Plzeňské gólové hody aneb Události 28. kola FORTUNA:LIGY

26.04.2023, 12:15
Názory a komentáře

Ve 28. kole FORTUNA:LIGY pražská Slavia porazila v malém městském derby Bohemians 3:0 a o skóre se dostala do čela ligy před Spartu, která pouze remizovala 1:1 na Slovácku. Třetí do party boji o titul Viktoria Plzeň si doma hravě poradila s posledním Zlínem 4:0.

Poprvé na novém stadionu hostily Pardubice derby východočeských celků a díky Pavlu Černému porazily Hradec Králové těsně 1:0. Stejným poměrem porazila Mladá Boleslav na domácí půdě Baník Ostrava, jenž po zlepšeném výkonu opět spadl nohami na zem.

Teplicím se podařilo loupit v Olomouci, domácí Sigma padla se Severočechy 1:2. Dařilo se libereckému Slovanu, který uhlídal kanonýra Jakuba Řezníčka a zvítězil 3:1. Kanonádu si připravily České Budějovice, jenž porazily 5:1 Jablonec, kterému se na jaře jinak poměrně daří.

Zápas kola

Viktoria Plzeň - Zlín 4:0

Plzeňští zlomili své jarní prokletí a konečně si pořádně zastříleli. Navíc se prosadil i spící Tomáš Chorý. Pro Pavla Vrbu hořký návrat.

Gól kola

1. David Douděra (Slavia Praha)

Slávistický rychlík převzal míč ve středu hřiště a ze třiceti metrů vyslal parádní ránu.

2. Jakub Hora (České Budějovice)

3. Christian Frýdek (Slovan Liberec)

Jedenáctka kola

Brankář - Petr Mikulec (Mladá Boleslav)

Proti Baníku vychytal důležité čisté konto, když zaskočil za zraněnou jedničku Jana Šedu. Po přestávce na něj v dobré pozici pálil Kuzmanovič, ale Mikulec vytáhl skvělý zákrok. Měl i štěstí, když útočník Baník nastřelil horní tyčku. Smékal pak ve velké šanci přestřelil.

Pravý obránce - Ondřej Čoudek (České Budějovice)

Osmnáctiletý mladík trefil svůj první gól v prvoligové kariéře. Čmelík prohodil balon mezi nohama soupeře a následně odcentroval do pokutového území, kde se hlavou prosadil Čoudek. Dorostenecký bek si mimo to bravurně počínal i v obranné řadě, hosté z něj tréninkového panáka nedělali.

Střední obránce - Jakub Pokorný (Sigma Olomouc)

Proti Teplicím sice Sigma doma body neuhrála, pro jejího stopera však mohl být útěchou alespoň vstřelený gól. Pospíšilův centr se od několika hráčů odrazil až k Pokornému, který z otočky napálil míč k tyči. Grigar se natahoval marně. Bohužel pro něj zrovna při jeho převazování dostali domácí gól.

Levý obránce - Matěj Hybš (Teplice)

Na Sigmě podal výborný výkon, který korunoval v nastaveném prvního poločasu. To se totiž ujal rozehrávky pokutového kopu, který poté zkušeně poslal doprostřed brány. Macík skočil doprava a neměl šanci precizně zakončenou penaltu jakýmkoliv způsobem vyrazit.

Pravý záložník - Lukáš Čmelík (České Budějovice)

Když v nastaveném čase prvního poločasu střílel třetí gól Dynama, tak možná předvedl záchvěv geniality. Ve vápně se k němu po nepřesném zákroku protihráče odrazil míč sice skoro až k brankové čáře, avšak Čmelík zvolil nečekanou střelu, která přelétla přes gólmana Hanuše přímo do brány.

Střední záložník - Adam Vlkanova (Viktoria Plzeň)

Na hřiště naskočil jako náhradník a dal dva góly. V prvním případě Jan Sýkora rozehrál rohový kop přímo na jeho kopačku a on se následně trefil přesně k bližší tyči. Ve tom druhém jej z levé strany našel Pilař a on i přes svůj malý růst dokázal naprosto přesně zakončit hlavou.

Střední záložník - Christian Frýdek (Slovan Liberec)

Zbrojovce zasadil hned dvě přesné rány. Při prvním gólu odcentroval Ghali, Tijani poté balon přizvedl a poté se díky dobrému pohybu Tupty dostal k míč k Frýdkovi, který zakončil hlavou. Když se trefil podruhé, našel jej Fukala a on poté vyslal parádní ránu přesně k tyči.

Levý záložník - Peter Olayinka (Slavia Praha)

Vrátil se po trestu za červenou kartu a hned střelecky úřadoval. Po půlhodině hry dostal krásnou průnikovku od Christose Zafeirise a pelášil směrem k brance, na vápně si obhodil obránce a parádní střelou na zadní tyč protáhl a překonal Martina Jedličku.

Útočník - Pavel Černý (Pardubice)

Pardubický útočník rozhodl svou trefou derby s Hradcem Králové. Michal Hlavatý vyvezl míč z půlky hřiště a narazil si s Markem Ichou. Poté si ve vápně pokryl balón a poslal ho na nohu Pavla Černého, který přesnou ránou překonal gólmana Bajzu.

Útočník - Quadri Adediran (České Budějovice)

Trefil se ve sedmdesáté minutě, ale to už bylo o osudu duelu s Jabloncem rozhodnuto. Martin Králik kolmým pasem na levé straně hřiště vyzval Adedirana k úniku, který přetlačil obránce a následně tvrdou ranou s pomocí tyče zvýšil na konečných 5:1.

Útočník - Ľubomír Tupta (Slovan Liberec)

Zařídil druhý gól libereckého Slovanu do sítě Zbrojovky. Dlouhý centr na útočnou polovinu si dobře zpracoval Victor Olatunji, přes Tijaniho poslal přihrávku do vápna na Tuptu, který si balon zasekl a chladnokrevně zakončil do protipohybu brankáře Berkovce.

Nemělo by vám uniknout

Sigma chtěla penaltu po údajné ruce Mičeviče, nepochodila.

Derby jak má být. Leibl se ohnal po Pikulovi a následně ho napadl, viděl červenou.

Smůla Kuchty, před přestávkou loboval Nguyena a trefil břevno.

Ukázkový vlastenec Rondiče Slovan trápit nemusel.

Výborný zákrok Rakovana proti ráně Jirky.

VAR v akci

Hůlka podle VARu Juráska nefauloval.

Videorozhodčí posoudil spornou penaltu Sparty jako správně odpískanou. Čas 2:55.

Jemelkův gól kvůli ofsajdu neplatil. Čas 0:18.

Změny v tabulce

Slavia na čele ligy vystřídala o skóre Spartu, která klopýtla na Slovácku. Slávisté mají lepší vzájemné zápasy a tím pádem boj o první místo ve svých rukou. Třetí Plzeň na ně ztrácí šest bodů. Čtvrtí jsou dále Bohemians o tři body před Slováckem.

První šestku uzavírá Sigma Olomouc, boj o postup do skupiny o titul však ještě bude napínavý. Sedmá příčka patří Hradci Králové, následuje středočeská Mladá Boleslav. Na devátém místě je aktuálně Slovan Liberec, desítku uzavírá Jablonec.

Týmy ze skupiny o záchranu se budou chtít na poslední chvíli dostat do první desítky. Jedenáctý je momentálně Baník Ostrava, následují České Budějovice. Třinácté jsou Teplice. Baráž by si nyní zahrály Zbrojovka Brno a Pardubice, přímý sestup by neminul Zlín.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha
29
20
5
4
80 : 24
65
2
Sparta Praha
28
18
8
2
65 : 27
62
3
Viktoria Plzeň
28
17
5
6
53 : 26
56
4
Bohemians Praha 1905
28
13
6
9
48 : 44
45
5
1. FC Slovácko
29
12
7
10
35 : 38
43
6
Sigma Olomouc
28
10
10
8
42 : 34
40
7
FC Hradec Králové
28
11
4
13
32 : 37
37
8
FK Mladá Boleslav
29
9
9
11
38 : 41
36
9
Slovan Liberec
28
9
8
11
36 : 39
35
10
FK Jablonec
28
9
7
12
43 : 51
34
11
Baník Ostrava
29
8
8
13
39 : 41
32
12
Dynamo České Budějovice
28
9
4
15
31 : 52
31
13
FK Teplice
29
8
7
14
37 : 62
31
14
Zbrojovka Brno
28
8
6
14
39 : 54
30
15
FK Pardubice
29
8
4
17
28 : 55
28
16
FC Trinity Zlín
28
4
10
14
32 : 53
22

Autor: Petr Procházka

Komentáře (7)

Přidat komentář
Shevchenko

Douděra fakt nestřílel ze třiceti metrů.

Reagovat
smazaný uživatel

Od středu branky to bylo odhadem tak 21,76 m.

Reagovat
Lemond Laws

Budějovice

Reagovat
Lemond Laws

Pikuk sympaťák

Reagovat
inferno08

Ti Pardubičáci toho svého spoluhráče asi moc rádi nemají. Čekal bych, že tam naběhnou a budou ho trošku bránit. Zas nadruhou stranu vedli 1:0 a byla 89. minuta, tak to chtěli asi hlavně v klidu dohrát, ale já být tím Pardubičákem, tak se asi trošku naštvu...

Reagovat
ratusek

taky jsem nepochopil, proč ho tam nechali celou dobu samotného a ještě ho nakopl míčem i ten podavač

Reagovat
inferno08

Jo a v jedenáctce kola máte prohozená jména u útočníků.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele