Souhrn zápasů Ligy národů - úterý 7.6.

07.06.2022, 19:55, aktualizováno 07.06.2022, 22:59
Komentáře a souhrny
Joel Pohjanpalo (© AFP)
Německo mělo na dosah triumf nad Anglií, kterou zachránil až v samém závěru Harry Kane, Itálie si oproti tomu nenechala utéct výhru nad Maďarskem. Finsko tentokráte zvládlo i závěr a ve druhém domácím vystoupení porazilo Černou Horu, Seveřané vyhráli 2:0 a obě branky zaznamenal Joel Pohjanpalo...
Liga A - skupina 3

Německo - Anglie 1:1

07.06.2022 20:45

Góly: 50. Jonas Hofmann - 88. Harry Kane (pen.)

Německo oproti utkání s Itálií (1:1) netahalo proti vicemistrům Evropy z Anglie za kratší konec a díky trefě z kraje druhé půle dlouho drželo jednobrankový náskok, ovšem kvůli proměněné penaltě kanonýra Harryho Kana necelých deset minut před koncem nakonec o výhru přišlo a do tabulky třetí skupiny Ligy A si připsalo druhý nerozhodný výsledek v poměru 1:1. Albion naopak alespoň částečně odčinil úvodní senzační prohru z Maďarska (0:1).

Němci se po 2. kole nacházejí na třetí příčce se dvěma body, naopak Anglie i přes premiérový bodový zisk zůstává poslední čtvrtá bez jediné vstřelené branky ze hry. Úvodní dvacetiminutovka nic zajímavého nepřinesla, poté domácí tým z ničeho nic rozvlnil síť. Pozdější hrdina Jonas Hofmann převzal propadlý centr z vlastní poloviny a po více než třicetimetrovém sólu zamířil do pravého spodního růžku, ale jeho gól přeci jen nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu.

Vzápětí na opačné straně mohl otevřít gólový účet Kane, když se po rohovém kopu Trippiera z levé strany opřel do odraženého balónu, jenže z hranice brankového území trestuhodně přestřelil domácí branku. V poslední minutě úvodního dějství ještě zahrozil Musial, avšak jeho dělovku z hranice pokutového území brilantně zlikvidoval brankář Pickford. Svěřenci trenéra Hansiho Flicka se dostali do vedení pět minut po přestávce.

Devětadvacetiletý záložník Borussie Mönchengladbach Hofmann obdržel vynikající kolmici do volného prostoru od Kimmicha a z deseti metrů z otočky chladnokrevně propálil naprosto bezmocného Pickforda. Zhruba o dvacet minut později mohl pojistit náskok mírného favorita zkušený Thomas Müller, nicméně jeho projektil z první parádně zneškodnil hostující strážce, jenž si vzápětí poradil i s přízemním pokusem kanonýra londýnské Chelsea Wernera.

Anglie v závěrečné čtvrthodině zákonitě přidala a v 77. minutě se chtěla dočkat kýženého vyrovnání, jenomže rozběhnutý Kane po přesně načasované nahrávce z levé strany nepřekonal ve skluzu fantastického gólmana Neuera. Neuběhlo však ani dalších devět minut a stejný hráč zařídil v Mnichově remízu.

Rüdiger totiž ve vyložené brankové příležitosti poslal k zemi unikajícího forvarda Tottenhamu a španělský rozhodčí Carlos del Cerro nařídil po přezkoumání videozáznamu pokutový kop, domácímu obránci navíc udělil žlutou kartu. K nařízené penaltě se postavil právě tradiční exekutor Kane a bezmocného Neuera poslal na opačnou stranu. Německo již v sobotu zavítá na půdu nevyzpytatelného Maďarska, Angličané se v repríze finále uplynulého ME pokusí vyzrát na Italy.

Více informací k zápasu

Itálie - Maďarsko 2:1

07.06.2022 20:45

Góly: 30. Nicoló Barella, 45. Lorenzo Pellegrini - 61. Gianluca Mancini (vl.)

Itálie po úvodní remíze v Německu (1:1) dokázala naplnit papírové předpoklady proti Maďarsku, a i když proti povzbuzenému protivníkovi nepředvedla ideální výkon, tak nakonec zvítězila 2:1. Se čtyřmi body se posunula do čela třetí skupiny Ligy A právě o bod před svého úterního vyzyvatele. Svěřenci trenéra Robera Manciniho rozhodli o svém úspěchu již v prvním poločase, kdy se prosadili Nicoló Barella i Lorenzo Pellegrini.

Domácí favorit začal s velkým elánem a v úvodních dvaceti minutách téměř nepouštěl svého rivala na vlastní polovinu, ihned na to si vytvořil první gólovou možnost. Po rohovém kopu Politana se do ní dostal Gianluca Mancini, jenomže jeho prudkou hlavičku z hranice brankového území skvěle odvrátil do strany brankář Dibusz. O pár minut později se musel poprvé vytáhnout také gólman Donnarumma, který vyrazil tvrdou přízemní ránu Sallaie.

Italové vsítili důležitou vedoucí branku přesně po odehrané půlhodině. Diváky v Ceseně dostal do euforie Barella, jehož bomba z necelých dvaceti metrů zaplachtila přesně do vzdálenější šibenice. Domácí od tohoto okamžiku rozhodně nepolevovali a v poslední minutě úvodního dějství přidali druhou trefu. Politano předvedl vynikající individuální akci na pravém křídle a jeho zpětná přihrávka propadla až k nabíhajícímu Pellegrinimu, jenž i přes obranný zákrok skluzujícího Néga dopravil balón po zemi do sítě.

Hosté po změně stran změnili svou strategii a úřadující mistry Evropy přitlačili. Zhruba po sedmi minutách hry druhé půle chtěl snížit Zsolt Nagy, nicméně jeho volej odvrátil Donnarumma do bezpečí famózním reflexivním zákrokem. Vzápětí na druhé straně mohl definitivně rozhodnout Politano, ale jeho parádní projektil z dvaceti metrů pouze orazítkoval břevno.

Podceňované Maďarsko zdramatizovalo tento duel krátce po odehrané hodině. Střídající Attila Fiola si seběhl na pravé křídlo a poté nebezpečně odcentroval před branku, kde skluzující Mancini velmi smolně překonal bezmocného Donnarummu. Za dalších osm minut mohl dokonce srovnat Sallai, avšak italský strážce vytáhl jeho pěknou střelu nad horní tyčku. Domácí pak už soupeře vůbec k ničemu nepustili a hubený náskok si pohlídali až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie21103:24
2.Maďarsko21012:23
3.Německo20202:22
4.Anglie20111:21
Liga B - skupina 3

Bosna a Hercegovina - Rumunsko 1:0

07.06.2022 20:45

Góly: 68. Smail Prevljak

Rumunsko ani ve svém druhém vystoupení v rámci nynějšího kvalifikačního cyklu bodově neuspělo. Bezpochyby se prezentovalo v daleko zářnějším světle, jenže podobně jako před pár dny si za devadesát minut nepřipsalo jediný gól. Bosna a Hercegovina naopak může být po dvou střetnutích spokojena, po těsné výhře má stejný počet čtyř bodů v tabulce jako Finsko.

Podobně jako pondělní duel Ligy národů mezi Rakouskem a Dánskem byl i tento opožděný. Jestliže se ve Vídni hrálo až po desáté večer kvůli výpadku proudu, pak v Zenici se nechtělo Rumunsku na hrací plochu kvůli bouři, která se údajně hnala ke stadionu. Na povrch ovšem prosakovaly i takové zprávy, že problém mohl vzniknout díky špatnému osvětlení. Tak jako tak se začalo zhruba jen o patnáct minut později, než byl původně plánovaný výkop utkání.

Rumunsko odvedlo rozhodně lepší výkon než před pár dny na půdě Černé Hory, především v prvním poločase si vytvořilo některé dobré možnosti, nicméně ho zradila špatná koncovka. V 19. minutě se podařilo Puscasovi obejít brankáře Šehiče, už už pálil do prázdné brány, ale střelu mu nakonec zablokoval na poslední dobrou stoper Ahmedhodžič. A ve 37. minutě se Puscas ozval znovu, jeho hlavičku zlikvidoval Šehič, jenže ten balón vyrazil pouze k nohám Burcy, který mohl zacílit do volného prostoru, pravačkou však zamířil trestuhodně do zámezí.

Ve druhém dějství pak Bosna a Hercegovina svému soupeři ukázala, jak produktivní umí být, a v 68. minutě zaznamenala jediný přesný zásah tohoto zápasu. Duljevič unikl na levé straně, jeho přihrávku do vápna vytloukl gólman Nita jenom k Prevljakovi, jenž pohotově skóroval. Rumuni se snažili vyrovnat v 71. minutě, avšak ani další Puscasovo zakončení nebylo přesné.

Více informací k zápasu

Finsko - Černá Hora 2:0

07.06.2022 18:00

Góly: 31. Joel Pohjanpalo, 38. Joel Pohjanpalo

V prvním klání tohoto ročníku Ligy národů ztratilo Finsko výhru nad Bosnou a Hercegovinou v samotném závěru, teď mu již ovšem tříbodový výsledek mezi prsty neunikl. Parádní výkon odvedl hlavně Joel Pohjanpalo, který zaznamenal v prvním dějství oba přesné zásahy tohoto souboje. Černá Hora po úvodním skalpu Rumunska naopak spokojená být rozhodně nemůže.

Během první půlhodiny se oba celky v podstatě nepropracovaly do nějaké vyloženější šance. Ve 2. minutě vystřelil nepřesně Djuranovič, Finsko se snažilo o změnu bezbrankového stavu v 9. minutě, ani Jensen nicméně neseřídil svoje mířidla správně. Ve 31. minutě se každopádně Finové dostali do vedení a, v kontextu momentů předchozích, vlastně z ničeho nic. Předvedli za šestnáctkou moc povedenou kombinaci, ve vápně následně Pukki předložil balón na zcela volného Pohjanpala do brankového území, jemuž stačilo už jenom skórovat do odkryté brány.

Sotva se přitom Černá Hora oklepala z tohoto inkasování, už ve 38. minutě zaúřadoval gólově její soupeř ještě jednou. Tentokráte domácím vyšla standardní situace, Lingman svým pasem z pravé strany vyhledal sbíhajícího si Pohjanpala, jenž ve skluzu nasměroval merunu za záda gólmana Petkoviče. Marně se hosté po obrátce snažili najít cestu za vyrovnáním. Možná snad pouze Tomaševič mohl v 71. minutě zareagovat, jenže jeho hlavičku lapil brankář Hradecky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Finsko21103:14
2.Bosna a Hercegovina21102:14
3.Černá Hora21012:23
4.Rumunsko20020:30
Liga C - skupina 1

Faerské ostrovy - Lucembursko 0:1

07.06.2022 20:45

Góly: 74. Gerson Rodrigues (pen.)

Reprezentace Lucemburska zvládla také svůj druhý zápas v tomto ročníku Ligy národů, a i když si nepočínala tak suverénně jako před pár dny v Litvě (2:0), tak nakonec zvítězila nejtěsnějším poměrem 1:0. Jediný gól utkání vsítil zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem Gerson Rodrigues z pokutového kopu. Domácí svému soupeři výrazně nahráli svou nedisciplinovaností, jelikož obdrželi hned dvě červené karty.

Lucemburčané tak zůstali na druhé příčce první skupiny Ligy C s plným počtem šesti bodů, za druhým Tureckem zaostávají jen vinou horšího skóre a právě s tímto protivníkem by si to měli rozdat o kýžený postup do Ligy B. Naopak ostrovní výběr nebodoval ani podruhé a pravděpodobně ho čeká náročná bitva o udržení s konkurenční Litvou. První poločas tohoto úterního duelu prakticky nic nenabídl, k vidění byl jen jeden střelecký pokus přímo na branku.

Obrázek hry se příliš nezměnil ani po přestávce a hosté jen marně nacházeli úspěšný recept na pozornou defenzívu soupeře. Teprve v polovině druhého poločasu přišel rozhodující zlom. René Joensen totiž ve vyložené brankové možnosti nedovoleně poslal k zemi unikajícího Olesena a irský rozhodčí Hennessy mu bez váhání ukázal přímou červenou kartu.

O pár minut později si ve vlastním pokutovém území až příliš horlivě počínal smolař tohoto duelu Sølvi Vatnhamar a nešikovně podrazil Barreira, nařízenou penaltu pak s velkým přehledem proměnil tradiční exekutor Gerson Rodrigues. Naděje Faerských ostrovů na bodový zisk definitivně vzaly za své v 80. minutě, kdy právě Vatnhamar tvrdě atakoval Olesena a Hennessy ho za pomoci VAR taktéž vyloučil. Dvojnásobně oslabení domácí se následně už vůbec na nic nezmohli.

Více informací k zápasu

Litva - Turecko 0:6

07.06.2022 20:45

Góly: 2. Doğukan Sinik, 14. Doğukan Sinik, 56. Serdar Dursun (pen.), 81. Serdar Dursun, 89. Yunus Akgün, 90. Halil Dervişoğlu

Jestliže už první duel Turecka v tomto ročníku Ligy národů naznačil, že céčková liga není ani náhodou kvalitativně na jeho úrovni, pak ten druhý tahle tvrzení snad ještě více potvrdil. Před pár dny o čtyři góly skolilo před vlastními fanoušky Faerské ostrovy a nyní si dokonce o šest poradilo venku s Litvou. Suverénně tak zatím vládne tabulce skupiny s označením číslo jedna.

Nutno ovšem připomenout, že na paty mu šlape Lucembursko, které v souběžně hraném mači na půdě Faerských ostrovů také uzmulo tři body, a po předchozí výhře nad Litvou disponuje stejným počtem šesti bodů po dvou odehraných kolech. Následující vzájemné střetnutí už by každopádně mohlo z části rozseknout otázku, kdo bude ve zbytku soutěže tím pravým lídrem.

Naopak Litevci svoje první dvě vystoupení nemohou hodnotit ani náhodou pozitivně. Dosud se jim nepovedlo ani jednou skórovat, dohromady přitom inkasovali osmkrát a jsou vlivem horšího poměru zaznamenaných a obdržených branek na poslední příčce průběžného pořadí. V dalším utkání mimochodem narazí na taktéž zatím bezgólové a bezbodové Faerské ostrovy.

Turci dostávali tenhle souboj zcela pod vlastní kontrolu již od úvodních okamžiků. A už ve 2. minutě se propracovali k prvnímu přesnému zásahu. Dervisoglu u levé lajny prostrčil míč na Sinika, ten se pustil do odvážného individuálního průniku směrem do šestnáctky, byl ve svém počínání úspěšný, a jakmile se objevil sám před brankářem Šetkusem, bez problémů zacílil.

Ve 14. minutě hosté zaúřadovali gólově podruhé. Dervisoglu si připisoval na své konto svou druhou asistenci, to když kolmicí uvolnil do běhu Sinika, ten se sice vystavil do složitějšího úhlu, na druhou stranu si položil Šetkuse, takže volný prostor, do kterého mohl zamířit, si v pohodě vyhledal. Další změna stavu přišla na řadu až po přestávce, konkrétně v 56. minutě.

Videorozhodčí poradili arbitrovi Simovičovi, aby se podíval, zda nenařídit pokutový kop, a opakované záběry opravdu odhalily, že zakončení Akgüna zastavil bránící Širvys ve vlastním vápně rukou. Penalty se chopil Dursun, který vsadil na razanci, a udělal moc dobře, poněvadž Šetkus jeho dělovku mohl dost stěží zachytit. Litevci se zkrátka i nadále propadali do bahna.

V samotném závěru následně rozvlnilo Turecko síť ještě třikrát. Nejprve v 81. minutě pobídl Müldür k dalšímu uvedení na listinu střelců Dursuna, jenž takovou šancí nepohrdl, přihrávku Aktürkoglua zužitkoval v 89. minutě na zadní tyčce Akgün, přičemž též Dervisoglu nakonec dokonal obecně povedený výkon přesnou trefou právě poté, co na něj adresoval balón Kökcü.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Turecko220010:06
2.Lucembursko22003:06
3.Faerské ostrovy20020:50
4.Litva20020:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
celeb

nebol Kane v ofsajde pri tom penaltovom zakroku?

Reagovat
SunFells

Úmyslně do toho vstoupil Němec, takže ne.

Reagovat
JeséRodriguez

Je hlavně ten faul někde v lepším záběru? Já to viděl jen z jednoho a tam to vypadá, že Kane spadl klasicky sám. A ofsajd bych řekl teda taky jasnej, tam moc ani nechápu nějakej úmyslnej vstup německého hráče, jak píše SunFells. Ještě by mě u toho neuznaného gólu němců zajímala ofsajd lajna.

Reagovat
vladino10

Nico zakopol kaneovi o nohu co vychylilo nohu kane, ktory zakopol o tu svoju a zrubal sa. Faul to bol, skor ten ofsajd nikto neskumal.

Reagovat
JeséRodriguez

Ok, díky. Viděl jsem jen sestřih, kde byl jedinej záběr, a to ještě docela špatnej.

Reagovat
vladino10

Jop, v zápase ukázali asi 10 rôznych uhlov, na dvoch to bolo vidno, že mu nico brnkol po nohe a Kane si zakopol o svoju kvôli tomu...ten (ne)ofsajd v opakovackach vôbec neukazovali, takisto aj var skúmal iba ten faul, ofsajd vôbec.

Reagovat
eder

Jižní bránu by měii pověsit. Nebylo v historii horšího trenéra albionu...

Reagovat
SunFells

Je to dost smutné, že Německo má Flicka a Anglie Southgatea.

Reagovat
Modroočko

Hej, tréner, čo ich dotiahol na dvoch akciách po sebe medzi najlepšiu štvorku, musí byť strašný diletant.

Reagovat
eder

Měli doslova vydlážděnou cestu až ke zlatu a každý kvalitní manažer by to s tím aktuálním hráčským potenciálem dotáhl až do vítězného konce. Nikoliv však tento diletant...

Reagovat
GjøvikFF

Na obou akcích měli ten nejsnazší možný los, na ME i četu zametačů, kteří jim tu cestu předem uklidili, do finále se museli i tak nakonec prosimulovat, férovými prostředky to nešlo. Na obou akcích odporný, nekoukatelný fotbal, což je s tím fotbalovým materiálem, který má Anglie k dispozici, hodně tristní.

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
mistr129

5. pro sestup Anglie

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

Reagovat
adoxx

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele