Zbrojovka se propadá aneb Události 1. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

10.05.2023, 23:25
Názory a komentáře
Fanoušci Brna (© Zbrojovka Brno)

V 1. kole nadstavby FORTUNA:LIGY deklasovala Slavia 6:0 Bohemians, když se čtyřmi přesnými trefami blýskl Václav Jurečka. Druhé pražské "S" mělo o poznání vyrovnanější zápas, Sparta však v Olomouci dokázala zvítězit nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

Ze hry o titul je plzeňská Viktoria, která doma remizovala se Slováckem 2:2 a zároveň už stihla oznámit, že trenér Michal Bílek po sezoně končí. Tzv. "Csaplárova past" sklapla v Českých Budějovicích, které proti Liberci otočily z 0:2 na 3:2 a získaly tak lepší postavení do odvety.

Ve druhém duelu skupiny umístění gól nepadl, Mladá Boleslav hrála s Hradcem Králové 0:0. Teplice doma urvaly výhru s Pardubicemi 1:0, trápení potvrdil Jablonec, jenž na půdě posledního Zlína remizoval 1:1. Baník Ostrava si se Zbrojovkou Brno poradil hladce 4:0.

Zápas kola

Slavia Praha - Bohemians 6:0

Václav Jurečka si ze zápasu málem udělal one-man show. Kromě čtyřech gólů mu ještě VAR jeden kvůli ofsajdu neuznal.

Gól kola

1. Jan Juroška (Baník Ostrava)

Bek Baníku dostal balon od Plavšiče a z pořádné dálky jej napálil pod horní tyčku.

2. Václav Jurečka (Slavia Praha)

3. Ľubomír Tupta (Slovan Liberec)

Jedenáctka kola

Brankář - Patrik Vízek (Hradec Králové)

V úvodním klání proti Mladé Boleslavi vychytal stejně jako jeho protějšek Mikulec čisté konto, Vízek s ním však měl více práce. Musel čelit povedené ráně Vasila Kušeje, několikrát měl i štěstí, když domácí borci ve velkých šancích trestuhodně nemířili mezi tři tyče.

Pravý obránce - Jan Juroška (Baník Ostrava)

Výborné představení zadáka Ostravy. Asistoval na branku Cadua a Tijaniho, pak se sám nádherně trefil. Domácí bek obdržel přihrávku od Plavšiče, na pětadvaceti metrech do balonu práskl levačkou a jeho technická rána skončila v protějším horním rohu, Berkovec se mohl pouze ohlédnout.

Střední obránce - Lukáš Hejda (Viktoria Plzeň)

Jeho gól sice nakonec k výhře nepomohl, ale i tak se z pozice stopera počítá. Lukáš Kalvach rozehrál standardku v úvodu druhého poločasu přesným centrem na hlavu Hejdy a plzeňský kapitán přesnou ranou otevřel střelecký účet zápasu. Viktoria však sama dvakrát inkasovala.

Levý obránce - Jan Kalabiška (Slovácko)

Svou trefou zařídil v 65. minutě vyrovnání a nakonec i cennou remízu v Plzni. Michal Trávník se ve středu pole obtočil kolem Tomáše Chorého, následně vykouzlil parádní centr na Kalabišku, který dostal míč hlavou do sítě. Staňkovi propadl míč do sítě mezi rukavicemi a nohami.

Pravý záložník - David Douděra (Slavia Praha)

Nejprve přihrál na první gól Jurečky, poté se sám zapsal do listiny střelců v kolonce čtvrté branky. Igoh Ogbu dalekonosným nákopem rozeběhl Douděru, který si v rychlostním souboji poradil s bránícím Dostálem a krkolomným zakončením v pádu efektně přehodil vyběhnutého Jedličku.

Střední záložník - Daniel Trubač (Teplice)

V patnácté minutě se prosadil a nakonec to byl jediný gól duelu, který znamenal výhru. Po dlouhém autu z pravé strany se míč odrazil před pokutové území, kde si ho našel Trubač, který se z první trefil parádně. Pravačkou zamířil k pravé tyči z pohledu Nity, jenž nedokázal nijak zareagovat.

Střední záložník - Patrik Hellebrand (České Budějovice)

Budějovice doma prohrávaly s Libercem 0:2, on svým gólem zavelel k velkém obratu. Jakub Hora již mohl ve 25. minutě na velkém vápně střílet sám, ale chytře přihrál doleva, kde číhal lépe postavený Hellebrand a tvrdou střelou ke vzdálenější tyči snížil přes bezmocného Bačkovského.

Levý záložník - Srdjan Plavšič (Baník Ostrava)

Přihrál na čtvrtou trefu Baníku v podání Jurošky, sám zařídil třetí gól. Kaloč výborným balonem za beky poslal do úniku Plavšiče, který postupoval sám na Berkovce. Těsně před ním si počkal a své sólo zakončil chladnokrevně po zemi mimo dosah gólmana brněnské Zbrojovky.

Útočník - Nedeljko Kovinič (Zlín)

Jeho gól zařídil v boji o záchranu alespoň bod v domácím klání s Jabloncem. Youba Dramé po hodině hry poslal přízemní centr do vápna, který si našel Kovinič a protečoval ho za záda Hanuše, ten se jen bezmocně ohlédl. Šlo o povedenou souhru střídajících hráčů.

Útočník - Martin Minčev (Sparta Praha)

Bez jeho gólu by Sparta v Olomouci asi ztratila. Hosté dostali po půl hodině hry před šestnáctkou trochu volného místa, čehož využil bulharský forward. Ten z osmnácti metrů poslal míč po zemi ke vzdálenější tyči. Přestože se nejednalo o žádnou dělovku, Macík se natahoval marně.

Útočník - Václav Jurečka (Slavia Praha)

Už hattrick je pěkný počin, natož čtyři góly. První branku dal po centru Douděry, když se rychle zorientoval v šestnáctce. Podruhé k němu balon tečoval Hůlka a on jej napálil pod břevno. Třetí gól byla krásná dalekonosná rána, čtvrtý po skvělé práci Tecla, jenž je výtečně uvolnil.

Nemělo by vám uniknout

Velká chyba Jindřicha Staňka. Kalabiškova hlavička mu propadla jak mezi rukavicemi, tak nohami.

Gólman Macík měl štěstí, že mu Krejčího centr nezapadl do brány. Nepovedený výběh.

Neměl Kramář dostat za tenhle skluz na Daňka červenou kartu? Podle komise rozhodčích ano.

Kuchta trestuhodně nepotrestal obří Benešovu chybu.

V Budějovicích se červenalo. Nejprve viděl druhou žlutou hostující Červ, o pár minut později domácí Čermák. Čas 2:50.

Van Buren zakopl o svou nohu a přemohla jej gravitace. Hůlka za to ale viděl žlutou kartu.

VAR v akci

Zmrzlý upadl, na penaltu to ale nebylo. Čas 2:25.

Kairinen ve vápně zahrál rukou? Nebo ramenem? Posuďte sami. Penalta se ale nekopala. Čas 2:02.

Změny v tabulce

Na prvních příčkách se nic nemění, Sparta dál vede o dva body před druhou Slavií, následuje však derby na Letné, které může o titulu hodně napovědět. Plzeň ztrácí čtyři kola před koncem třináct bodů a je ze hry. O čtvrtou pozici si to rozdají Bohemians se Slováckem, šestá je Olomouc.

Ve skupině o umístění je víceméně vše otevřené. Mírný náskok mají do odvety České Budějovice, nyní však pojedou pod Ještěd na půdu Slovanu. To Mladá Boleslav na venkovní odvetu nikam nemusí, Hradec Králové hraje v azylu právě na jejím stadionu.

Ve skupině o záchranu je na tom nejlépe jedenáctý Baník Ostrava, ten má na baráž náskok sedm bodů. O dva méně má dvanáctý Jablonec a o další jeden pak třinácté Teplice. Na čtrnáctém barážovém místě je Zbrojovka Brno, předposlední jsou Pardubice. Přímý sestup by čekal Zlín.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
31
21
8
2
71 : 29
71
2
Slavia Praha
31
21
6
4
87 : 25
69
3
Viktoria Plzeň
31
17
7
7
57 : 31
58
4
Bohemians Praha 1905
31
14
6
11
53 : 55
48
5
1. FC Slovácko
31
13
8
10
38 : 40
47
6
Sigma Olomouc
31
10
11
10
45 : 41
41

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Baník Ostrava
31
10
8
13
47 : 42
38
12
FK Jablonec
31
9
9
13
47 : 58
36
13
FK Teplice
31
9
8
14
39 : 63
35
14
Zbrojovka Brno
31
8
7
16
40 : 60
31
15
FK Pardubice
31
8
4
19
29 : 59
28
16
FC Trinity Zlín
31
5
12
14
38 : 56
27

Autor: Petr Procházka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele