Sparta mistrem po devíti letech aneb Události 4. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

28.05.2023, 20:59
Názory a komentáře
Fanoušci Sparty oslavovali titul přímo na hrací ploše (© twitter.com/ACSparta_CZ)

Předposlední kolo nadstavby FORTUNA:LIGY se neslo ve znamení titulu, Sparta Praha totiž remizovala na půdě Slovácka 0:0, což ji k zisku trofeje stačilo. K překvapení došlo ve Štruncových sadech, domácí Viktoria Plzeň totiž nestačila na Bohemians a prohrála 0:2.

Povedený obrat zaznamenala Slavia v Olomouci. Domácí Sigma totiž vedla 2:0, jenže sešívání poté přepnuli a nakonec vyhrálo 3:2. Jistotu alespoň baráže si zajistily Pardubice, kterým k tomu stačilo domácí vítězství 2:0 nad Jabloncem. Východočeši se tak utkají s celkem ze druhé ligy o udržení.

Z posledního místa se dokázal vyškrábat Zlín, který na něm byl dlouhé týdny. Nyní však porazil na domácím stadionu 2:1 Baník Ostrava a dostal pod sebe Zbrojovku Brno. Ta totiž pouze remizovala 1:1 Teplicích. V posledním kole tak rozhodne vzájemný duel, který hostí Zbrojovka.

Zápas kola

Sigma Olomouc - Slavia Praha 2:3

Domácí do zápasu vlétli jako uragán a v šesté minutě vedli o dvě branky. Slávisté ale zachovali chladnou hlavu a nakonec vyhráli.

Gól kola

1. Pavel Černý (Pardubice)

Hlavatého rána se kuriózně dvakrát odrazila od břevna, Černý ji poté dokázal dorazit.

2. Daniel Fila (Teplice)

3. Jiří Texl (Zbrojovka Brno)

Jedenáctka kola

Brankář - Filip Nguyen (Slovácko)

Slovácku se doma proti Spartě poměrně daří, on nyní dokázal proti novému mistrovi vychytat nulu. Po hodině hry zblízka pálil Martin Minčev, Nguyen však jeho pokus vyrazil mimo. Několikrát měl i štěstí, když soupeřovi hráči nemířili úplně přesně jako Vitík po hodině hry.

Pravý obránce - Marek Icha (Pardubice)

Pardubice udržely v domácím klání s Jabloncem i čisté konto, na čemž se svou měrou podílel i pravý bek Icha. Mimo to se snažil po své straně podporovat ofenzivní činnost Východočechů, své defenzivní povinnosti si však stihl vždy odpracovat a hosty k ničemu nepustil.

Střední obránce - Lukáš Hůlka (Bohemians)

Do sítě Plzně vstřelil druhý gól Bohemians. Plzeň měla několik stoprocentních šancí, avšak branka padá na druhé straně. Josef Jindřišek si připravil na levé straně míč, následně ho načechral do vápna, kde Hůlka přeskočil Filipa Kašu a proti jeho hlavičce byl Staněk bezmocný.

Levý obránce - Michal Kadlec (Slovácko)

Určitě si přál výhru svého Slovácka, ale jako bývalý sparťan se za první titul po devíti letech pro letenské určitě nezlobí. V utkání s nimi jim však nenechal jin zadarmo a předvedl výborný a zkušený výkon. Mnohokrát se snažil podpořit i svou ofenzivu, ale ke vstřelení branky to nestačilo.

Pravý záložník - Juraj Chvátal (Sigma Olomouc)

Hned ve druhé minutě dal Slavii gól, nakonec to nestačilo ani na bod. Pospíšilův centr ze standardky se odrazil před šestnáctku, kde se do míče opřel Chvátal. Jeho ránu ještě tečoval někdo z hostujících hráčů, a tak míč letěl mimo dosah Koláře. Pravděpodobně to byl Igoh Ogbu.

Střední záložník - Robert Hrubý (Zlín)

Asistoval na obě branky Zlína, díky čemuž jeho celek vybojoval tři body. Nejprve svým parádně načechraným centrem našel Fantiše, který se hlavou nemýlil. I ve druhém případě vzešel z jeho kopačky nadýchaný pas, který našel Janetzkého, jenž se položil do balonu a skóroval.

Střední záložník - Jiří Texl (Zbrojovka Brno)

Zbrojovku poslal v Teplicích do vedení, nakonec to stačilo na bod. Centr Alliho našel přesně Texla a ten nezaváhal. Perfektní zakončení do levého horního rohu znamenalo první branku zápasu. V posledním utkání se Zlínem však bude muset Brno vyhrát, aby nespadlo.

Levý záložník - Antonín Fantiš (Zlín)

Prosadil se druhý zápas po sobě, Zlín navíc opustil poslední příčku. pravé strany přilétl do vápna nadýchaný centr z kopačky Hrubého, naskočil si na něj Fantiš a přesnou hlavičkou rozjásal domácí fanoušky. S oslavami to domácí forvard nepřeháněl, prosadil proti svému bývalému celku.

Útočník - Václav Jurečka (Slavia Praha)

Do sítě Sigmy vstřelil dva góly a velmi se podílel na vítězství. Před prvním gólem táhl akci po levé straně David Jurásek a poté parádně odcentroval na volného Jurečku. Před druhým gólem nechala obrana Sigmy propadnout balon a on jej uklidil podél Macíka do brány.

Útočník - Daniel Fila (Teplice)

Parádní trefou srovnal zápas s Brnem. On dokázal z velké vzdálenosti vyslat parádní dělovku do spodního levého rohu branky Vlastimila Hrubého, který na tuto ránu neměl nárok. Filla, který je brněnským odchovancem, branku neslavil, svému bývalému klubu však zkomplikoval život.

Útočník - Pavel Černý (Pardubice)

Zařídil druhou branku Pardubic a jejich výhru. Zakončení Michala Hlavatého se od břevna odrazilo před pravou tyč, odkud Černý hlavičkou skákající balón uklidil do sítě. Štěpánek se dorážku snažil zblokovat marně. Pardubice tak mají jistotu, že se vyhnou přímému sestupu.

Nemělo by vám uniknout

Šílená Staňkova hrubka zajistila Bohemians a Hálovi jednoduchou branku.

Závěrečný hvizd se v Uherském Hradišti nesl se začátkem oslav titulu Sparty.

Nita skvěle zakročil proti Chramostovi.

Výtečný Markovič skokem lapil přímý kop Polidara.

Dostál lapil Almásiho penaltu.

Mucha zbrkle vyběhnul, ale Ali to nepotrestal

VAR v akci

Neměla to být po zákroku brankáře Hrubého na Simerského penalta?

Slovácko chtělo po pádu Jurošky penaltu. Sudí nesouhlasil.

Změny v tabulce

Slavia sice stáhla náskok Sparty na tři body, díky lepšímu postavení po základní části je však jasné, že titul putuje na Letnou. Třetí příčka patří nadále Plzni a nikdo už ji Viktorce nesebere. V poslední kole však o postup do pohárové Evropy zabojují Bohemians a Slovácko. Šestá je nadále Sigma Olomouc. Ve skupině o umístění se v týdnu nehrálo.

Boj o záchranu má velmi zajímavý vývoj. V klidu už může být trojice Baník Ostrava, Jablonec a Teplice. Pardubice si zajistily alespoň to, že jim nehrozí přímý sestup a udržení se zabojují v baráži. Poslední Brno hostí poslední Zlín, a tak si to rozdají o přímý sestup. Zlínu stačí k jistotě baráže i remíza, Zbrojovka musí před svými fanoušky vyhrát.

Autor: Petr Procházka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele