Nitova penaltová kouzla aneb Události 2. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

17.05.2023, 13:32
Názory a komentáře

Možná už titulový náskok si výhrou v derby 3:2 vybojovala Sparta Praha na druhou Slavii, když rozhodla penalta v nastaveném čase. Další ztrátu si připsala Viktoria Plzeň, která doma prohrála se Sigmou Olomouc 1:3. Bohemians hráli se Slováckem v duelu o evropské poháry bez branek.

Skupina o umístění zná své finalisty. Po úvodní remíze 0:0 se Hradec Králové s Mladou Boleslaví potkali znovu v aréně Středočechů, "votroci" však vyhráli 2:0. České Budějovice šly do odvety s mírnou výhodou po výhře 3:2, Slovan Liberec však doma zvítězil jasně 4:0.

Souboj dvou nejlepších týmů skupiny o záchranu vítěze nenašel, Jablonec remizoval s Baníkem Ostrava 1:1. Teplice vybojovaly se Zlínem velmi důležité tři body, když vyhrály na domácí půdě 2:1. Pardubicím zase výhru 2:0 na Zbrojovce zachránil dvěma chycenými penaltami Florin Nita.

Zápas kola

Sparta Praha - Slavia Praha 3:2

Sparta tentokrát zvolila taktiku totální defenzivy a vyplatilo se. Když už to vypadalo na remízu, fauloval Ogbu ve vápně Mabila a Krejčí z penalty rozhodl.

Gól kola

1. Lukáš Haraslín (Sparta Praha)

Parádní trefa z přímého kopu do horního růžku.

2. Jan Navrátil (Sigma Olomouc)

3. Ľubomír Tupta (Slovan Liberec)

Jedenáctka kola

Brankář - Florin Nita (Pardubice)

Rumunský gólman ve službách Pardubic regulérně vychytal tři body. Zbrojovka totiž dostala k dispozici hned dva pokutové kopy, oba zahrával Jakub Řezníček, ani jeden ale neproměnil. Ten první totiž Nita udržel v rukavicích, druhý alespoň vyrazil, každopádně dvakrát trefil směr.

Pravý obránce - Michal Fukala (Slovan Liberec)

Svou asistencí na třetí gól Liberce v podání Tupty stvrdili společnou prací postup Slovanu do finálové fáze souboje o umístění. Fukala vytáhl balon po pravé straně až k pokutovému území, kam poté odcentroval. S pomocí obránce se balon dostal k Tuptovi a ten skóroval.

Střední obránce - Asger Sörensen (Sparta Praha)

Obrana Sparty byla v posledním letošním derby vyzkoušená častými soupeřovými útoky, ale až na dva případy to ustála. Sörensen se navíc blýskl druhým gólem, když využil zmatku ve vápně Slavie. Balon se odrazil od několika hráčů až ke sparťanskému stoperovi, jenž jej levačkou poslal do sítě.

Levý obránce - Martin Chlumecký (Pardubice)

Nita chytil dvě penalty, jeho kolega z obrany zase vstřelil Zbrojovce gól a zařídil důležité tři body. Berkovec při tom pardubický roh dokázal vyrazit, jenže pouze na Chlumeckého, který přispěchal s pohotovou dorážkou a otevřel skóre důležitého klání o záchranu.

Pravý záložník - Jan Navrátil (Sigma Olomouc)

Čtvrt hodiny před koncem třetím gólem Sigmy potvrdil její vítězství 3:1 v Plzni. Fortelný dokázal těžký míč sklepnout Chvátalovi, který našel krásným centrem Navrátila a ten už si dokázal ve vápně poradit a zakončit krásnou týmovou akci, Staněk neměl šanci s jeho ranou něco udělat.

Střední záložník - Ladislav Krejčí ml. (Sparta Praha)

Z pozice středního obránce se posunul do zálohy, ale vůbec mu to nevadilo. Dirigoval, z pozice kapitána táhl letenské a v závěru se po faulu na Mabila ujal pokutového kopu, který zahrál po své levé ruce, zatím co Kolář skočil na druhou stranu a stadion mohl začít slavit vítězství.

Střední záložník - Christian Frýdek (Slovan Liberec)

Stále mladý středopolař se v Liberci dostává do parádní formy, proti Českým Budějovicím dal druhou branku Slovanu. Doumbia udržel balon a posunul jej na Olatunjiho. Ten našel volného Tuptu, který z otočky přihrál na úplně volného Frýdka, jenž se z první trefil k zadní tyči.

Levý záložník - Ivan Schranz (Slavia Praha)

Svým gólem zařídil první slávistické vyrovnání na Letné. Mick van Buren převzal Douděrovu kolmici a z první narýsoval přihrávku podél malého vápna, na zadní tyči byl Schranz u míče dříve než Mejdr a míč pohodlně doklepl do odkryté sítě, jelikož se Kovář nestihl přemístit.

Útočník - Ľubomír Tupta (Slovan Liberec)

Jeho třetí gól definitivně potvrdil vítězství Slovanu s Budějovicemi a postup do finálové části. Fukala zatáhl balon po pravé straně a poslal centr do vápna, kde míč přizvedl jeden z obránců na zadní tyč přímo do běhu Tupty a slovenský útočník se střelou po zemi mezi nohy nemýlil

Útočník - Daniel Fila (Teplice)

Díky jeho dvěma gólům Teplice doma udolaly Zlín. První gól dal po pohledné akci. Gning přesně odcentroval. Balon si zpracoval na hranici vápna Trubač a posunul jej Urbancovi, jehož přesný pas na zadní tyči do odkryté brány usměrnil Fila. Poté jej svou střelou trefil Jukl a balon se odrazil do brány.

Útočník - Matěj Koubek (Hradec Králové)

Dal první branku Hradce proti Boleslavi, za dvě minuty jej ještě napodobil spoluhráč Vašulín a o postupu bylo rozhodnuto. Novotný rozehrál rohový kop do nebezpečného prostoru a tam si balon našel Koubek, jenž hlavou překonal marně se natahujícího gólmana Mikulce.

Nemělo by vám uniknout

Kdyby Durosinmi mířil přesněji, útočil by na gól kola.

Ventúrův gól kvůli faulu na Staňka neplatil. Čas 2:05.

Brian Priske se za své hráče umí postavit.

Faul, který rozhodl o titulu?

Letáček nezkrotil balon a poté fauloval Černáka. Penalta pro Jablonec.

Chytit penaltu, to je úspěch. Ale chytit dvě v jednom zápase, to se už jen tak nepodaří. Florin Nita tím Pardubicím zachránil výhru. Čas 1:48 a 2:10.

VAR v akci

Kašův gól kvůli faulu Chorého VAR odvolal. Čas 0:35.

Zlín v závěru vyrovnal, jenže VAR odhalil, že Kozák skóroval pomocí ruky. Čas 2:30.

VAR rozhodl, že Nitův zásah Řezníčka byl faul a nařídil penaltu pro Brno. Čas 1:54.

Změny v tabulce

První místo nadále patří Spartě, která navíc navýšila svůj náskok na Slavii na pět bodů a k zisku titulu jí v posledních třech kolech stačí získat čtyři body. Třetí Plzeň už na sešívané ztrácí bodů jedenáct. Následují Bohemians a jednobodovým odstupem Slovácko. Šestá je Sigma Olomouc.

Ve skupině o umístění už je známa finálová dvojice. Hradec Králové po úvodní remíze 0:0 porazil Mladou Boleslav 2:0 a ve finále se střetne se Slovanem Liberec. Ten sice v Českých Budějovicích prohrál 2:3, jenže odvetu ovládl jasně 4:0 a utká s "votroky" o finanční odměnu.

Na jedenáctém místě je na tom nejlépe ze skupiny o záchranu Baník Ostrava o bod před dvanáctými Teplicemi. Na třinácté příčce figuruje Jablonec. Barážové pozice aktuálně se ztrátou šesti bodů patří Zbrojovce Brno a Pardubicím, poslední je o další čtyři body Zlín.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
32
22
8
2
74 : 31
74
2
Slavia Praha
32
21
6
5
89 : 28
69
3
Viktoria Plzeň
32
17
7
8
58 : 34
58
4
Bohemians Praha 1905
32
14
7
11
53 : 55
49
5
1. FC Slovácko
32
13
9
10
38 : 40
48
6
Sigma Olomouc
32
11
11
10
48 : 42
44

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Baník Ostrava
32
10
9
13
48 : 43
39
12
FK Teplice
32
10
8
14
41 : 64
38
13
FK Jablonec
32
9
10
13
48 : 59
37
14
Zbrojovka Brno
32
8
7
17
40 : 62
31
15
FK Pardubice
32
9
4
19
31 : 59
31
16
FC Trinity Zlín
32
5
12
15
39 : 58
27

Autor: Petr Procházka

Komentáře (16)

Přidat komentář
srandamač

Jak to bude s Nitou po sezoně? Bude z něj volný hráč? A bude chtít zůstat ve FL? Myslím si, že tady má docela jméno.

Reagovat
kilobyte

V lize není tým, který by ho chtěl a měl na něj peníze.

Reagovat
Kily

volný hráč, ve Spartě mu končí smlouva. Bere měsíčně 800 tisíc a pořád má výkonnost, takže nejspíš zahraničí, několik finančně zajímavých nabídek určitě dostane

Reagovat
BBystr

do Slovana Bratislava s ním

Reagovat
7kaka7

pro týmy hrající o záchranu určitě nejlepší golman ligy.. ale jak píšou výše. Těžko na něj někdo bude mít peníze, a ona zase těžko tady bude hrát třeba za 150, když ted bral 800. To se radši vrátí domů, resp nejaká nabídka z venku mu určitě ještě přijde.

Reagovat
srandamač

Díky všem

Reagovat
Pablos

nemáš zač

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Kily

+ jako volný hráč si vlastně může říct i o zajímavý podpisový bonus

Reagovat
smazaný uživatel

na sportu dneska vyšel článek, že se o něj Pardubice v létě pokusí.

Jako roli může hrát fakt, že si prý dost oblíbil žití v Praze, do Pardubic to má kousek, je tam spokojený. Kdyby mu nabídli nadstandardní smlouvu, tak sice nevyrovnají nabídky, které jako repre golman Rumunska bude mít třeba z FCSB/Kluže nebo z nějaký Arábie, ale třeba by ho to zviklat mohlo. Kdyby to tak teda dopadlo, tak je to pro Pardubice neskutečná bomba, ale moc šancí tomu nedávám.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Pokud by měl nabídky třeba 700k měsíčně tak je hloupost tu zůstavat. Pokud by to bylo třeba 500k a Pardubice by nabídly 300k tak už je to rozdíl. Ale podle mě zbytečné pro Pardubice. To by se mohlo dát za jiného golmana.

Reagovat
smazaný uživatel

prý že odmítl od Pardubic 200k/měsíčně. Myslím, že ve Spartě bral skoro milion a že i teď mu mnohde alespoň těch 750k nabídnou.

Pardubice daj max 300k, víc asi nemá cenu platit. Ono jako je sice pravda, že se možná vyplatí udělat nějakýho mladýho golmana na přestup z druhý ligy (Vajner například) i ten prodejní potenciál je daleko vyšší pak, na druhou stranu Pardubice maj prostě mladejch docela dost, tak není špatný mít v bráně jistotu, která podrží.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Jestli je i důležitý do kabiny tak ok, ale v čr jde solidní golman sehnat v pohodě. To by mohli zkusit někoho zkušenehó na jiné pozice. Jinak další věc je, že Nita podle dat zase tak super není.

Reagovat
smazaný uživatel

golmanský data jsem letos moc nezkoumal, je to možný, ale co vidím, tak Nita Pardubicím hlavně vzadu dodává jistotu. To na datech vidět nemusíš, ale když je potřeba tak podrží, dokáže sbírat centry. Nedělá chyby. Upřímně si nemyslim, že by v ČR bylo tak jednoduchý sehnat dobrýho golmana, kterej Nitu předčí. Z FNL na postup do ligy asi čekají Kinský, Melichar, Vajner ani jeden není v lize moc ozkoušenej, Kinský navíc patří Slavii, takže tam max hostování. Když ne Pardubice tak z ligy spadnou Zlín anebo Brno, Berkovec ani Rakovan dobrý nejsou. Ze zbytku ligy brát golmany je složitý. Nevidim popravdě do Pardubic nějakou extrémní golmanskou frontu, můžou pokračovat s hostováním Markoviče tak

Reagovat
jsemdement

Fuha, ten Nita, to je zajímavej objev. Až skončí, jestli skončí Kovář, #VARta nebude muset moc hledat.

Reagovat
smazaný uživatel

Kéžby v těch Pardubicích zůstal, v lize hezký zpestření a skvělej golman

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele