a souhrny
Dominik Szoboszlai (© AFP)
Itálie si v elitní skupině rozdělila body s Německem. Maďarsko si doma vyšláplo na Anglii a vyhrálo 1:0, jediná branka padla z pokutového kopu. Špatně začalo nový ročníku Ligy národů Irsko, které bude v dalších zápasech dohánět manko, důvodem je porážka z Arménie. Tři body naopak zapsaly Rumunsko a Turecko...
Liga A - skupina 3

Itálie - Německo 1:1

04.06.2022 20:45

Góly: 70. Lorenzo Pellegrini - 73. Joshua Kimmich

Squadra azzurra se dokázala oklepat z neúspěšného středečního souboje s Argentinou (0:3) a nyní v domácím prostředí zaskočila ambiciózní Německo, se kterým nakonec uhrála nerozhodný výsledek v poměru 1:1. Domácí výběr se dostal do vedení zhruba dvacet minut před koncem, nicméně hosté kontrolovali okamžitou vyrovnávací trefou Joshuy Kimmicha a pod vedením trenéra Hansiho Flicka tak neprohráli ani v desátém utkání za sebou.

Úvod zápasu nic zajímavého nepřinesl a oba soupeři se spíše navzájem oťukávali, přesně po odehrané čtvrthodině mohlo jít z ničeho nic do vedení Německo. Krásnou individuální akci předvedl Gnabry a zjevil se až před brankářem Donnarummou, který se však překvapit nenechal a proti razantní střele vytáhl parádní reflexivní zákrok. Italové si vytvořili první obrovskou možnost ke skórování deset minut před přestávkou.

Z dobrých dvaadvaceti metrů totiž vypálil Scamacca a jeho nadějný křižný pokus orazítkoval protější konstrukci. Vzápětí byl na opačné straně znovu vidět Gnabry, ale tentokráte po skvělém sklepnutí od Wernera mířil příliš vysoko. Tempo hry rozhodně neopadlo ani po změně stran a ve 47. minutě se zkusil prosadit velice aktivní Scamacca, ovšem jeho hlavička se mezi tři tyče nevešla.

Stejný hráč znovu zahrozil za dalších šest minut, když po pasu z křídla v podání Florenziho vystřihl perfektní nůžky, avšak mířil jen doprostřed branky, kde úspěšně zasáhl připravený gólman Neuer. Za další dvě minuty napřáhl z pravého rohu pokutového území Politano a jeho technický pokus proletěl jen o decimetry vedle vzdálenější šibenice. Parta okolo kouče Roberta Manciniho se přeci jen prosadila v 70. minutě.

Na pravém křídle odvedl vynikající práci Gnonto a svým brilantním centrem našel u protější tyče zcela zapomenutého Lorenza Pellegriniho, jenž z bezprostřední blízkosti nemohl minout prázdnou branku. Němci od tohoto okamžiku tradičně přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a o tři minuty později bleskově srovnali krok. Hofmann se svým pasem snažil najít Wernera, od jehož zad se odrazil balón přímo na kopačku Kimmicha a ten ho chladnokrevně z první usměrnil přímo k levé tyči.

Hosté dokonce mohli otočit vývoj tohoto sobotního šlágru čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, jenomže Donnarumma se fantasticky vytáhl proti střelám Gündogana i Kimmicha. Italové již v úterý přivítají podceňované Maďarsko, Německo se v pikantním souboji v Mnichově střetne s Anglií.

Více informací k zápasu

Maďarsko - Anglie 1:0

04.06.2022 18:00

Góly: 66. Dominik Szoboszlai (pen.)

Vůbec poprvé od roku 1962 se fotbalisté Maďarska dopracovali k vítězství nad Anglií. Hosté odvedli před převážně dětským publikem v Budapešti výkon silně pod vlastní očekávání, za devadesát minut nevsítili jedinou branku a směrem dopředu opravdu hodně tápali. Naopak na opačné straně využil pokutový kop Dominik Szoboszlai, jenž tento mač Ligy národů rozhodl.

Ve 3. minutě se snažili udeřit Maďaři, jenomže Sallaiovo zakončení ze střední vzdálenosti nemohlo zásadněji překvapit brankáře Pickforda. Ve 4. minutě se naopak poprvé ozvali také Angličané, Kane se pokoušel namířit balón ke vzdálenější tyčce, nicméně jeho pokus doletěl pouze do zámezí. Ve 12. minutě opětovně hrozili domácí, Négo šikovně prostrčil merunu až do vápna, Szoboszlai stačil v pádu vystřelit a až stoper Coady situaci řešil rázným odkopem.

I nadále bylo Maďarsko v ofenzívě nebezpečnější než jeho protivník, levačkou ve 29. minutě ostře vypálil Z. Nagy a Pickford musel být mezi třemi tyčemi zase v pohotovosti. Osm minut před obrátkou se na zadní tyči zjevil v solidním postavení Szoboszlai, na nějž poslal povedený dlouhý centr z pravé strany Négo, nakonec ovšem nedokázal balón levou nohou zdárně trefit.

Výběr Nemzeti Tizenegy pokračoval ve své pravidelné aktivitě i ve druhé půli, ve 49. minutě Sallai chytře sklepl hlavou míč pro Z. Nagyho, který ho nasměroval jen kousek vedle brány. I kdyby tam však přece mířil, gól by neplatil pro předchozí ofsajd Sallaie. V 66. minutě se již každopádně Maďarsko přece dočkalo své zasloužené odměny. Bránící James srazil ve vlastní šestnáctce k zemi Z. Nagyho, sudí Artur Soares Dias se jal ukázat na bílý puntík a nařízenou penaltu proměnil Szoboszlai, i když Pickford směr jeho střely vystihnul a natahoval se po ní.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maďarsko11001:03
2.Itálie10101:11
 Německo10101:11
4.Anglie10010:10
Liga B - skupina 1

Arménie - Irsko 1:0

04.06.2022 15:00

Góly: 74. Eduard Spercjan

Irsko do třetí ročníku Ligy národů nevstoupilo vůbec dobře. A jako by vlastně potvrdilo, že v posledních letech ani náhodou nesbírá takové výsledky, jaké by si z dlouhodobého hlediska představovalo. Arménii naopak tahle soutěž náramně sedí, po dvou postupech do vyšší úrovně slavila premiérou výhru v béčkové lize, a to zásluhou přesného zásahu Eduarda Spercjana.

Jako první se ozvala Arménie, a to prostřednictvím Barseghjana, který z otočky překvapivě vypálil levačkou a mířil na bližší tyčku, brankář Kelleher nicméně stačil zasáhnout. O pár okamžiků později zakončoval Spercjan, nicméně jeho pokus stačil zablokovat stoper Duffy. V 16. minutě zahrozilo poprvé taktéž Irsko, Robinson střílel z docela solidní pozice, avšak bránící Hambardzumjan vyrazil balón do zámezí. Ve 38. minutě ještě mohlo dojít ke změně skóre po šanci Ogbeneho, ani on ovšem neseřídil svá mířidla správně a zacílil jen do zámezí.

I ve druhé půli si oba týmy pár příležitostí vytvořily, každopádně v gól se proměnila pouze ta na straně Arménie, a to v 74. minutě. Spercjan dostal ve středu pole až příliš prostoru, práskl do meruny ze střední vzdálenosti a nasměroval ji parádně k tyči, k níž se Kelleher již nestačil natáhnout. Hosté na nepříznivý stav nezareagovali, jejich sok svou bránu totiž nadobro zavřel.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arménie11001:03
2.Ukrajina00000:00
 Skotsko00000:00
4.Irsko10010:10
Liga B - skupina 3

Černá Hora - Rumunsko 2:0

04.06.2022 20:45

Góly: 66. Stefan Mugoša, 87. Marko Vukčević

Kouči Edwardovi Iordanescuovi první ostrá premiéra v soutěžním klání na lavičce Rumunska nevyšla. Do přestávky byl ještě stav nerozhodný, nicméně po ní Černá Hora zaznamenala dvě branky, a to zásluhou Stefana Mugošy a Marka Vukčeviče, a radovala se z výhry. Hned se tak dostala do čela třetí skupiny béčkové ligy, Finsko s Bosnou a Hercegovinou totiž remizovalo.

První poločas rozhodně nenabídl žádnou ofenzivní podívanou plnou šancí. Možná že skórovat mohl jen v 36. minutě Marušić, jeho pokus však hostující gólman Niţă lapil. Jinak ale bylo k vidění spíše hodně osobních soubojů, oba celky si opravdu nic nedarovaly, soupeřilo se o každý centimetr na hrací ploše. A o všem podstatném se rozhodovalo až ve druhém dějství, které zásadní změnu ve stylu hry nepřineslo. Každopádně se dvakrát zavlnila branková síť.

Větší radost přitom měli svěřenci trenéra Miodraga Raduloviče, kteří se ujali těsného vedení v 66. minutě. Vešović z pravé strany poslal centr na zadní tyčku, odtud Hakšabanović sklepl balón dozadu na Mugošu, který propálil Niţu. Rumunsko mohlo reagovat v 72. minutě, ovšem Alibecova střela se do branky nevešla. Nakonec domácí stvrdili zisk tří bodů v 87. minutě, to když perfektní práci odvedl u levé lajny Radunović, jenž vběhl do vápna, následně prostrčil míč na Mugošu, jeho zakončení ještě Niţă zachytil, jenže na dorážku Vukčeviće již nedosáhl.

Více informací k zápasu

Finsko - Bosna a Hercegovina 1:1

04.06.2022 18:00

Góly: 45+1. Teemu Pukki (pen.) - 90+3. Smail Prevljak

Jenom pár měsíců poté, co oba mančafty neúspěšně usilovaly v kvalifikaci na MS v roce 2022 o postup v jedné skupině, na sebe narazily v rámci Ligy národů. A podobně jako v roce 2021 se i nyní konalo dost vyrovnané měření sil, které nabídlo dva přesné zásahy na koncích obou poločasů. A Finsko nakonec ztratilo výhru nad Bosnou a Hercegovinou v samotném závěru.

Domácí byli v prvním dějství jaksi o trochu nebezpečnější, a tak se do průběžného vedení ve finále dostali asi zaslouženě. Ve 14. minutě rozehrál mizerně gólman Šehič, obrovský zmatek před jeho brankou ale ještě v žádný gól nevyústil. Ani ve 28. minutě se skóre nepohnulo poté, co po centru Nissiläho od rohového praporku směroval O'Shaughnessy balón hlavou pouze do zámezí. V nastavení však již Finsko skórovalo, Prcič zahrál ve vlastní šestnáctce rukou, arbitr Walsh po shlédnutí všech záznamů u videa nařídil pokutový kop, jenž hravě zužitkoval Pukki.

Krátce po přestávce mohl Pukki náskok navyšovat, v pokutovém území se ocitl ve vyloženém postavení a z voleje vypálil, avšak trestuhodně cílil jenom do zámezí. V 59. minutě se naopak pokoušela o odpověď Bosna a Hercegovina, každopádně Gojakovu střelu zablokoval bránící L. Väisänen. Ve třetí minutě nastavení hosté nakonec přece gólově udeřili, Džeko jemným obloučkem pobídl Prevljaka, ten si míč umně zpracoval a z blízkosti ho uklidil pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora11002:03
2.Bosna a Hercegovina10101:11
 Finsko10101:11
4.Rumunsko10010:20
Liga C - skupina 1

Turecko - Faerské ostrovy 4:0

04.06.2022 20:45

Góly: 37. Cengiz Ünder, 47. Halil Dervişoğlu, 82. Serdar Dursun, 85. Merih Demiral

Turecko jako nejvýše postavený výběr žebříčku FIFA v Lize C potvrdil své útočné kvality proti podceňovanému soupeři z Faerských ostrovů a díky konstantnímu výkonu po celý průběh nakonec zvítězil hladce 4:0. Domácí se dlouho nemohli prosadit, nicméně hned ze své první větší šance zhruba deset minut před přestávkou přeci jen skórovali a po změně stran nadělili svému protivníkovi hned další tři branky.

Tým vedený německým trenérem Stefanem Kuntzem tak vykročil tou správnou nohou za návratem do prestižnější Ligy B, naopak hosté po sobotním výkonu budou mít co dělat, aby se udrželi ve stávající výkonnostní kategorii. Jasný favorit tohoto střetnutí dominoval na trávníku od samého začátku, jenomže dlouho si nemohl vypracovat jedinou gólovou příležitost a na pozornou defenzívu ostrovního konkurenta jednoduše nemohl najít recept.

Teprve ve 37. minutě vyprodukoval své první střely mezi tři tyče, když nejprve Aktürkoglu nepřekonal skvěle zasahujícího brankáře Nielsena, nicméně vzápětí se dostal k dorážce Cengiz Ünder a ten už bez větších potíží rozvlnil síť. Turecko si od tohoto momentu s přehledem hlídalo jednobrankový náskok a navýšit ho dokázalo dvě minuty po přestávce. Po tvrdé ráně Çalhanoğlua a zákroku veterána mezi třemi tyčemi Nielsena s přehledem trefil odkrytou branku Halil Dervişoğlu, jenž využil perfektní finální nahrávky od Ünala.

Domácí ani po druhé vstřelené trefě rozhodně nepolevovali v aktivitě a potřetí skórovali v 54. minutě, jenomže druhý gól zápasu v podání Ündera nakonec nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu. Přesně po odehrané hodině zahrozil nesmírně aktivní Çalhanoğlu, ale na vynikajícího hostujícího strážce si nepřišel. Turci v následujícím průběhu vyčkávali a další dvě pojistky zaznamenali v závěrečné desetiminutovce.

Nejprve se prosadil zkušený útočník Fenerbahçe Serdar Dursun, neboť po precizně zahraném rohovém kopu od Çalhanoğlua překonal naprosto bezmocného Nielsena přesně umístěnou hlavičkou. Neuběhly ani další tři minuty a gólový účet definitivně uzavřel obránce Merih Demiral, jenž po geniální patičce Akgüna přelstil ofsajdovou past a svůj křižný pokus usměrnil přímo do vzdálenějšího spodního růžku.

Více informací k zápasu

Litva - Lucembursko 0:2

04.06.2022 18:00

Góly: 44. Danel Sinani, 78. Danel Sinani

Litva pokračovala ve své mizérii také ve svém úvodním utkání Ligy C a po bojácném výkonu nakonec nestačila na konkurenční Lucembursko v poměru 0:2. Výhru sebevědomě hrajícího Lucemburska režíroval pětadvacetiletý útočník Danel Sinani, jenž nejprve skóroval na konci úvodního dějství a druhou uklidňující trefu zaznamenal zhruba deset minut před závěrečným hvizdem. Litevci byli v ofenzívě prakticky bezzubí a jen dvakrát vystřelili mezi tři tyče.

Přitom první poločas nebyl v podání domácího výběru až zase tak špatný, jelikož se krátce po pětadvaceti odehraných minutách mohl dostat do vedení, ale štiplavý volej Mėgelaitise z osmnácti metrů proletěl o decimetry vedle levé konstrukce. Hosté z ničeho nic udeřili ve 44. minutě, kdy si po pěkné akci středem hřiště parádně narazili míč Sinani s Borgesem Sanchesem a právě první jmenovaný pak nekompromisně zavěsil do bližší šibenice.

Krátce po změně stran chtěl pojistit vedení Lucemburska Martins, ale jeho pohotová hlavička proletěla těsně nad břevnem. Domácí si vytvořili svou největší možnost tohoto střetnutí přesně po odehrané hodině, kdy se před hranicí brankového území zjevil zcela osamocený Golubickas, jenomže ten v tisíciprocentní možnosti vyhořel a poloprázdnou branku nepochopitelně minul.

Svěřenci trenéra Luca Holtze rozhodli o svém důležitém úspěchu v 78. minutě. Sinani totiž převzal vynikající přihrávku do volného prostoru od nově příchozího Olesena, se zakončením zkušeně nespěchal a balón přeci jen dopravil do sítě s pomocí levé tyče. Za dalších pět minut mohl přidat třetí trefu právě aktivní Olesen, ovšem jeho bombu z pětadvaceti metrů famózně odvrátil na rohový kop brankář Šetkus.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Turecko11004:03
2.Lucembursko11002:03
3.Litva10010:20
4.Faerské ostrovy10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
Zaschrona

Hungary have registered their first win over England since May 1962 at the FIFA World Cup

Liga národů je skvělej nápad, vesměs mnohem zajímavější zápasy než většinou jsou v kvalifikaci.

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsou zajímavější. Naprosto tomu chybí důležitost a tím i náboj který mají kvalifikační zápasy.

Reagovat
Zaschrona

Nevím, mě to baví. Jestli si to pár hráčů a trenérů superligových klubů neužívá, nemusí na to koukat nebo tam jezdit.

Reagovat
JeséRodriguez

souhlas, je to super

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
paver

Pěkně Maďaři, jen ať Angláni pláčou zas Ale penalta teda vyloženě za nic

Reagovat
Benfica

ta penalta aspoň vidíš čo za expertov máme v lige momentálne, taká klasická penalta pre Porto

Reagovat
Pablos

Ti Turci až ve skupině C mě docela překvapili.

Reagovat
Kily

hlavně ten los, pro ně dva úplně zbytečné reprezentační srazy

Reagovat
Pablos

Jj užijou si to

Reagovat
Karci64

Pozeral som 2 polčas a vcelku som nechápal, že Maďari do gólu boli lepší, Angláni začali hrať až potom. Aj si vypracovali nejaké šance, lenže to aj Maďari v čase anglického vabanku. Za mňa 1:0 zaslúžene.

Ozaj, až ba Ukrajinu, ktorá je v B, sú všetci naši susedia v A. Jednak zaujímavý fakt a jednak smutné konštatovanie.

Reagovat
Modroočko

Kým sa nezmení vedenie zväzu a kompletné vedenie a financovanie futbalu, môžeme len dúfať, že tu vyrastie druhý Hamšík. Momentálne mládežnícke výbery sú ťažká slabota, v tejto dekáde nás podľa mňa čaká prepad k stabilnému slabšiemu priemeru až podpriemeru

Reagovat
Benfica

Uplny zaklad je dat sancu aj detom, ktore nemaju vplyvnych alebo bohatych rodicov a detom ktore nechodia na sportove skoly. Neodpisovat 8 rocne deti, ktore sa nechytia do 2 tyzdnov, a venovat sa detom poriadne nie len "ved su to este deti tak nech len si kopu" a to napriec vsetkymi klubmi vo vsetkych mestach.. aj tie ktore hraju 3 ligu..

Reagovat
Diskostu

OT Kde sa da pozerať Oktagon 33 zadara ? bez registrácii apod. blbosti

Reagovat
Ichbin Kobalt

nevim ,koho to zajima

Reagovat
isokarhu.

Oktagon je totálna kravina. Vlastne ako všetky bojové športy.

Reagovat
eleven11

Všetky nie,ale oktagon určite.

Reagovat
isokarhu.

Zle som sa vyjadril. Sám som robil aikido, veľmi prospešné je džudo, proste tie tradičné umenia na rozvoj ako sily, tak aj orientácie v priestore a pomáhajúce nadobudnúť vnútornú rovnováhu. Ale tie šaškárne s nabúchanými borcami nezvládajúcimi svoje emócie, trápne divadielka počas váženia, ako si do ksichtov kukajú, infantilné vyjadrenia, proste to celé je dehonestácia férového boja medzi dvoma chlapmi. Je to len čisté mlátenie pre efekt. Nič viac.

Reagovat
Freedo

Prospěšnost je relativní. Kdokoliv, kdo dělá MMA, kickbox nebo něco podobného, by tě s tvým aikidem a judem poslal na JIP. Ať už si o tom myslíš cokoliv.

Reagovat
eleven11
Reagovat
smazaný uživatel

tak asi hodně záleží kdo je na jaké úrovni v tom svém sportu, ale je jasné že třeba Procházka by takového Krpálka zabil

Reagovat
smazaný uživatel

Si myslíš,že judista neuumí dát ránu?

Reagovat
smazaný uživatel

proč by neuměl? píšu, že záleží na úrovni, Krpálek by jistě neměl problém i s některými mma zápasníky, ale proti elitě, jako je on v judu, by byl bez šance

Reagovat
Eichel

To, že si robil Aikido, čo je fejkové bojové umenie absolútne neúčinné pre boj, hovorí dostatočne o tom, ako to vieš posúdiť

Reagovat
isokarhu.

Tak hlavne aikido nie je bojové ale obranné umenie. Využívaš hybnosť protivníka na jeho zničenie. V podstate je to aplikovaná fyzika))

Reagovat
Eichel

A vieš, že funguje len v teoretickej rovine, že?

https://www.youtube.com/watch?v=u1OFABN1jic&ab_channel=BlowByBlowMMA

Takýchto videí je kopec. Nerozumiem ako môže mať aikido toľko veriacich. Nie je šanca, že by sa s aikidom niekto ubránil pred hocičím.

Reagovat
The Krupy

"Nebaví to mňa, takže je to vlastne kravina."

Reagovat
eleven11

Baví to Teba,takže si vôl!

Reagovat
Radin

Je to motivace pro ty menší týmy no. Favorité si věří na kvaldu, otázka co na to jejich fans. Jak dlouho je bude bavit takovej přístup..

Reagovat
John Obi Mikel

Southgate

Reagovat
smazaný uživatel

Dursun je fantomas! 104 minut v repre/4 góly.

Reagovat
Mirek na tenisu

V Cardiffu se hraje finále kvaldy o mundial. Ukři o něco fotbalovější ale Wales vede 1:0. Bale šlehnul trestňák na branku a Jaremcuk balón nasměroval hlavou do sítě. Bude to ještě bitva.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele