Mabil má pevné nervy aneb Události 30. kola FORTUNA:LIGY

04.05.2023, 10:50
Názory a komentáře

Ve 30. kole FORTUNA:LIGY se rozhodovalo o podobě nadstavbové části. Sparta v nastaveném čase dokázala otočit nepříznivý vývoj a v Liberci vyhrála 3:1. Slavia naopak v posledním kole ztratila, když doma pouze remizovala 1:1 s Hradcem Králové a přišla tím o prvenství.

Viktoria Plzeň na závěr základní části také nebodovala naplno, na domácím hřišti remizovala s Teplicemi 1:1. Bohemians si doma poradili s Jabloncem, uštědřili mu debakl 4:1. Stejným poměrem dokázal Baník Ostrava zvítězit na půdě Sigmy Olomouc.

České Budějovice doma porazily Pardubice 3:1, Slovácko si poradilo se Zbrojovkou Brno těsně 1:0. Další remíza posledního kola před nadstavbou se možná překvapivě zrodila v Mladé Boleslavi, odkud si bod po výsledku 1:1 odvezl poslední Zlín. V následujících týdnech tedy ještě bude o co hrát.

Zápas kola

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 1:4

Pohledný fotbal korunoval hattrickem Tijani, jeden z nejlepších zápasů Baníku v letošní sezoně.

Gól kola

1. Petr Reinberk (Slovácko)

Míč putoval celým pokutovým územím, až jej Reinberk z první napálil pod břevno.

2. Marcel Čermák (České Budějovice)

3. Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň)

Jedenáctka kola

Brankář - Filip Mucha (Teplice)

V Plzni vychytal téměř vše a díky jeho výkonu si Teplice odvezly ze hřiště favorita bod. Domácí se pořádně začali trefovat ve druhém poločase, z jehož kraje Mucha vychytal hlavičku Durosinmiho. Čtvrthodiny před koncem předvedl důležitý zákrok proti nůžkám Chorého.

Pravý obránce - Petr Reinberk (Slovácko)

Skvělou ránou rozhodl o těsném vítězství Slovácka nad Zbrojovkou Brno. Michal Kadlec centroval do vápna, balon nakonec prošel až ke zcela volnému Reiberkovi, jenž napálil balon pod břevno. Bek celku z Uherského Hradiště tak stylově oslavil svůj třístý ligový zápas.

Střední obránce - Eneo Bitri (Baník Ostrava)

Povedený duel Baníku na Sigmě korunoval gólem i jeho stoper. Přetažený míč vrátil Plavšić zpět před branku. Stoppen jej lehce přizvedl a Bitri měl před sebou jen prázdnou branku. Hlavou se nemýlil. Řídil rozehrávku ostravského celku, olomoucké útoky přes něj neprocházely.

Levý obránce - Ondřej Zmrzlý (Sigma Olomouc)

Olomouc sice doma schytala od Baníku výprask, on dal alespoň čestný gól. Centr z pravé strany prodloužil Breite, od kterého mířil míč možná už mezi tyče, ovšem Zmrzlý raději hlavou posunul bezpečně za brankovou čáru. Jinak se však Sigmě poslední duel základní části nepovedl.

Pravý záložník - Marcel Čermák (České Budějovice)

Do sítě Pardubic poslal balon hned dvakrát. Před prvním gólem se natlačil na malé vápno Čmelík, poté se míč odrazil od Čavoše k Čermákovi a ten skóroval. Ve druhém případě jej naprosto ideálně našel Hora a on vypálil nádherně pod horní tyčku Niţovy brány.

Střední záložník - Jakub Kučera (Hradec Králové)

Díky jeho brance Hradec vybojoval v Edenu cenný bod. Kučera zničehonic vypálil ze střední vzdálenosti, přestože nešlo o dobře umístěnou ránu, míč lehce zaplaval a brankář Kolář předvedl obrovskou chybu, když mu tato střela přes rukavice propadla až do sítě.

Střední záložník - Patrik Čavoš (České Budějovice)

Pardubicím vstřelil druhý gól Dynama. Hellebrand krásnou přihrávkou za obranu našel Čavoše, jehož dělovka zapadla přesně do šibenice. Niţa se natahoval marně. Navíc díky jeho odrazu skóroval Čermák, který by se jinak k míči nedostal. Budějovice tak poskočily do skupiny o umístění.

Levý záložník - Awer Mabil (Sparta Praha)

Proměnit v nastaveném čase dvě penalty, to chce opravdu pevné nervy. V obou případech balon poslal ze svého pohledu doleva, v první mu Vliegen stranu vystihl, ale nedosáhl. Poté liberecký gólman zvolil opačnou stranu a tak bylo proměnění pokutového kopu ještě jasnější.

Útočník - Muhamed Tijani (Baník Ostrava)

V Olomouci se blýskl hattrickem. V prvním případě využil centru z levé strany od Plavšiće a míč uklidil do sítě. Při druhé brance si obhodil obránce soupeře a nedal Stoppenovi šanci. Třetího gólu se dočkal na konci zápasu, když si domácí gólman na balon sáhl, ale nevyrazil jej.

Útočník - Václav Drchal (Bohemians)

Přidal svůj čtvrtý jarní gól a třetí brankou Bohemians pečetil jejich výhru. Naprosto exkluzivní centr Kovaříka našel přímo hlavu Puškáče, jehož prudké zakončení ještě dokázal Hanuš vyrazit. Ale pouze do prostoru, kde mazaně číhal Drchal, pro kterého už nebyl problém skórovat.

Útočník - Jan Kuchta (Sparta Praha)

Nejprve v Liberci vybojoval důležitou penaltu, když si dobře pokryl míč a liberecký soupeř jej poslal k zemi. Mabil proměnil. V úplném závěru navíc pečetil výhru Sparty jejím třetím gólem, když se dostal za obranu, kam dostal dlouhý balon a následně Vliegena překonal zdařilým lobem.

Nemělo by vám uniknout

Ukázkový vlastňák hradeckého Adama Gabriela v Edenu.

Douděra po kontaktu s Rynešem předvedl teatrální představení.

Povedené nůžky Chorého skvěle vyrazil Mucha.

První penalta Sparty v Liberci přinesla i vyloučení Ndefeho.

Josef Jindřišek se stal nejstarším střelcem v historii ligy, proměnil penaltu.

VAR v akci

Zafeiris trefil ve vápně Trusovu ruku, podle sudího u videa o penaltu nešlo. Čas 1:59.

VAR Adámková vstoupila do hry a Sparta kopala druhou penaltu. Čas 3:20

Souček šlápl na Trávníka a po zásahu VAR byl vyloučen.

Změny v tabulce

Sparta nakonec vyhrála o dva body před Slavií základní část a do nadstavby bude mít nejlepší výchozí pozici. Třetí Viktoria Plzeň na čelo tabulky ztrácí jedenáct bodů a téměř jistě do boje o titul nezasáhne. Čtvrtí jsou Bohemians, do skupiny o titul postoupili ještě Slovácko a Sigma Olomouc.

O milionovou odměnu si ve skupině o umístění zahraje Slovan Liberec, jenž na Sigmu ztratil tři body. Stejně tak i osmý Hradec Králové. O bod méně si připsala devátá Mladá Boleslav a o štěstí mohou hovořit desáté České Budějovice, které postoupily díky minitabulce.

Mají totiž stejně bodů jako jedenáctý Jablonec a dvanáctý Baník Ostrava. Následují na třinácté příčce Teplice, baráž by si nyní zahrála Zbrojovka Brno a Pardubice. Přímý pád by čekal Zlín. Bodové rozestupy jsou však minimální, rozhodnou vzájemné zápasy.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
30
20
8
2
70 : 29
68
2
Slavia Praha
30
20
6
4
81 : 25
66
3
Viktoria Plzeň
30
17
6
7
55 : 29
57
4
Bohemians Praha 1905
30
14
6
10
53 : 49
48
5
1. FC Slovácko
30
13
7
10
36 : 38
46
6
Sigma Olomouc
30
10
11
9
45 : 40
41
7
Slovan Liberec
30
10
8
12
39 : 43
38
8
FC Hradec Králové
30
11
5
14
34 : 40
38
9
FK Mladá Boleslav
30
9
10
11
39 : 42
37
10
Dynamo České Budějovice
30
10
5
15
35 : 54
35
11
FK Jablonec
30
9
8
13
46 : 57
35
12
Baník Ostrava
30
9
8
13
43 : 42
35
13
FK Teplice
30
8
8
14
38 : 63
32
14
Zbrojovka Brno
30
8
7
15
40 : 56
31
15
FK Pardubice
30
8
4
18
29 : 58
28
16
FC Trinity Zlín
30
5
11
14
37 : 55
26

Autor: Petr Procházka

Komentáře (1)

Přidat komentář
srandamač

Srovnání Douděry a Trávníka je komické Douděra div se neodkutálel do sprch a Trávník po dupnutí na lýtko....se prostě zvedne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele